Pasaulē

NATO ģenerālsekretārs: alianse ir vienota Krievijas draudu priekšā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСаммит НАТО в Варшаве
Саммит НАТО в Варшаве - Sputnik Latvija, 1920, 14.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka, neskatoties uz alianses attiecību pasliktināšanos ar Krieviju, organizācija ir gatava dialogam un vienota savās pozīcijās.
RĪGA, 14. jūnijs – Sputnik. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirms samita Briselē paziņoja, ka, neskatoties uz alianses attiecību pasliktināšanos ar Krieviju, organizācija ir gatava dialogam un vienota savās pozīcijās, vēsta RIA Novosti.
NATO samits notiek šodien Briselē. Tikšanās laikā tiek apspriesta alianses jaunā stratēģiskā koncepcija laika periodam līdz 2030. gadam, Krievija, Ķīna, tehniskās attīstības stiprināšana, cīņa ar klimata pārmaiņām un draudiem kibertelpā un kosmosā.
"Mēs vērojam Krievijas agresīvo uzvedības modeli, agresīvās darbības pret kaimiņvalstīm – Ukrainu un Gruziju, kā arī kiberuzbrukumus un hibrīduzbrukumus, tostarp arī pret NATO valstīm. Rezultātā mūsu attiecības ar Krieviju ir pasliktinājušās. Patlaban tās ir zemākajā līmenī kopš aukstā kara beigām. Tomēr NATO pielāgojas. Reaģē. Esam jau organizējuši plašu kolektīvās aizsardzības pastiprinājumu, uzlabojuši gatavību austrumu virzienā, palielinājuši aizsardzības izdevumus," uzskaitīja Stoltenbergs.
"Mēs turpināsim stiptināt mūsu kolektīvo aizsardzību atbilstoši lēmumiem, ko pieņemsim šodien. Tomēr mēs tieksimies pie dialoga ar Krieviju. Dialogs – tā nav vājuma, tā ir spēka pazīme. Ja esam vienoti, mēs esam stipri, un varam runāt ar Krieviju. mēs esam vienoti. Tas ir galvenais signāls Krievijai. Jums neizdosies mūs sašķelt," viņš klāstīja.
Штаб-квартира НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 12.06.2021
Pasaulē
NATO ģenerālsekretārs atteicies apmeklēt drošības konferenci Maskavā
Vienlaikus Stoltenbergs ir pārliecināts, ka pret Krieviju vēsrstās sankcijas ir jāsaglabā.
"Sankcijas ir svarīgas," paziņoja Stoltenbergs sarunā ar ASV telekanālu CNBC.
Viņš uzsvēra, ka sankcijām, kas noteiktas sakarā ar Krimas "aneksiju", ir jāturpinās, un NATO sniegs vēl lielāku atbalstu "tuvajiem partneriem – Ukrainai un Gruzijai".
"Iespējams, pats svarīgākais, ko esam paveikuši, ir tas, ka pirmo reizi NATO vēsturē mūsu rīcībā ir cīņasspējīgi spēki alianses austrumu daļā. Jauni grupējumi izvērsti Baltijas valstīs un Polijā, esam trīskāršojuši NATO ātrās reaģēšanas spēkus," piebilda Stoltenbergs.
Marija Zaharova - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2021
Krievijā
Krievijas ĀM nosauca noteikumu valsts dialogam ar NATO
NATO plāno mainīt savu stratēģisko koncepciju, kurā Krievija definēta kā "konstruktīvs partneris", jo tas neatbilst jaunajai realitātei, paziņoja ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Sallivans.
Iepriekš Baltais nams informēja, ka jaunais dokuments tiks sagatavots samitam 2022. gadā, bet gaidāmajā tikšanās reizē "sabiedrotie vienosies pārskatīt NATO stratēģisko koncepciju" kā atbildi uz Krievijas "agresīvo politiku un darbībām".
"Pēdējā stratēģiskā koncepcija tika sagatavota 2010. gadā, cita starpā Krievija tajā uzskatīta par "konstruktīvu partneri" un tikpat kā neko nesaka par Ķīnu. Tātad laiks atjaunot NATO stratēģisko koncepciju," Salivans paziņoja brīfingā pa ceļam jno Lielbritānijas uz Briseli.
Украинский военный в Донецкой области - Sputnik Latvija, 1920, 13.06.2021
Viedoklis
"Ir briesmīgs scenārijs": kāpēc Rietumi savelk bruņotos spēkus Ukrainā
Krievija jau vairākus gadus norāda uz NATO bezprecedenta aktivitāti pie savām rietumu robežam. NATO paplašina iniciatīvas un dēvē to par "Krievijas agresijas savaldīšanu". Maskava jau vairākkārt paudusi bažas par alianses spēku pieaugumu Eiropā. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs iepriekš paziņoja, ka Krievija nevienu neapdraud, taču pievērsīs uzmanību soļiem, kas potenciāli apdraud tās intereses.
Ziņu lente
0