Eksperts brīdināja, ar ko draud Krievijas atslēgšana no SWIFT

© Sputnik / Сергей Аверин / Pāriet pie mediju bankasБанкомат
Банкомат - Sputnik Latvija, 1920, 12.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas atslēgšana no SWIFT sagrautu visu pasaules tirdzniecības sistēmu, uzskata eksperts.
RĪGA, 12. jūnijs - Sputnik. Krievijas atslēgšana no SWIFT sagrautu visu pasaules tirdzniecības sistēmu, intervijā RIA Novosti paziņoja Krievijas zinātņu akadēmijas Primakova vārdā nosauktā Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību institūta prezidents Aleksandrs Dinkins. Viņš piebilda, ka neuzskata to par iespējamu attiecībās ar Krieviju.
"Atsevišķi politiķi var par to runāt šur un tur, taču es domāju: ja tas notiks, sabruks visa pasaules tirdzniecības sistēma. Tāpēc ka mums tomēr ir būtisks tirdzniecības apjoms ar Eiropas Savienību, vairāk nekā divkārt lielāks nekā tirdzniecības apjoms ar Ķīnu. Ja šī sistēma tiks sagrauta, eiropieši nevarēs norēķināties par piegādēm, tieši tāpat kā mēs nevarēsim norēķināties par savu importu," teica Dinkins.
Банковские карты. Иллюстративное фото. - Sputnik Latvija, 1920, 31.05.2021
Krievijā
Krievijas Ārlietu ministrija: SWIFT sistēma varētu tikt iesaistīta "sankciju spirālē"
"Tāpēc es nedomāju, ka tas iespējams attiecībā pret Krieviju. Taču tas ir mans viedoklis, bet atbildīga valsts politika pie tam sper kaut kādus drošības pasākumus, tāpēc arī notiek zelta un valūtu rezerves restrukturizācija, tas ir profilakktisks pasākums un vienlaikus – zināms signāls. Tomēr, kā jūs dzirdējāt, gan Vladimirs Putins, gan Sergejs Lavrovs pietiekami savaldīgi vērtē iespēju atslēgt Krieviju no maksājumu sistēmas," piezīmēja aģentūras sarunbiedrs.
SWIFT ir Starptautiskā starpbanku maksājumu veikšanas un informācijas pārraides sistēma. Pie tās ir pieslēgti vairāk nekā 11 tūkstoši uzņēmumu gandrīz divsimt valstīs. Medijos regulāri parādās ziņojumi, ka Rietumu sankciju pastiprināšanas ietvaros Krieviju var atslēgt no SWIFT.
Банкомат - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2021
SWIFT apstiprināja, ka Krievija netiks atslēgta no sistēmas
Tomēr atslēgt Krieviju no SWIFT nemaz nav tik vienkārši. Pēc Eiropas diplomātijas vadītāja Žuzepa Borela teiktā, SWIFT ir starptautiskā privātā organizācija, šajā ziņā Eiropas Savienībai nav kompetences atslēgt no tās Krievijas Federāciju. Arī Krievijas banka neuzskata, ka valstij draud risks tiks atslēgtai no SWIFT, taču šāda scenārija gadījumā Finanšu ziņojumu pārraides sistēmu būs iespējams pārslēgt uz iekšzemes trafiku, iepriekš ziņojusi regulatora priekšsēdētāja pirmā vietniece Olga Skorobogatova
Jāpiebilst, ka atbildē uz iespējamo Krievijas banku atslēgšanu no SWIFT, Krievijā tika izveidota sava Finanšu ziņojumu pārraides sistēma.
Ziņu lente
0