Viedoklis

Krievijas Su-57 pabīdīs malā ASV lidmašīnas bruņojuma tirgū

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Pāriet pie mediju bankasPiektās paaudzes iznīcinātājs Su-57
Piektās paaudzes iznīcinātājs Su-57 - Sputnik Latvija, 1920, 11.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas piektās paaudzes iznīcinātājs Su-57 jau sen ir apsteidzis ārvalstu konkurentus un turpina pilnveidoties – lidmašīna kļūst ātrāka, gudrāka un spēcīgāka.
Daudzfunkcionālais Su-57 Krievijas Gaisa kosmiskajos spēkos uzņemts pavisam nesen – 2020. gada decembrī. Pirmo piektās paaudzes sērijveida iznīcinātāju saņēma Dienvidu kara apgabals. Jau tagad sākas modernizācija, kuras gaitā mašīna saņems labākus dzinējus, mākslīgo intelektu un smago bezpilota lidaparātu "Okhotnik" posma tīklcentriskas (automatizētas) vadības iespējas, kā arī hiperskaņas raķetes un revolucionāro tēmētās enerģijas ieroci – EMI-lielgabalu, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Piektās paaudzes iznīcinātājs Su-57 paredzēts jebkāda veida objektu likvidācijai gaisā, uz zemes un virs ūdens. Tam ir virsskaņas kreisera ātrums, fizelāžā izvietots bruņojums, radioviļņu absorbcijas segums un jaunākais borta iekārtu komplekss. Lidaparāts izceļas ar teicamu manevrētspēju un cīņasspēku. Līdz 2024. gada beigām Krievijas GKS saņems 22 iznīcinātājus Su-57, līdz 2028. gadam to skaits sasniegs 76 vienības. Pēc tam Su-57E (eksporta versija) iespējams piegādāt Krievijas sabiedrotajiem un stratēģiskajiem partneriem.
ТОП истребителей России и США: кто победит в воздушном бою? - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2021
Video
Krievijas un ASV iznīcinātāju tops: kas uzvarēs gaisa kaujā?
Virtuālajā rindā pēc Krievijas Su-57 rietumvalstu eksperti saskaitījuši vairāk nekā desmit valstis. Amerikāņu "neredzamā" iznīcinātāja F-36 hronisko neveiksmju fonā (ASV GKS nesen atteicās iepirkt lidmašīnu 2022. gadā) īstas piektās paaudzes iznīcinātāju Su-57 gaida liela nākotne pasaules bruņojuma tirgū. Speciālistu uzskata, ka militāro tehnoloģiju pastāvīgo sacensību apstākļos modernizētā Su-57 parametri un īpatnības izrādīsies absolūti nesasniedzami NATO valstīm.

Efektivitātes un ražošanas pieaugums

Gadu desmitiem uz priekšu izstrādāta iznīcinātāju programma vienmēr izceļas ar lidmašīnas īpašību un ražošanas metožu nepārtrauktu pilnveidošanu. Krievijas rūpniecības un tirdzniecības ministrs Deniss Manturovs nesen atklāja, ka, saskaņā ar apstiprinātajiem grafikiem Su-57 būves tempi 2021. gadā pieaugs. Domājams, lidmašīnas saņems jaunos dzinējus "Saturn 30" (spēcīgākie iznīcinātāju pasaulē), ar kuriem nonāks bruņotajos spēkos jau 2022 gadā. Pirmā posma dzinējus (AL-41F1) saņems ne vairāk kā piecas mašīnas. Iznīcinātāju ražošanas tempi vēl pieaugs 2024. gadā. Līdz ar jaunajām bruņojuma un avionikas sistēmām fundamentālas pārmaiņas vērojamas Su-57 planiera konstrukcijā. Sērijveida mašīnu ražošanas uzlabotās metodes mazinājušas tās pamanāmību.
Многофункциональный истребитель пятого поколения Су-57 - Sputnik Latvija, 1920, 11.05.2021
Ārzemnieki nosauca Krievijas Su-57 par "skaistu slepkavu"
Vienlaikus Deniss Manturovs kāra arī Krievijas militārās bezpilota sistēmas, kas atbilst pasaules līmenim un turpina attīstīties. Posmā ar smagajiem droniem Su-57 pārvērtīsies par gaisa pārvaldes centru. Informācijas avots Krievijas aviobūves nozarē 1. jūnijā pastāstīja: "Patlaban tiek izstrādātas iespējas vadīt no Su-57 kabīnes vairākus uzbrukuma dronus... Iznīcinātājs vedīs līdz 2-4 "Okhotnik"."
Iznīcinātāja Su-57 un BPLA "Okhotnik" mākslīgo intelektu (MI) pirms pielietojuma kaujā objektīvi izanalizēt neizdosies, tomēr, pēc netiešām pazīmēm, publikācijām un informācijas "noplūdēm" kļūst skaidrs, cik tālu uz priekšu aizgājuši Krievijas speciālisti. Su-57 MI integrēts vadības sistēmā, un pat pilotējamais lidaparāts līdz 90% uzdevumu spēj izpildīt bez pilota palīdzības, saskaņā ar iepriekš sagatavotu programmu.
Ja pilots kaujā gūs ievainojumu vai ies bojā, Su-57 elektroniskās smadzenes ļaus sekmīgi likvidēt mērķi un atgriezties bāzē automātiski.
Iespējama vadošā Su-57 un vadāmā "Okhotnik" intelektuāla paritāte, jo tos izstrādājis viens konstruktoru birojs. "Okhotnik" ar māsklīgo intelektu jau kādu laiku apgūst pārtveršanas un mērķu likvidācijas algoritmus – autonomi, bet nākotnē – arī tīklcentriskās mijiedarbības ietvaros ar iznīcinātāju Su-47. 20 tonnas smagie stealt-droni "Okhotnik" vienībā risinās pilnu uzdevumu spektru, likvidējot mērķus gaisā un uz zemes kopā ar pilotējamo Su-57.
Истребитель F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2021
Viedoklis
Gausa aviokatastrofa: pār iznīcinātājiem F-35 atkal sabiezē mākoņi
"Okhotnik" sērijveida piegādes plānots sākt 2024. gadā. Su-57 ir izcila aizsardzības sistēma: radari un lāzeri, REC līdzekļi un jaunās "gaiss-gaiss" tipa raķetes K-77 un R-37M ar 195 km un 400 km darbības rādiusu. Su-57 prioritātes un bruņojums dāvā iespēju fiksēt un likvidēt draudus (mērķi) daudz lielākā attālumā nekā amerikāņu F-22 un F-35. Tomēr Su-57 galvenais ierocis ir hiperskaņas raķetes mērķu likvidācijai uz zemes, virs ūdens un zem ūdens. Izmēģinājumi poligonā turpinās sekmīgi.

