Viedoklis

"Cenšas slēpt savas personības." Kas cenzē Facebook

© Sputnik / Natalya Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasСоциальная сеть Facebook на экране планешета
Социальная сеть Facebook на экране планешета - Sputnik Latvija, 1920, 07.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Facebook dzēš komentārus, dažkārt – arī kontus. Bieži nav izprotams, kāpēc tā, taču pēc daudzu lietotāju domām, tas ir saistīts ar cenzoru politiskajām preferencēm.
RĪGA, 7. jūnijs — Sputnik. Dažas tēmas ir īpaši "bloķbīstamas/banbīstamas". Turklāt moderatori acīmredzami jūt līdzi ukraiņu nacionālistiem. RIA Novosti veica izmeklēšanu par to, kas mūs lasa sociālajā tīklā, izņemot lietotājus.

Anonīms taisnīgums

Krievijas izcelsmes Izraēlas publicistam un vēsturniekam Artjomam Kirpičjonkam nesen tika slēgta piekļuve jau otrajam kontam. Viņu nobloķēja pēc publikācijas par situāciju Baltkrievijā. "Par recidīvistu es kļuvu pakāpeniski, ilgi biju vienkāršs cilvēks, bet tagad jau var tetovējumus taisīt," viņš ironizē. "Esmu visnotaļ aktīvs blogeris, Facebook sāku rakstīt 2017. -2018. gadā. Sākumā viss bija kārtībā, bet tad manu kontu sāka bloķēt uz dienu, uz nedēļu. Visbiežāk – Tuvo Austrumu dēļ."
Логотип видеохостинга YouTube. - Sputnik Latvija, 1920, 24.04.2021
Netīšās YouTube "kļūmes": Roskomnadzor pieķēra hostingu Krievijas mediju cenzūrā
Reiz viņš publicējis citātu no kāda vēsturiska dokumenta, kurā bija aizvainojošas iesaukas. Sekoja bloķēšana. Publicists nemēģināja aizvainot oponentu, gluži otrādi, gribēja parādīt, ka šāda leksika tika plaši lietota pagātnē.
"Pēc tam bija tā: divi mēneši "brīvībā", tad "aiz restēm". Tā es kļuvu par "Facebook veiksmes džentlmeni". Bija sūdzības no slēgtām grupām, pēc komentāriem tajās mani bloķēja. Es lēmumu pārsūdzēju, taču saņēmu vien tādas automātiskās atbildes, kā "jūs esat atzīsts par vainīgu", un viss. Tāds anonīms taisnīgums," saka blogeris.
Dažreiz vienkārši izdzēsa komentārus. "Es publicēju sižetu par to, kā Maidanā linčoja Ļvovas komjaunieti. Visu izdzēsa, taču nevis par cietsirdību, bet gan par nepatiesu informāciju. Absolūti neizprotama moderācijas loģika. Tāds iespaids, ka, tiklīdz esi pamanīts, tev nav, kur likties — agrāk vai vēlāk tavs konts tiks bloķēts. — Divas reizes esi pieķerts un pēc tam tavu kontu bloķē," Kirpičjonoks saka.
Viņš reģistrēja paralēlu kontu. "Savu vārdu norādīju ivritā, taču tik un tā bija saprotams, ka tas ir reāla cilvēka konts. Reiz no rīta puses iegāju savā lapā un lasu: "Lai novērstu Facebook nepienācīgu izmantošanu, mēs īslaicīgi ierobežojām piekļuvi." Mēģinu sazināties ar administrāciju, pagaidām neveiksmīgi. Kirpičjonoks tā arī nav sapratis, par ko dzēsa viņa komentārus un par ko viņu nobloķēja.
Социальная сеть Фейсбук - Sputnik Latvija, 1920, 04.12.2020
Ziņu portāls Baltnews informēja par lapas bloķēšanu Facebook
Ukrainas žurnālistam Pāvelam Volkovam arī nobloķēja Facebook kontu - pēc tam, kad viņš publicējis rakstu par ukraiņu moderatoru saitēm ar ultralabējiem un ievietoja videoierakstu ar savu uzstāšanos Bundestāgā par šo tematu. "Izdzēsa, paskaidrojot, ka esot pārkāpti kopienas noteikumi, kuri tieši — joprojām nav zināms. Es, protams, nosūtīju sūdzību. Taču viņi rīkojas visai viltīgi: atbild, ka Covid-19 dēļ viņiem ir maz cilvēku, tāpēc pieprasījuma apstrāde aizņems "kādu laiku", tieši kādu — nav skaidrs," žurnālists stāsta.
Par to pašu - cenzoru simpātijām pret ukraiņu nacionālistiem - marta beigās rakstīja arī žurnālists Andrejs Mančuks. Viņa publikāciju nosauca par meliem un noslēpa. Maijā konts tika izdzēsts. Nesen nobloķēja arī otru kontu.

