Viedoklis

"Lieguma zona" NATO: Krievijas "Iskander" saņēmuši jaunas raķetes

© Sputnik / Vitaliy Timkiv / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащие во время учений оперативно-тактического ракетного комплекса (ОТРК) "Искандер-М" в Краснодарском крае
Военнослужащие во время учений оперативно-тактического ракетного комплекса (ОТРК) Искандер-М в Краснодарском крае - Sputnik Latvija, 1920, 05.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas mūsdienīgo bruņojuma tehnoloģiju attīstības mērķis ir savaldīt potenciālos agresorus un saglabāt mieru.
"Iskander"aeroballistiskās raķetes (masa – 3,8 tonnas, garums – 7,2 metri) pārvietojas pa kvaziballistisko trajektoriju līdz 50 km augstumā, spārnotās dodas pie mērķa 6-7 metru augstumā, apliecot reljefu. Pārvarot 500 km 4 minūšu laikā, novirzoties no mērķa ne vairāk kā par 1 metru. Nelielā atstarojošā virsma un sarežģīta trajektorija neatstāj nekādas izredzes visām esošajām un perspektīvajām PGA-PRA sistēmām. Raķetes spēj aktīvi manevrēt ar pārslodzi līdz 30g, to trajektorija ir absolūti neparedzama. Ir gandrīz neiespējami aplēst iespējamo tikšanās punktu un pārtvert "Iskander" raķetes. Tamlīdzīgu iespēju nav nevienai operatīvi taktiskajai raķetei pasaulē.
Министр обороны РФ, генерал армии Сергей Шойгу - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2021
Krievijas aizsardzības ministrs brīdina NATO par augošo rosību pie KF robežām
Daudzfunkcionālais OTRK "Iskander M" saņēmis jaunu, pretinieka radariem absolūti nesaskatāmu precīzu aeroballistisko raķeti, kas tiek vadīta visā lidojuma laikā, spēj izpildīt sarežģītus manevrus un satriekt mērķus līdz 500 kilometru attālumā. Izstrādāta labāka vadības sistēma, konstrukcijā plaši pielietoti kompozītmateriāli. Jaunā neredzamā raķete saglabās kreisera ātrumu – virs 7500 km/h (500 km – četru minūšu laikā) un galvenos lādiņa variantus: šķembu-fugasa, kasešu un speciālo (kodollādiņu). Iepriekš "Iskander" munīcijas līnijā bija piecas aeroballistisko raķešu modifikācijas un divu tipu spārnotās raķetes.
27. maijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins aizsardzības jautājumiem veltītā apspriedē atzīmēja kompleksa "Iskander M" tehnoloģisko pārākumu pār ārvalstu analogiem. Saskaņā ar NATO stratēģu versiju, OTRK "Iskander M" iekļauts starp trim bīstamākajiem Krievijas bruņojuma veidiem līdz ar zenītraķešu sistēmu S-400 "Triumf" un krasta raķešu kompleksu "Bastion". Pie tam "Iskander" pastāvīgi paplašina savas iespējas, sekmīgi apgūst sauszemes un jūras karadarbības teātri dažādos ģeogrāfiskajos platuma grādos, pārbaudīts kaujas apstākļos Sīrijas teritorijā.
Eksperti uzskata, ka modernizācijas potenciāls ļaus "Iskander" saglabāt līdera pozīcijas pasaulē līdz 2030. gadam.
Iepriekš Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka visas desmit raķešu brigādes tiks pārapbruņotas ar OTRK "Iskander M", turklāt tiks saformētas vēl trīs. Krievijas aizsardzības rūpniecība ik gadus laiž klajā divus brigādes komplektus. Eksportam paredzētā kompleksa versija "Iskander E" (darbības rādiuss – līdz 280 km) iekļauts Armēnijas un Alžīras bruņojumā.

