Viedoklis

Tu-22M3 bruņojumu ASV un NATO atvairīt nespēj. Krievijas īpašais uzdevums Sīrijā

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasTu-22M3
Tu-22M3 - Sputnik Latvija, 1920, 03.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar lēmumu dislocēt Sīrijā "aviācijas bāzes kuģu slepkavas" – raķešnesējus Tu-22M3 Krievija ir apsteigusi Rietumu "partnerus" un ierobežojusi manevru brīvību reģionā.
Krievijas tālie bumbvedēji-raķešnesēji Tu-22M3 Hmeiminas aviobāzē Sīrijā ir adekvāta Maskavas atbilde ASV un NATO plašajām provokatīvajām mācībām "Defender Europe 2021" pie Krievijas rietumu robežām un tās nacionālo inerešu zonās. Tas ir skarbs un nepārprotams atgādinājums: alianses flangi un aizmugure pret atbildes triecienu nav aizsargāti, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins nesen konstatēja: "Sarežģītā starptautiskā situācija, potenciālie riski un Krievijas drošības apdraudējums, arī mūsu robežu tiešā tuvumā prasa Krievijas Bruņoto spēku pastāvīgu un augstu cīņasspēju."
Ne velti tajā pašā dienā kļuva zināms, ka Krievijas aviobāzē Hmeimimā pirmo reizi ieradušies trīs virsskaņas bumbvedēji-raķešnesēji Tu-22M3 ar maināmu spārna ģeometriju.
Šo mašīnu dislokācija Sīrijā parāda Krievijas GKS gatavību efektīvi strādāt jebkurā pasaules reģionā. Visi raķešnesēji spēj uzņemt līdz 24 tonnas munīcijas. Tu-22M3 bruņojums ietver liela darbības rādiusa spārnotās raķetes Х-32, Х-101 (vai Х-102 – ar kodollāldiņu), hiperskaņas raķetes "Kinzhal". Krievijas AM fotouzņēmumos redzamas virsskaņas spārnotās pretkuģu raķetes ar darbības rādiusu līdz 600 km, tātad Sīrijas grupējuma prioritārie mērķi nav džihādistu pozīcijas, Tu-22M3 galvenais uzdevums ir jūras kontrole.
Эскиз перспективного авиационного комплекса дальней авиации (ПАК ДА) - Sputnik Latvija, 1920, 09.04.2021
Viedoklis
Tālās aviācijas perspektīvais komplekss: kad pacelsies gaisā jaunais Krievijas "stratēģis"
Vienlaikus divas NATO aviācijas bāzes kuģu trieciena grupas plāno demonstrēt savas iespējas Sīrijas krastu tuvumā globālo mācību "Defender Europe 2021" ietvaros – tās organizētas Eiropā, Āzijā un Āfrikā. Lielbritānijas JKS aviācijas bāzes trieciena grupa (divi eskadras kuģi, divas fregates un zemūdene) ar aviācijas bāzes kuģi "Queen Elizabeth" priekšgalā pirmo reizi dodas uz Vidusjūras austrumu daļu, kur ieplānoti kopīgi manevri ar franču aviācijas bāzes kuģi "Charles de Gaulle". Britu aviācijas spārnā ir vairāk nekā 30 klāja lidmašīnas, arī iznīcinātāji F-35. Izvēršot trīs raķešnesējus Tu-22M3 Sīrijā Krievija ir apsteigusi "partnerus" un ierobežojusi manevra brīvību reģionā.

