Pasaulē

Ķīnas vēstniecība Lielbritānijā paudusi protestu pēc G7 paziņojumiem

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСаммит ЕС в Брюсселе
Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 15.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Lielā septītnieka" līderi atbalstīja sadarbību ar ĶTR jautājumos, par ko interese ir kopīga, taču pauda bažas par situāciju Austrumķīnas un Dienvidķīnas jūrās.
RĪGA, 15. jūnijs - Sputnik. Ķīna pauda neapmierinātību un protestu sakarā ar paziņojumiem, kas izskanējuši tās kontekstā G7 samitā Anglijā, teikts Ķīnas vēstniecības Lielbritānijā preses sekretāra paziņojumā, kas publicēts diplomātiskās misijas vietnē.
Pēc G7 samita, kas aizritēja 11.-13. jūnijā Kornvolas grāfistē Anglijas dienvidu daļā, "Lielais septītnieks" pauda atbalstu sadarbībai ar ĶTR jautājumos, par ko interese ir kopīga, tomēr aicināja Ķīnas valdību ievērot cilvēktiesības, it īpaši Siņdzjanā un Honkongā.
Саммит НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 14.06.2021
G7 nolēmis apvienot spēkus, lai stātos pretī Ķīnai
G7 līderi uzsvēra "miera un stabilitātes uzturēšanas lielo nosīmi Taivānas šaurumā un reģionālo problēmu mierīgu atrisināšanu", kā arī pauda bažas par situāciju Austrumķīnas un Dienvidķīnas jūrās.
"G7 samita rezultātā pieņemtais komunikē satur izkropļotus faktus par situāciju Siņdzjanā, Honkongā un Taivānā, patiesība tiek padarīta par meliem un Ķīna tiek tīši nomelnota. Tā ir rupja iejaukšanās Ķīnas iekšējās lietās, starptautisko attiecību pamatprincipu nopietns pārkāpums... Mēs paužam ārkārtēju neapmierinātību un asu protestu," paziņojumu citēja RIA Novosti.
Tāpat vēstniecības pārstāvis atzīmēja, ka "Covid-19 epidēmija joprojām plosās pasaulē, pasaules ekonomikas atjaunošanās rit vārgi, bet globālās problēmas, piemēram, klimata pārmaiņas kļūst aizvien labāk pamanāmas".
Džo Baidens - Sputnik Latvija, 1920, 12.06.2021
Viedoklis
Baidens noskaidros, vai Krievija ir gatava pašnāvībai
Diplomāts uzsvēra, ka šajā fonā starptautiskajai sabiedrībai vajadzīga vienotība un vispārēja sadarbība, bet aizritējušais samits nodemonstrējis pasaulei bloku politikas un spēka politikas piemēru, kas mākslīgi rada konfrontāciju un šķelšanos.
"Mēs uzstājīgi aicinām ASV un citus G7 dalībniekus cienīt faktus, pārtraukt Ķīnas apmelošanu, pārtraukt iejaukšanos iekšējās lietāts, pārtraukt kaitēt Ķīnas interesēm," teikts paziņojumā.
Iepriekš ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Sallivans paziņoja, ka G7 valstis sasniegušas vērā ņemamu vienprātību Ķīnas jautājumā. Pēc viņa vārdiem, Ķīna rada nopietnu izaicinājumu pasaules demokrātijām vairākās dimensijās. Sallivans atzīmēja: katra valsts paudusi savas ar Ķīnu saistītās bažas dažādos aspektos, dažādos līmeņos. Viņš piebilda, ka G7 līderi Ķīnas kontekstā izmantoja vienādus izteikumus – "stāties pretī" un "konkurēt".
Капитолий во время подготовки к инаугурации в Вашингтоне  - Sputnik Latvija, 1920, 03.05.2021
Viedoklis
Stratēģiskais konkurents – tas, kuram viss izdodas. Bet tev – ne
Savukārt Francijas prezidents Emanuels Makrons pēc samita paziņoja, ka "Lielā septītnieka" grupa nav naidīgi noskaņota pret Ķīnu, taču tā ir konkurents un tai jāievēro starptautiskie tirdzniecības noteikumi. Viņš uzsvēra, ka ĶTR ir ekonomisks konkurents un G7 sagaida no tās Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) nosprausto starptautiskās tirdzniecības noteikumu ievērošanu pilnā apjomā.
G7 valstu samits bija pirmā "septītnieka" līderu tikšanās klātienē gandrīz divu gadu laikā.
Ziņu lente
0