Militārās iespējas

"Iskander" paredzēts pretinieka bruņoto spēku grupējuma īpaši svarīgu objektu – komandpunktu, zenītraķešu un ar kodolgalviņām aprīkotu vidēja darbības rādiusa raķešu starta iekārtu, aerodromu, kara kuģu un citu mērķu likvidācijai.
"Iskander M" brigādes komplektu veido 51 automašīna, ieskaitot 12 starta iekārtas, 12 transporta un pielādēšanas, 11 štāba un 14 dzīvības nodrošināšanas mašīnas. Divu minūšu laikā brigāde var palaist 24 raķetes (pirms atkārtotas pieladēšanas), pastiprinātās brigādes zalve – 32 raķetes.
Военнослужащие США на церемонии открытия совместных военных учений Украины и стран НАТО Rapid Trident-202 - Sputnik Latvija, 1920, 29.05.2021
Bulgāriem radušās aizdomas, ka NATO gatavo uzbrukumu Krievijai
"Iskander"aeroballistiskās raķetes (masa – 3,8 tonnas, garums – 7,2 metri) pārvietojas pa kvaziballistisko trajektoriju līdz 50 km augstumā, spārnotās dodas pie mērķa 6-7 metru augstumā, apliecot reljefu. Pārvarot 500 km 4 minūžu laikā, novirzoties no mērķa ne vairāk kā par 1 metru. Nelielā atstarojošā virsma un sarežģīta trajektorija neatstāj nekādas izredzes visām esošajām un perspektīvajām PGA-PRA sistēmām. Raķetes spēj aktīvi manevrēt ar pārslodzi līdz 30g, to trajektorija ir absolūti neparedzama. Ir gandrīz neiespējami aplēst iespējamo tikšanās punktu un pārtvert "Iskander" raķetes. Tamlīdzīgu iespēju nav nevienai operatīvi taktiskajai raķetei pasaulē.
"Iskander M" raķešu brigādes vadības sistēma nodrošina efektīvu pielietojumu, pateicoties raķešu trieciena sagatavošanas un izdarīšanas pamatprocesu (izlūkošana, lidojuma uzdevumu sagatavošana, mērķa norādes, militārais pielietojums, raķešu palaišana un notēmēšana) integrācijai un automatizācijai. Integrācijā ar bruņoto spēku pārvaldes automatizēto sistēmu OTRK "Iskander M" spēj reālā laika režīmā saņemt norādes par mērķiem no aviācijas, flotes, izlūkdienestiem, droniem un izdarīt triecienu kustīgiem mērķiem jūrā (ar pretinieka kuģu kursa un ātruma korekciju).
Однозначно лучшие: все, что нужно знать об Искандерах - Sputnik Latvija, 1920, 02.03.2021
Video
Labākie no labākajiem: viss, kas jāzina par "Iskanderiem"
"Iskander" pirmie izmēģinājumi darbā ar mērķiem jūrā notika Dienvidu kara apgabalā 2020. gada vasarā – atbildei uz domājamā pretinieka uzbrukuma taktikas attīstību un NATO spēku desanta dažādu variantu izspēli Baltijas un Melnās jūras reģionā. integrācijā ar krasta kompleksiem "Bal" un "Bastion" (darbības rādiuss atbilstoši – 260 un 350 km) "Iskander" var nostiprināt piekrastes ešelonētu aizsardzību, padarīt nepieejamas valsts jūras robežas. Jāpiebilst, ka OTRK "Iskander M" brigādes pastāvīga dislokācija Kaļiņingradas apgabalā ir saistīta ar NATO militārās aktivitātes pieaugumu Baltijas reģionā – tā ir Krievijas reakcija uz "partneru" agresīvajiem sagatavošanās darbiem.

Nepilnvērtības komplekss

Desmit raķešu brigādes ar "Iskander" spēj vienā zalvē palaist gandrīz 300 precīzās raķetes un atkārtot to pēc starta iekārtu operatīvas pielādēšanas. Spēcīgais ierocis nav paredzēts agresijai, tomēr pastāvīgi kaitina NATO. Ne tikai tāpēc, ka aliansei nav nekā, ko likt pretī – OTRK "Iskander M" pārspēj labākos ārvalstu analogus (Lance, ATACMS, Pluton) no precizitātes viedokļa un ātruma, kādā raķetes tiek sagatavotas startam, kā arī citām īpašībām. Bet ASV attiecās no sava OTRK analoga, jo vienkārši nespēja to izstrādāt.
Передислокация пехоты Балтийского флота - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2021
Krievijā
Šoigu: NATO dēļ Krievijā radīs 20 armijas daļas un vienības
Kompleksa "Iskander M" galvenās priekšrocības – stratēģiskā mobilitāte, slēptās kaujas dežūras un raķešu palaišana, automātiskais aprēķins un lidojuma uzdevuma ievadīšana, uzdevuma izpildes augstā iespēja apšaudes un radioelektroniskās pretdarbības apstākļos – kļūst par neatrisināmu problēmu jebkuram agresoram.
Saskaņā ar NATO doktrīnu, "Iskander M" ir "piekļuves lieguma zonas" (A2/AD, anti-access and area denial) radīšanas līdzeklis, un alianses spēki nevar strādāt tā darbības rādiusā (500 km) bez "nepieņemamu zaudējumu" riska. "Partneri" vēl vairāk skumst par taktiskā kodoltrieciena risku.
Pie tam ASV Gaisa kara spēku stratēģisko bumbvedēju plānveida lidojumi vis Baltijas jūras un mācību uzlidojumi Baltijas poligoniem netālu Sanktpēterburgas kļuvuši par ikdienu.
Kodolieročus ar darbības rādiusu līdz 5500 km ASV neuzskata par stratēģiskajiem (loģika ir skaidra: ja nevar šķērsot okeānu, tas ir taktiskais ierocis), tomēr sabiedrotajiem Eiropā no tā vieglāk ap dūšu nekļūst.
Ziņu lente
0