Pasaulē

NATO ģenerālsekretārs noraizējies par Krievijas un Baltkrievijas sadarbību

© REUTERS/Christian HartmannJenss Stoltenbergs
Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka NATO "pieturas pie divpusējas pieejas Krievijai: savaldīšana un dialogs".
RĪGA, 8. jūnijs — Sputnik. NATO uzmanīgi vēro notikumus Baltkrievijā, savukārt Maskavas un Minskas sadarbība nopietni satrauc militārā bloka locekļus, intervijā izdevumam Welt am Sonntag paziņoja Ziemeļatlantijas alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, vēsta RIA Novosti.
"Protams, mēs esam gatavi nepieciešamības gadījumā aizsargāt katru sabiedroto no visiem Minskas un Maskavas radītajiem draugiem," izdevumam teica Stoltenbergs.
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг  - Sputnik Latvija, 1920, 20.02.2021
Politika
NATO uzveļ Krievijai atbildību par konfrontāciju
Stoltenbergs paziņoja, ka NATO "pieturas pie divpusējas pieejas Krievijai: savaldīšana un dialogs".
Maija beigās Jenss Stoltenbergs atzina, ka viņam "grūti noticēt" tam, ka Maskava nav saistīta ar aviokompānijas Ryanair lidmašīnas ārkārtas nosēšanos Baltkrievijā. Tādus slēdzienus viņš pamatoja ar abu valstu "ļoti ciešajām attiecībām".
Krievijas prezidents Vladimirs Putins konstatēja: tādi slēdzieni liecina, ka "cilvēki vienkārši nesaprot, kā tādi procesi var notikt".
Valsts vadītājs uzsvēra: Krievijas specdienesti nekādi nav saistīti ar incidentu. "Un negribu vērtēt politiskos procesus Baltkrievijā. Patiesība – kā vienmēr, kā parasti – atrodas kaut kur pa vidu. Labāk neiejaukties, labāk dot cilvēkiem pašiem nesteidzīgi tikt skaidrībā," viņš teica.
Minskas lidosta, foto no arhīva - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2021
"Mani ir iegāzuši". Protasevičs dod mājienus par savu nelabvēli
Iepriekš Eiropas valdība aizliedza Baltkrievijas aviopārvadātājiem izmantot ES valstu gaisa telpu un lidostas pēc Romana Protaseviča aizturēšanas Minskā. Laineris veica ārkārtas nosēšanos Baltkrievijas galvaspilsētā pēc paziņojuma par spridzekli lidmašīnā. Tas vēlāk izrādījās nepatiess.
Romans Protasevičs ir Telegram kanāla Nexta dibinātājs, kurš Baltkrievijā atzīts par ekstrēmistisku. Viņu apsūdz par vairākiem noziegumiem, ieskaitot masu nekārtību organizāciju, par ko viņam draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 15 gadiem.
Rietumvalstis asi kritizēja incidentu – viņu ieskatā, lidmašīnu piespieda nosēsties. Protaseviča vajāšanu ES uzskata par politiski notivētu. Eiropas Padome aicināja pēc iespējas ātrāk pieņemt jaunās sankcijas pret Minsku.
Самолет Boeing 737 авиакомпании Ryanair в аэропорту Рига - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2021
Ziņas par spridzekli Ryanair lidmašīnā saņemtas no Šveices
Baltkrievija paziņoja, ka informacija par spridzekli lidmašīnaā saņemta Minskas lidostas eletroniskajā pastā. Ekipāžas komandieris pats pieņēma lēmumu nosēsties Minskā, ne par kādu lidaparāta piespiedu virziena maiņu nevar būt ne runas. Minska publicēja Ryanair lidmašīnas pilota sarunu ar baltkrievu dispečeru. Tajā nav dzirdami nekādi draudi ekipāžai.
Ziņu lente
0