G7 nolēmis apvienot spēkus, lai stātos pretī Ķīnai

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСаммит НАТО в Брюсселе
Саммит НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 14.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Lielā septītnieka" valstu līderi vienojušies sākt darbu pie jaunas globālās programmas, kam jākļūst par alternatīvu Ķīnas projektam "Viena josla, viens ceļš".
RĪGA, 14. jūnijs – Sputnik. "Lielā septītnieka" valstu līderi vienojušies sākt darbu pie jaunas globālās programmas, kam jākļūst par alternatīvu Ķīnas projektam "Viena josla, viens ceļš". lēmums pieņemts G7 samitā Kornvolā, vēsta Sputnik Meedia, atsaucoties uz Baltā nama preses dienestu.
"Sestdien ASV prezidents Džo Baidens tikās ar G7 līderiem, lai apspriestu stratēģisko konkurenci ar Ķīnu un nospraustu konkrētus soļus ar mērķi īstenot milzīgo nepieciešamību attīstīt infrastruktūru valstīs ar cemu un vidēju ienākumu līmeni," teikts paziņojumā.
Džo Baidens - Sputnik Latvija, 1920, 12.06.2021
Viedoklis
Baidens noskaidros, vai Krievija ir gatava pašnāvībai
G7 samita dalībnieki vienojušies, ka iniciatīva "Atjaunosim labāku pasauli" (Build Back Better World, B3W) paredzēs: "lielākās demokrātijas" palīdzēs nabadzīgām valstīm attīstīt infrastruktūru, lai kavētu Ķīnas projektu virzību.
Rietumi gatavi šiem mērķiem iztērēt gigantisku summu – apmēram 40 triljonus dolāru, "valstu ar zemu un vidēju ienākumu līmeni" ģeogrāfiskais spektrs ir ļoti plašs – no Latīņamerikas un Karību baseina līdz Āfrikai un Indijas-Klusā okeāna reģionam.
G7 ieskatā iniciatīvai "B3W" jākļūst par pretsvaru Ķīnas starptautiskajai iniciatīvai "Viena josla, viens ceļš", kuras mērķis ir radīt jaunus un uzlabot jau esošos tirdzniecības un transporta sakarus starp Ķīnu un vairāk nekā 60 valstīm Centrālāzijā, Eiropā un Āfrikā.
Atgādināsim, ka G7 ir septiņu ekonomiski attīstītu valstu neformāla apvienība, ko veido ASV, Vācija, Japāna, Lielbritānija, Francija, Itālija un Kanāda. Ik gadus šī "kluba" dalībnieces pulcējas samitam, lai apspriestu aktuālas problēmas. G7 lēmumi nav obligāti, tomēr būtiski ietekmē pasaules ekonomiku.
1998. gadā neformālā organizācija uzaicināja arī Krieviju, taču pēc notikumiem 2014. gadā Ukrainā un Krimas pussalas brīvprātīgās iestāšanās Krievijā valsti no organizācijas izlēdza.
Долар  - Sputnik Latvija, 1920, 19.10.2020
Viedoklis
SVF izdomājis, kā izglābt pasauli: fonda metodes Krievijai draud ar nabadzību
Pēdējos gados vairākkārt cilāts jautājums par Krievijas iespējamo atgriešanos G7. Piemēram, aizvadītajā gadā Donalds Tramps plānoja uzaicināt Krieviju piedalīties samitā, paziņojot, ka to pieprasa veselais saprāts.
Savukārt Maskava jau varākkārt uzsvērusi, ka dalība "G7" Krievijai nav pašmērķis, tā dod priekšroku formātam "G20", kurā strādā arī tik lielas valstis kā Indija un Ķīna.
Ziņu lente
0