Ne tikai brīvprātīgie, bet arī FIB

Par Ukrainu daudz runā Facebook krievvalodīgajā segmentā (arī daudzi šīs valsts pilsoņi, kā zināms, ir krievvalodīgie). Moderatori no Kijevas vai Varšavas (kur atrodas korporācijas Austrumeiropas galvenā mītne) pastāvīgi iebrūk Krievijas informācijas telpā. Martā Roskomnadzor pieprasīja no Facebook atcelt liegumus no RBK, TASS un "Vzgļad" publikācijām. Tajās bija sniegta FDD preses dienesta informācija par Ukrainas radikālās jauniešu grupas atbalstītāju aizturēšanu.
Amerikāņi atbildēja, ka neesot dzēsuši šīs publikācijas. Lieta tāda, ka materiāls, ko faktu pārbaudītāji atzīmējuši kā nepatiesu, tiek demonstrēts retāk.
Главный редактор телеканала RT и МИА Россия сегодня Маргарита Симоньян - Sputnik Latvija, 1920, 13.09.2019
Simoņana ironiski komentēja savas lapas bloķēšanu Facebook
Ukraiņu faktu pārbaudītāji vēl līdz tam pievērsa Krievijai pastiprinātu uzmanību. Piemēram par Facebook publiskās politikas menedžeri Ukrainā ieceltā Jekaterina Kruka iepriekš strādāja resursā StopFake, līdz tam bija Augstākās radas deputāta, nacionālistiskās partijas "Svoboda" pārstāvja Igora Švaikas asistente. Pats StopFake prezentēja sevi šādi: "Mēs izsekojam, pārbaudām faktus, atmaskojam Krievijas propagandu."
Neuzticamu saturu atklāj ne tikai brīvprātīgie, bet arī drošības dienesti. 2020. gada septembrī Nataniels Gleišers, Facebook drošības politikas šefs, pastāstīja, kā tika dzēsti trīs botu tīkli, kuri rīkojās ārvalstu vai valsts institūcijas uzdevumā. "Šiem tīkliem bija Krievijas izcelsme. Un tie raidīja uz dažādām valstīm no Turcijas līdz Ukrainai," apgalvoja Gleišers.
Informācija par "ārplatformas darbību" tika saņemta no FIB. "Ar šīm darbībām saistītie cilvēki cenšas slēpt savas personības un savstarpējo saikni, taču izmeklēšanā esam atklājuši sakarus ar personām no Krievijas Interneta pētījumu aģentūras," atzīmēja drošības politikas šefs.
Facebook aktīvi bloķēja Alekseja Navaļnija atbalsta mītiņu laikā. "Mēs esam izdzēsuši 530 Instagram kontus par mūsu politikas pārkāpšanu attiecībā uz koordinētu autentisku uzvedību," ziņoja preses relīze. Nobloķēto vaina bija tāda, ka viņi ar tēmturiem apzināti novērsa auditoriju no svarīgu tēmu apspriešanas.
Работа за компьютером - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2021
Facebook nopludinājis tīklā vairāk nekā 500 miljonu lietotāju datus
"Slāpēja būtisku informāciju ar kaut kādai TikTok slavenībai no Krievijas veltītiem memiem, "Navaļnija atbalstam veltīto akciju kritiku", ziņām par lielu skaistu nepilngadīgo, kas apmeklē šos mītiķus, kā arī sieviešu apģērbu un lsomiņu reklāmām.
Patiesībā Facebook moderācijas noteikumi ir brīvi pieejami, taču skaidrāki no tā nekļūst. Par cenzoriem (faktčekeriem) tur teikts ļoti vispārīgi: "Tagad mēs sadarbojamies ar neatkarīgiem faktu pārbaudes ekspertiem tikai dažās valstīs." Nav zināms, vai starp tām ir Krievija. Taču ekspertiem ir plašas pilnvaras: viņi "patstāvīgi izlemj, kādas ziņas jāpārbauda".
Faktčekeram jāsaņem Starptautiskā faktu pārbaudes tīkla sertifikāts. Šī organizācija darbojas kopš 2015. gada un tiek uzskatīta par Pointera žurnālistikas institūta daļu. Materiālo palīdzību tai sniedz tai skaitā Facebook, Google, Džordža Sorosa "Atvērtā sabiedrība". Nāk arī granti no amerikāņu National Endowment for Democracy (NED)*. Tātad sanāk, ka Facebook arī finansē "neatkarīgus ekspertus", kuri nodarbojas ar cenzūru. Starp citu, šā starptautiskā faktčekeru tīkla galvenā mītne likteņa ironijas pēc atrodas Sanktpēterburgā, pareizāk sakot, Sentpītersbērgā Floridā.
Aģentūra "Rossija Segodņa" ir nosūtījusi Facebook pieprasījumus, lai saprastu, kurš nodarbojas ar satura moderāciju, vai organizācija "StopFake", iespējams, ir subjektīva, un uz kāda pamata dzēsti žurnālistu konti, kuri rakstīja par moderatoru saiknēm ar ukraiņu ultralabējiem. Tāpat redakcija paudusi interesi par to, kāpēc korporācija neatvēra biroju Krievijā. Gaidām atbildi.
Социальные сети - Sputnik Latvija, 1920, 01.11.2020
Domājiet, ko rakstāt sociālajos tīklos: policisti atrada ministrei draudējušo "ļaunprāti"
* Organizācija, kuras darbība atzīta par nevēlamu Krievijas teritorijā saskaņā ar 2015. gada 28. jūlija Ģenerālprokuratūras lēmumu
Ziņu lente
0