Skarba konfrontācija

Pirms "HMS Queen Elizabeth" pārgājiena britu aviācijas bāzes grupas komandieris Stīvs Murhauss paziņoja: "Mēs esam gatavi cīnīties un uzvarēt, pat pašos smagākajos apstākļos." Pārlieku patētiski, jo teroristiem Tuvajos Austrumos kuģu un lidmašīnu nav, karu kādai Vidusjūras valstij Londona nav pieteikusi.
Krievijas AM komentārs ir pieticīgāks un prātīgāks: "Tālo bumbvedēju ekipāžas iegūs praktiskas mācību uzdevumu izpildes iemaņas jaunos ģeogrāfiskajos rajonos lidojumos Vidusjūras gaisa telpā." Tomēr tehnoloģiskā konfrontācijā "smagi apstākļi" amerikāņu, britu un franču "partneriem" ir garantēti.
Советский турбовинтовой стратегический бомбардировщик-ракетоносец ТУ-95 - Sputnik Latvija, 1920, 09.04.2021
Viedoklis
"Piloti visu zināja": kāpēc pirmie "stratēģi" nevarēja atgriezties mājās
26. maijā Krievijas tālā darbības rādiusa bumbvedēji-raķešnesēji sāka patrulēt Vidusjūras gaisa telpu, no kurienes viegli "sasniedzama" arī visa Rietumeiropa. Tu-22M3 dažkārt dēvē par "aviācijas bāzes kuģu slepkavām", jo ar vienas mašīnas arsenālu pietiek, lai likdivētu iespējamā pretinieka aviācijas bāzes trieciena grupu jebkurā diennakts laikā un radioelektroniskās pretestības apstākļos.
Tātad trīs lidmašīnas nodrošina Krievijas GKS pārspēku Vidusjūrā. Nepieciešamības gadījumā tās piesegs iznīcinātāji Su-30 un ZRK S-400, kas dislocēti Hmeimimas bāzē.
Rietumvalstu eksperti uzskata, ka Krievijas bumbvedēju aktīvi lidojumi Vidusjūras gaisa telpā var piespiest Ziemeļatlantijas aliansi nosūtīt lielākus līdzekļus dienvidu aizsardzībai, un tas nesīs labumu Krievijas drošībai. Pentagonam un NATO nav efektīvas aizsardzības pret Tu-22M3 bruņojumu – tas ir viens no universālākajiem lidaparātiem pasaulē, spēj likvidēt stratēģiskos un taktiskos mērķus uz zemes un jūrā.
Iepriekš amerikāņu izdevumus Drive pievērsa uzmanību tam, ka Krievijas bumbvedēji no Hmeimimas var likvidēt mērķus Eiropā no dienvidu puses un bruņota konflikta apstākļos cīnīties ar alianses Jūras spēkiem, "efektīvāk reaģēt uz krīzi un neparedzētām situācijām Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā".
Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 18.02.2021
Viedoklis
"Pasaule mainīsies": kā Krievijas armija karos tuvākajos gados
Izdevums Military Watch ainu papildināja: "Krievijas gaisa un jūras militārās operācijas Sīrijā paveikušas daudz vairāk, tās ne tikai devušas pretsparu džihādistu grupējumiem… Pie tam valsts stāvoklis reģionā ļāvis tai efektīvi apiet NATO no dienvidiem un nodemonstrēt virkni revolucionāru paņēmienu, jaunas trieciena iespējas."
Patiešām, Hmeimimas aviobāzes modernizācija Sīrijā nostiprinājusi Krievijas pozīcijas un militāri politisko ietekmi Vidusjūras reģionā. Aviobāzē noslēgta otrās pacelšanās-nolaišanās joslas (PNJ) rekonstrukcija, nomainīts tās segums, gaismas signālu un radiotehniskās iekārtas. Apmēram 3 km garā PNJ uzbūvēta ar mūsdienu tehnoloģijām un ļauj uzņemt jebkāda tipa lidmašīnas, arī stratēģiskos Tu-160M un kara transporta An-124.
Tu-22M3 dislokāciju eksperti uzskata par "svarīgu Krievijas ģeopolitisko un militāro uzvaru reģionā". Piemēram, Military Watch atzīmēja: "Tu-22M3 – dārgāka aktīva – izvēršana demonstrē augošo pārliecību par to, ka drošības situācija Sīrijā stabilizējusies, jo tādas dārgas tālās darbības lidmašīnas reti tiek dislocētas frontes līnijai tuvās bāzēs."

Darba rādiuss

Tālais virsskaņas raķešnesējs Tu-22M3 ar maināmu spārna ģeometriju radīts īpašu uzdevumu risināšanai, tam nav analogu visā pasaulē. Tas ieņem nišu starp stratēģisko un operatīvi taktisko aviāciju, spēj ar vadāmajām spārnotajām raķetēm Х-32, Х-101 (vai Х-102 – ar kodollādiņu) un hiperskaņas raķetēm X-47М2 "Kinzhal", kā arī aviācijas bumbām likvidēt mērķus uz zemes un jūrā lielā, vidējā un mazā augstumā 1000-2300 km/h ātruma diapazonā, mūsdienīgo PGA un radioelektroniskās cīņas līdzekļu pretdarbības apstākļos.
Нанесение авиаудара самолетами ТУ-22М3 по объектам террористов в Сирии - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Krievijas bumbvedējs Tu-22M3 izmēģinājis jaunās "aviācijas bāzes kuģu slepkavas"
Tu-22M2 darba rādiuss ar pilnu kravu, bez degvielas uzpildes sastāda apmēram 2 tūkstošus kilometru. Tāpēc Hmeimimas aviobāzes apgūšana ir nopietns faktors domājamā pretinieka politiskai un militāri stratēģiskai atturēšanai no agresijas pret Krieviju un tās sabiedrotajiem Eiropā, Āfrikā un Tuvajos Austrumos. Lidmašīnas lido virs Vidusjūras ar uzdevumu "noskaidrot virsūdens situāciju", un kekipāžu darbs atšķiras no darba pa mērķiem uz zemes – pieredze ir ļoti lietderīga.
Tu-22M3 raķetes padara to nāvējoši bīstamu domājamam pretiniekam. Sešas raķetes var atrasties tilpnēs, vēl četras – piekarēs zem spārna un fizelāžas. Paredzēta arī iespēja bruņot lidmašīnu ar precīzajām koriģējamām bumbām. Piemēram, virsskaņas pretkuģu raķete X-32 pārvietojas 5 Mahu ātrumā 40 km augstumā un līdz 1000 km attālumā.
Bumbvedējs Tu-22M3 spēj likvidēt pretinieka aviācijas bāzes trieciena grupu, neieejot tās PGA darbības zonā 700 km rādiusā. Triecienu no stratosvēras kuģu PRA "Aegis" atvairīt nespēj.
Krievija netiecas "vadīt pasauli" ar ieroču spēku. Vidusjūras reģionā tā uzturas likumīgi, palīdz Sīrijas Arābu Republikas leģitīmajai valdībai likvidēt teroristisko elementu atliekas, sekmē Sīrijas iekšējo politisko dialogu, pat Hmeimimas bāzes jaunā PNJ ir būtisks ieguldījums republikas mierpilnā nākotnē – reiz te varēs nosēsties civilās lidmašīnas no visas pasaules.
Ziņu lente
0