Globālā tirgus iekarošana

Su-57 radīts, lai izcīnītu pārspēku gaisā, tas ir tehnoloģiski nesasniedzams ASV 5. paaudzes iznīcinātājam F-22 Raptor, nerunājot jau par "neveiksminieku" F-35 (piedevām tiem abiem ir šaura specializācija).
Su-57 cīņā var pildīt iznīcinātāja, trieciennieka vai smago bezpilota lidaparātu komandpunkta funkcijas.
"Sukhoi" galvenās priekšrocības ir izcilās manevrētspējas un zemais pamanāmības līmenis pretinieka radaros, kā arī iespēja ilgu laiku lidot virsskaņas ātrumā un plašais arsenāls – maza, vidēja un liela darbības rādiusa raķetes no dažādām saimēm, arī pretkuģu raķetes ar 250 km darbības rādiusu. Iznīcinātāja aparatūrai ir augsts aizsardzības līmenis pret traucējumiem un daudzkanālu bruņojuma sistēmām, tas var sasniegt līdz 2600 km/h ātrumu. Praktiskais darbības rādiuss zemskaņas ātrumā – 5500 km. Lai paceltos un nosēstos, lidmašīnai nav vajadzīgi nekādi speciāli aerodromi.
Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Viedoklis
"Pasaule mainīsies": kā Krievijas armija karos tuvākajos gados
Su-57 ir atzīts par vienu no labākajiem un spēcīgākajiem iznīcinātājiem pasaulē. Unikālās īpašības dāvā iespēju gūt panākumus globālajā ieroču tirgū, un par Su-57 ieinteresējusies virkne ārvalstu pasūtītāju. 1. jūnijā koncerna "Rosoboroneksport" ģenerāldirektors Aleksandrs Mihekevs atklāja, ka par jaunā iznīcinātāja iegādi domā 4-5 valstis. Amerikāņu izdevums Military Watch saskaitījis daudz vairāk
Alžīrija pirmā pasūtīja 14 iznīcinātājus Su-57E, ņemot vērā kaimiņu gaisa kara spēku pastiprināšanos. Kontrakta summa – 2 miljardi dolāru. Lielākais potenciālais Su-57 pasūtītājs ir Indija – valsts plāno iegādāties gatavus lidaparātus un attīstīti licencētas ražošanas projektu savā teritorijā. Par iznīcinātāju interesējas arī Ķīna, Mjanma, Vjetnama, Malaizija, Irāna un Turcija. Jaunākie dati liecina, ka virtuālajā rindā ir arī Kazahstāna, Etiopija un Ēģipte.
Krievijas piektās paaudzes iznīcinātājs Su-57 vēl sagādās pārsteigumus ar savām unikālajām taktiskajām un tehniskajām īpašībām, sestās paaudzes tehnoloģiju integrāciju, optimistiskām ražošanas perspektīvām un augstu eksporta potenciālu.
Domājams, ārvalstu pasūtītāju skaits pieaugs, jo ceturtās paaudzes iznīcinātāji pakāpeniski "nonēsājas", bet cienīga konkurenta pasaules tirgū Su-57 šobrīd un tuvākajā perspektīvā nav. Ja vien par konkurentu neskaitīsim Krievijas perspektīvo iznīcinātāju-pātvērēju MiG-41, pie kura darbs rit kopš 2018. gada.
Ziņu lente
0