Pasaulē

Krievijas Valsts dome spiesta nostādīt Latviju vienā līmenī ar Trešo reihu

© Sputnik / Вадим АнцуповPikets Rīgā izglītības krievu valodā atbalstam
Pikets Rīgā izglītības krievu valodā atbalstam  - Sputnik Latvija, 1920, 11.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kijeva nostājusies uz nacistiskā Trešā reiha, Latvijas un Igaunijas ceļa, ierosinot sadalīt Ukrainas iedzīvotājus "pamatiedzīvotājos" un "pie pamatiedzīvotājiem nepiederošajos".
RĪGA, 11. jūnijs - Sputnik. Kijeva nolēmusi doties fašistiskās Vācijas, Latvijas un Igaunijas pēdās, iniciējot likumprojektu, kas paredz svītrot krievus no Ukrainas pamatiedzīvotāju skaita, konstatēja Krievijas Valsts domes deputāts Konstantins Zatuļins. Krievija plāno apspriest Eiropā jautājumu par to, ka nav pieļaujama titulētās nācijas pārākuma iekļaušana likumdošanā.
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs - Sputnik Latvija, 1920, 01.03.2021
Krievvalodīgo diskriminācija Baltijā un Ukrainā: Sergejs Lavrovs neizprot EP vienaldzību
Maijā Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis iesniedza Augstākajā radā likumprojektu "Par Ukrainas pamatiedzīvotāju tautām", kas nosaka pamatiedzīvotāju tiesības valstī un to realizācijas īpatnības. Likuma projektā pamattautu sarakstā krievi nav minēti. Dokuments ir neatliekams.
KF Valsts dome izskatīja apakšpalātas rezolūcijas projektu – tas nosoda Zeļenska likumprojektu, kas neatzīst krievus par valsts pamatiedzīvotājiem. Zatuļins iesniedza dokumentu parlamenta apakšpalātā.
"Pēc būtības, Ukrainas valdība iet pa nacistiskā Trešā reiha ceļu, vai, mūsdienu posmā, pa Latvijas un Igaunijas ceļu, kas nostiprinājušas kaunpilno "nepilsoņa" statusu savā likumdošanā, norāda politiķis.
Константин Затулин - Sputnik Latvija
Konstantins Zatuļins
Krievijas Valsts domes deputāts
Deputāts konstatēja, ka Zeļenska likumprojekts ideoloģiski pamato pilsoņu kara turpinājumu, kas plosās Ukrainas austrumos.
"Uzskatām iesniegto likumprojektu par vēsturiskās atmiņas zaimošanu, mēģinājumu radīt plaisu krievu un citu Ukrainas tautu attiecībās," uzsvēra Krievijas deputāts.
Paziņojumā atzīmēts, ka Krievijas Valsts dome vērsīsies pie NVS Starpparlamentu asamblejas, KDLO paramentārajām asamblejām, EDSO un Eiropas Padomes, ES dalībvalstu parlamentiem ar aicinājumu nosodīt Ukrainā īstenoto mēģinājumu sadalīt tās iedzīvotājus "pamatiedzīvotājos" un "pie pamatiedzīvotājiem nepiederošajos", kam var būt ļoti nopietnas sekas pašas Ukrainas pastāvēšanas aspektā."
Tādas likumdošanas iniciatīvas parādīšanās faktu KF Valsts dome uzskata par "kliedzošu provokāciju, kuras mērķis ir saasināt spriedzi un konfliktus gan pašā Ukrainā, gan aiz tās robežām," uzsvērts dokumentā.
Регионы России. Крым - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2021
Ukrainas vadība sapņo ieņemt Krimu un atbrīvoties no krieviem
Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Sluckis paziņoja, ka Krievijas delegācija noteikti ierosinās apspriest Ukrainas likumprojektu EPPA un EDSO Parlamentārajā asamblejā.
"Krievijas delegācija noteikti runās par šo problēmu visos starpparlamentu laukumos, vispirms – EPPA un EDSO PA. Mēs nedrīkstam pieļaut pat mājienu par "brūnā mēra" epidēmijas atkārtošanās risku XXI gadsimtā pašā Eiropas sirdī," deputāts apliecināja savā Telegram kanālā.
Politiķis norādīja, ka Zeļenska likumprojekts, kas neatzīst krievus par Ukrainas pamattautu, ved pie piespiedu asimilācijas un segregācijas, kā arī vēl vairāk iededzina naidīguma liesmas Donbasā.

"Patiesībā tiek ierosināts stiprināt titulētās nācijas pārākumu likumdošanas līmenī, jeb spert vēl vienu soli pretī ukraiņu nacisma ideoloģijas atdzimšanai."

Леонид Слуцкий - Sputnik Latvija
Leonīds Sluckis
Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs
Savukārt Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova uzsvēra, ka Zeļenska likumprojekts par krievu svītrošanu no pamattautu skaita stiprina Ukrainu nacionālistiskajās un neonacistiskajās pozīcijās. Viņa norādīja, ka, saskaņā ar dokumentu, par pamattautām nav iespējams uzskatīt krievus, ungārus, ebrejus, rusinus un citu tautību pārstāvjus.
"Kijevas signāls iedzīvotājiem ir skaidrs: ja jūsu tautībai, tautai ir sava valsts, nepretendējiet uz līdzīgām tiesībām ar "ukraiņu" nāciju un ziniet, ka kuru katru brīdi varat doties uz jūsu "nacionālās valsts" ģeogrāfisko atrašanās vietu," Zaharova komentēja likumprojektu savā Telegram kanālā.
Diplomāte uzsvēra, ka jaunais likums attiecināms uz miljoniem cilvēku.
Saskaņā ar Zeļenska iesniegto likumprojektu, pamattauta ir autohtona etniskā sabiedrība (iezemieši pēc izcelsmes), kas izveidojusies Ukrainas teritorijā, ir savdabīgas valodas un kultūras nesējs, kam ir tradicionālas, sociālas, kultūras vai pārstāvniecības iestādes, kas uzskata sevi par Ukrainas pamattautu, ir etniskā minoritāte iedzīvotāju sastāvā un kam nav valstiska veidojuma aiz Ukrainas robežām. Zeļenska piedāvātā definīcija nozīmē, ka krievus nevar uzskatīt par Ukrainas pamattautu.
Участник акции протеста с флагом на площади Независимости в Минске - Sputnik Latvija, 1920, 28.08.2020
Baltkrievijā piedāvā atņemt krievu valodai valsts valodas statusu
Atgādināsim, ka nepilsonības institūts pastāv tikai divās pasaules valstīs – Latvijā un Igaunijā. Tā saucamie nepilsoņi ir Baltijas valstu pastāvīgo iedzīvotāju īpaša grupa. Latvijā – otra lielākā aiz pilsoņiem valstiskās piederības ziņā. Katrs desmitais iedzīvotājs ir nepilsonis.
Nepilsoņu tiesības ir ierobežotas – viņi nevar ieņemt virkni amatu, nevar piedalīties vēlēšanās un referendumos. Lielākā daļa nepilsoņu ir krievvalodīgie. Lai saņemtu Latvijas pilsonību, nepilsoņiem jāiziet naturalizācija – jānokārto latviešu valodas un vēstures eksāmens.
Apkaunojošā parādība – nepilsonība, kas saglabājusies Eiropas valstīs, ir izpelnījusies aktīvas darbības tās likvidācijai, uzsver KF ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.
Ziņu lente
0