Pasaulē

Eiropas Parlaments aicina izmeklēt "Krievijas lomu" incidentā ar Ryanair

© Sputnik / Оксана ДжаданСамолет Ryanair в аэропорту Рига
Самолет Ryanair в аэропорту Рига  - Sputnik Latvija, 1920, 12.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
EP rezolūcijā teikts, ka Krievijas pilsoņiem, kuri tieši vai netieši iejaukti "operācijā", jāsaskaras ar ierobežojumiem cilvēktiesību pārkāpumu sankciju režīma ietvaros.
RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. Eiropas Parlaments ar balsu vairākumu pieņēmis rezolūciju Briseles jautājumā ar aicinājumiem ieviest plašas sektorālas sankcijas un izmeklēt "Krievijas lomu" incidentā ar Ryanair lidmašīnu, vēsta RIA Novosti.
Par dokumentu nobalsoja 626 deputāti, 16 iebilda, 36 – atturējās.
Minskas lidosta, foto no arhīva - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2021
"Mani ir iegāzuši". Protasevičs dod mājienus par savu nelabvēli
Rezolūcijā atzīmēts, ka "pret jebkuru Krievijas pilsoni, kas tieši vai netieši iejaukts šajā operācijā, jāattiecina ierobežojumi ES globālā sankciju režīma ietvaros par cilvēktiesību pārkāpumiem. Deputāti pauda dziļas bažas par "Krievijas dalību" Lukašenko režīmā, ieskaitot finansiāla atbalsta sniegšanu un specdienestu sadarbību.
Norādīts, ka jaunie ierobežojošie pasākumi pret Minsku varētu skart naftu un naftas produktus, kālija, tērauda liešanas un kokapstrādes rūpniecību.
"Eiropas parlaments aicina ES Padomi pēc iespējas ātrāk paplašināt juridisko un fizisko personu sarakstu, pret ko vērstas sankcijas, iekļaujot tajā tos, kam ir sakars ar Ryanair lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu, Romana Protasevica un Sofijas Sapegas aizturēšanu," teikts dokumentā.
Deputāti uzsvēra, ka Eiropas kompānijām, arī "Siemens AG" ir jāpārtrauc sadarbība ar Baltkrievijas varasiestādēm un bankām.
Ierosināts arī uz laiku apturēt Minskas dalību SWIFT sisktēmā.
Baltkrievijas diplomātiem jāslēdz piekļuve Eiropas Parlamenta ēkā Briselē, ir pārliecināti deputāti. Piedevām viņi uzskata par nepieciešamu "pārskatīt jautājumus par informācijas apmaiņu ar Baltkrievijas diplomātisko misiju".
EP lēmumi nav obligāti, taču kļūst par rekomendāciju ES valstīm.

Ryanair lidmašīnas ārkārtas nosēšanās

23. maijā Ryanair lidmašīna, kas devās no Atēnām uz Viļņu ārkārtas režīmā nosēdās Minskā pēc ziņas par spridzekli. Pārbaudes gaitā nekādas sprāgstvielas lidmašīnā netika atrastas, un vakarā laineris lidojumu turpināja.
Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2021
Pasaulē
NATO ģenerālsekretārs noraizējies par Krievijas un Baltkrievijas sadarbību
Dokumentu pārbaudes laikā tika konstatēts, ka ar šo reisu lidojis Romans Protasevičs, Telegram kanāla Nexta dibinātājs, kas Baltkrievijā atzīts par ekstrēmistisku. Protasevičs aizturēts. Pret viņu ierosināta krimināllieta saskaņā ar vairākiem pantiem, arī par masu nekārtību organizāciju". Par to paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz 15 gadiem.
ES valstis apgalvo, ka Minska piespiedusi lidmašīnu nosēsties ar izdomātu ieganstu un, protestējot pret Protaseviča aizturēšanu, aizliedza baltkrievu aviokompānijām lidot savā gaisa telpā, kā arī izskata papildus sankciju ieviešanu pret Minsku.
Baltkrievija informēja, ka ziņa par spridzekli lidmašīnā saņemta pa elektronisko pastu, ekipāžas komandieris pats pieņēmis lēmumu piezemēties Minskā.
Ziņu lente
0