Latvijā

Trūcīgie varēs atbrīvoties no parādiem līdz 5 tūkstošu eiro apmērā: cik tas maksās

CC BY 2.0 / Photy .org / Money in handEiro uz plaukstas
Eiro uz plaukstas - Sputnik Latvija, 1920, 17.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc vajadzīga jauna parādu norakstīšanas kārtība, ja Latvijā jau ir fizisko personu bankrota procedūra, un kādus noteikumus nāksies izpildīt parādniekiem.
RĪGA, 17. jūnijs — Sputnik. Šonedēļ Saeima apstiprinājusi noteikumus, kas ļaus atbrīvoties no parādiem iedzīvotājiem, kam fiziskas personas bankrota procedūra ir pārāk dārga vai sarežģīta, vēsta Skaties.lv.
Tagad iespējams atbrīvoties vienīgi no parādiem virs 5 tūkstošiem eiro, un pieejama vienīgi maksātnespējas procedūra, kas arī izmaksā visai dārgi. Pērn pavasarī valdība atbalstīja un uz Saeimu nosūtīja jaunu likumprojektu, kura mērķis ir padarīt pieejamāku atbrīvošanos no parādiem. Saeima pie jaunā regulējuma strādāja vairāk nekā gadu.
Бумажный кораблик из банкноты евро - Sputnik Latvija, 1920, 04.03.2021
Atbalsts beidzies: valdība vairs neaizsargās parādniekus
"Pandēmija ieviesa korekcijas arī šā likumprojekta izstrādē. Esam saņēmuši pārmetumus, ka vajadzēja ātrāk. Vienlaikus jāpiebilst, ka pie šā likumprojekta bija ļoti plašas debates un iesniegti ļoti daudzi priekšlikumi," konstatēja likumprojekta ziņotājs Jānis Butāns no Jaunās konservatīvās partijas.
Par to, ka šāds regulējums vajadzīgs, vienisprātis bijuši gan kredītņēmēji, gan kredītdevēji. Pamatā runa ir par bezcerīgiem parādiem, kuru administrēšana rada tikai lielākus zaudējumus.
Tagad projekts Saeimā pieņemts galīgajā lasījumā. Tas attieksies uz personām, kurām pēdējā gada laikā vismaz trīs mēnešus bijis trūcīgā vai maznodrošinātā statuss, deklarēta dzīvesvieta Latvijā un ienākumi nesasniedz minimālo algu. Būs iespēja dzēst patēriņa kredītu, tostarp tā saukto ātro aizdevumu, saistības līdz 5000 eiro, bet ne nodokļu parādus vai tādus, kas nodrošināti pret ķīlu. Lēsts, ka jaunais regulējums attieksies uz desmitiem tūkstošu iedzīvotāju.
"Par šādas iespējas izmantošanu būs notāra maksājums. Ap 100 eiro. Šis vien ir skaidrošanas un reklamēšanas jautājums pilsoņiem, lai izmantotu šo regulējumu," skaidroja Putāns.
Lai jauno iespēju izmantotu, iedzīvotājam būs jāaizpilda anketa un jāvēršas ar to pie notāra. Ja lēmums ir pozitīvs, iedzīvotājam vajadzēs apmeklēt finanšu pratības kursus un ievērot divu gadu monitoringa periodu, kura laikā jāapmeklē konsultācija sociālajā dienestā, nedrīkst ņemt jaunus kredītus un jāturpina segt saistības, no kurām parādnieks nav atbrīvots. Šādu parādu atbrīvošanu varēs izmantot tikai vienu reizi.
Jaunais regulējums stāsies spēkā no nākamā gada. Pēc zināma laika tā darbs tiks izanalizēts. Ja tiks konstatētas kaut kādas nepilnības, Saeima būs gatava veikt labojumus.
Министр сообщения Талис Линкайтс с моделью самолета - Sputnik Latvija, 1920, 28.04.2020
Pieci eiro noguldījumu procentos: Latvijas satiksmes ministrs atskaitījās par ienākumiem
Ziņu lente
0