Latvijā

Rīdziniekus gaida liels sods par dzīvokļa pārplānošanu: būvvalde pārbaudīs visus

© Sputnik / Sergey MelkonovDaudzdzīvokļu māja Juglā
Daudzdzīvokļu māja Juglā - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas būvvalde sāks medīt visus dzīvokļu īpašniekus, kas nelikumīgi mainījuši dzīvokļa plānojumu. Kā izvairīties no liela soda, ja esat novākuši šķērssienu starp vannas istabu un tualeti.
RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik. Rīgas būvvalde plāno šovasar nopietni pārbaudīt daudzdzīvokļu dzīvojamos namus Rīgā. Ja noskaidrosies, ka dzīvoklī veikts pārplānojums, taču īpašnieks nav to reģistrējis un apstiprinājis, viņu gaida vērā ņemams naudas sods. Par to, kā izvairīties no tāda riska, intervijā radio Baltkom pastāstīja dzīvokļu īpašnieku konsultāciju centra vadītājs Sergejs Sidorko.
Замок на двери здания. - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2021
Pamats dzīvokļa piespiedu atvēršanai Latvijā: kurš un kādā gadījumā ir uz to tiesīgs
Viņš paskaidroja: ja dzīvokļa plāns neatbilst inventarizācijas lietai, īpašniekam gaidāmas lielas problēmas. Arī tad, ja vienīgi nojaukta šķērssiena starp vannas istabu un tualeti. Dzīvokļa iemītniekiem šķietami nekas daudz nav mainījies, bet būvvaldes acīs divas telpas mājoklī pārvērtušās par vienu, un tas ir pārkāpums.
Lai izvairītos no soda par tādiem pārkāpumiem, īpašniekam jāpieaicina arhitekts vai arhitektu komanda, kas nodarbojas ar pārplānošanu. Viņi palīdzēs noformēt nepieciešamos dokumentus - saņemt pārplānošanas atļauju un pēc tam reģistrēs izmaiņas dzīvoklī.
Ja pārplānojums neskar kopīpašuma elementus, nesošās sienas, fasādes detaļas un tā tālāk, paredzēta vienkāršota noformēšanas procedūra. Noformētajos dokumentos norādītās izmaiņas tiks apstiprinātas automātiski.
Жилой дом в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2021
Rīgas iedzīvotāji saņēma vēstules ar prasību demontēt balkonu stiklojumu
Tātad, ja vēlaties mainīt starpsienu izvietojumu dzīvoklī, arhitekts visu noformēs pēc vienkāršotas shēmas un saskaņos dokumentāciju ar būvinženieri. Pēc tam dokumentus būs iespējams iesniegt būvvaldē, kur tās automātiski apstiprinās un iekļaus inventarizācijas lietā.
Atgādināsim, ka Rīgas būvvaldes inspekcija pievērsīs uzmanību arī restēm daudzdzīvokļu namu logos, lodžiju aizstiklojumam, kondicionētāju un satelīta antenu izvietojuma likumībai.
Inspekcija sāks pārbaudes Rīgas centrā, bet vēlāk dosies uz mikrorajoniem.
Tiem, kam tiks fiksēti pārkāpumi, nosūtīs brīdinājumus. Sola, ka naudas sodu piespriedīs tikai tiem, kas nebūs savlaicīgi novērsuši problēmu.
Ziņu lente
0