Latvijā

Jauni elektroenerģijas sadales sistēmas pieslēguma noteikumi: par ko būs jāmaksā klientam

© Sputnik / Alexey Malgavko / Pāriet pie mediju bankasЛинии электропередачи в деревне Клиновка, Крым
Линии электропередачи в деревне Клиновка, Крым - Sputnik Latvija, 1920, 07.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāvis Intars Birziņš pastāstīja, kā tiek veidoti tarifi pieslēgumam elektrotīklam vai pieslēguma atjaunošanai.
RĪGA, 7. jūnijs — Sputnik. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi apstiprinājusi jaunus elektroenerģijas sadales sistēmas pieslēguma noteikumus, kuri stāsies spēkā no 1. jūlija, vēsta Latvijas Radio 4.
Patlaban tiek novērots pieprasījuma pieaugums pēc elektroenerģijas pieslēgumu izbūves rūpniecības uzņēmumiem un privātpersonām. Tomēr pieslēguma procedūrā ir veiktas izmaiņas – pārsvarā tās attiecas uz objektiem, kurus nav iespējams pieslēgt elektrotīklam bez papildu būvdarbiem.
Высоковольтные провода вдоль железной дороги - Sputnik Latvija, 1920, 12.05.2021
Vainīga Latvija: enerģijas tirdzniecības metodika lietuviešiem izmaksās 100 milj. eiro
SPRK pārstāvis Intars Birziņš informēja, ka objektiem, kas atradīsies 50 metru robežās no zemsprieguma (līdz 0,4 kV) elektrolīnijas, nepieciešamais spriegums līdz 400 voltiem un atļautā slodze būs līdz 100 ampēriem, pieslēgšanās izmaksas veidos divas pozīcijas: maksa par pieslēguma izbūvi, kas būs atkarīga no ampēru slodzes, un maksa par objekta pieslēgšanu pie sadales sistēmas pēc izbūves – tā būs atkarīga no faktiskām sistēmas operatora pieslēgšanas izmaksām.
"Būvdarbu izmaksas patērētājs un sistēmas operators segs vienādās daļās. Vienas slodzes vienības izbūves maksa ik gadu tiks publicēta "Latvijas Vēstnesī" un būs spēkā no 1. maija līdz nākamā gada 30. aprīlim. Šogad ampērmaksa tiks publicēta līdz 5. jūlijam un būs spēkā līdz nākamā gada 30. aprīlim," skaidroja Birziņš.
Sarežģītākiem objektiem izmaksas kā iepriekš noteikts individuāli - piemēram, gadījumos, kad pieslēguma ierīkošanai būs būtiski ģeogrāfiski šķēršļi, vai citi sarežģīti apstākļi.
Линии электропередач - Sputnik Latvija, 1920, 15.04.2021
Viedoklis
Demonstratīva izgāšanās. Ko parādīja Baltijas izmēģinājuma atteikšanās no KF elektrības?
Izmaiņas skars arī pieslēguma atjaunošanas procesu. Pēc Intara Birziņa vārdiem, patērētāji, tāpat kā iepriekš, varēs bez maksas atslēgties no elektrotīkla vai samazināt pieslēguma jaudu. Tomēr, lai atjaunotu pieslēgumu, klientam būs jāsedz gan jaudas uzturēšanas izmaksas, gan pieslēgšanas izmaksas.
"Šādi tiks segtas sistēmas jaudas uzturēšanas izmaksas, kā arī patērētāji tiks motivēti uzturēt viņiem nepieciešamo jaudu. Sezonālajiem pieslēgumiem kopumā saglabāsies esošā kārtība pieslēgumu jaudas sezonālai samazināšanai un atjaunošanai, tomēr nosacījumi būs elastīgāki. Proti, jaudu varēs atjaunot 12 mēnešu laikā kopš tās samazināšanas, nevis 9 mēnešu laikā, kā bija iepriekš," viņš sacīja.
Ziņu lente
0