Latvijā

Katastrofa Latvijas restorānos un bāros: trūkst pavāru un viesmīļu

© Sputnik / Динара НикифороваШеф-повар рижского рыбного ресторана Le Dome Сергей Шипоров и его угощения
Шеф-повар рижского рыбного ресторана Le Dome Сергей Шипоров и его угощения - Sputnik Latvija, 1920, 13.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas sabiedriskās ēdināšanas iestāžu īpašnieki izmīsīgi meklē pavārus un viesmīļus: nonāk pat līdz personāla pārpirkšanas.
RĪGA, 13. jūnijs - Sputnik. Latvijas Radio aptaujāja valsts sabiedriskās ēdināšanas iestāžu valdītājus un noskaidroja, ka šajā jomā vērojams katastrofisks personāla trūkums, ziņo Rus.lsm.lv.
Uzņēmēji norāda, ka vēl pirms Covid-19 pandēmijas un ar to saistītajiem ierobežojumiem ik vasaru saskārās ar darbinieku meklēšanu. Bet šogad problēma draud pārvērsties par katastrofu.
Сотрудники в офисе - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2021
Jaunā sociālo iemaksu sistēma stipri iesitīs darbiniekiem: Latvijas uzņēmēji sit trauksmi
Turklāt kvalificēti viesmīļi un pavāri, ņemot vērā pieprasījumu pēc viņu profesijas, vēlas saņemt lielāku algu, nekā pirms pandēmijas.
Kā pastāstīja restorāna "Kaļķu vārti" vadītāja Sandra Sirmace, viņas iestāde tiks atvērta tikai šī mēneša beigās, un tagad viņiem ir problēmas ar komandas nokomplektēšanu.
Pēc viņas teiktā, tagad sameklēt pavāru ir reāli neiespējami. Daudzi no viņiem pandēmijas laikā ir aizgājuši strādāt citās nozarēs. Daudzi vispār neplāno atgriezties ēdināšanas nozarē, daudzus restorāni pārpērk viens no otra.
Pieņemot darbā skolēnus un studentus, jāiegulda lieli resursu viņu apmācībai, turklāt rudenī viņiem būs jāatgriežas pie mācībām.

Sola zelta kalnus

Mārtiņš Bērziņš, kas pārstāv ēdināšanas iestāžu tīklu, kurā ir trīs restorāni un viena konditoreja, apliecina, ka situācija ar kadriem ir trauksmaina. Viņš arī pievērš uzmanību algu kāpumam nozarē. Bērziņš pastāstīja, ka viņa tīkls paplašinājies, taču atrast darbiniekus ir praktiski nereāli.
Bērziņš paziņoja, ka, ja agrāk uz darba sludinājumu atsaucās apmēram 20 cilvēku dienā, bet tagad līdz desmit pieteikumiem nedēļā. Turklāt dažreiz kandidāti neatnāk uz darba pārrunām.
Финансовые расчеты - Sputnik Latvija, 1920, 14.05.2021
Minimālās sociālās iemaksas neatcels: kādas izmaiņas gaidāmas no 1. jūlija
Uzņēmējs arī atzīmēja darbinieku pārpirkšanu kā vienu no pašlaik iedarbīgākajiem personāla piesaistīšanas variantiem. Turklāt daži uzņēmēji to dara visai primitīvā veidā.
"Kolēģiem pretim ienāca restorānā kungs, saimnieks, kurš ver Jūrmalā jaunu restorānu. Ienāca un skaļi nobļāvās, ka meklē darbiniekus. Sasolīja, kā daudziem to patīk darīt, zelta kalnus.
Tie, kas ir pieredzējuši, tie zina, ka paiet mēnesis vai divi un tos kalnus nekā nevar īstenot. Tas ir nereāli. Bet, protams, vienmēr atrodas labuma un zelta meklētāji, kas notic, mēģina un aizplūst," pastāstīja Bērziņš.
Restorāna Ferma šefpavārs un Restorānu servisa skolas vadītājs Māris Astičs arī pastāstīja par darbinieku trūkumu.
Pēc viņa vārdiem, dīkstāve Latvijā tomēr negatīvi ietekmēja viņu biznesu, jo kādā brīdī komanda nolēma, ka katrs ies savu ceļu. Galu galā tikai daži no kolektīva palikuši. Daudzi ir mainījuši profesijas, piemēram, aizgājuši uz IT vai uz kādām stabilākām nozarēm. Ir arī tādi, kuri izvēlējušies palikt bezdarbniekos.
Студенты на лекции - Sputnik Latvija, 1920, 01.05.2021
Latviešu valoda piebeidz biznesu Latvijā? Kā valoda apdraud uzņēmējdarbību
Tāpēc komanda ir jāveido no jauna. Taču Astičs cer uz jauniešiem, kuri, pēc viņa vārdiem, interesējas un piesakās mācībām Restorānu servisa skolā.

Atļauja atvērt kafejnīcas un restorānus

Atgādinām, ka no 15. jūnija Latvijas valdība atļāva sniegt iekštelpās pakalpojumus personām ar digitālo Covid-19 sertifikātu. Kopš 7. maijā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem tika atļauts atvērt terases, bet no 29. maija strādāt līdz plkst. 24.00.
Tagad, saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu, no otrdienas, 15. jūnija sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi varēs apkalpot iekštelpās personas, kuras ir vakcinētas pret Covid-19, pārslimojušas Covid-19, vai kurām ir sadarbspējīgs testēšanas sertifikāts, kas apliecina, ka persona pēdējo 48 stundu laikā ir veikusi Covid-19 testu un tas ir negatīvs, vai sešu stundu laikā veiktais SARS-CoV-2 antigēna tests ir negatīvs, kā arī šo personu pavadošos bērnus vecumā līdz 11 gadiem bez sertifikātiem.
Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 08.05.2021
Ierēdņiem algu - 3000 eiro, biznesam - jaunus nodokļus: Saeima apstiprināja likumprojektus
Pie viena galdiņa varēs atrasties līdz četrām pilngadīgām personām no divām mājsaimniecībām, neskaitot bērnus. Kopumā pie galdiņa nevarēs atrasties vairāk nekā desmit personu. Būs jānodrošina vismaz divu metru attālums starp pie dažādiem galdiņiem sēdošām personām un jādezinficē galdiņi pēc katras ēdienreizes.
Tāpat telpās jānodrošina ventilācija vai regulāra vēdināšana, bet katram apmeklētājam individuāli jāizsniedz galda piederumi, trauku komplekti un salvetes. Kafejnīcu un restorānu telpās apmeklētājiem jāvalkā maskas, izņemot laiku, kad viņi sēž pie galdiņa.
Ziņu lente
0