Baltijā

Minska lūdz Lietuvas palīdzību lietā par baltkrievu genocīdu kara gados

© Sputnik / Sergey MelkonovПосольство Республики Беларусь в Латвии
Посольство Республики Беларусь в Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 03.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra lūdza Lietuvu nopratināt šīs valsts bijušo prezidentu Valdi Adamku kā liecinieku krimināllietā par baltkrievu genocīdu Lielā Tēvijas kara gados.
RĪGA, 3. jūnijs – Sputnik. Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra vērsusies pie Lietuvas ar lūgumu sniegt tiesisku palīdzību krimināllietā par baltkrievu iedzīvotāju genocīdu Lielā Tēvijas kara gados, paziņoja Baltkrievijas izmeklēšanas grupas vadītāja vietnieks – Ģenerālprokuratūras GP vecākais prokurors Eduards Skurats, vēsta RIA Novosti.
"Balstoties uz līgumu ar tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes un krimināllietās, kas noslēgts starp Baltkrievijas Republiku un Lietuvas Republiku no 1992. gada 20. oktobra, Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra vērsās kompetentās Lietuvas tieslietu iestādēs ar lūgumu sniegt tiesisko palīdzību krimināllietā par Baltkrievijas iedzīvotāju genocīdu," Skurats pastāstīja žurnālistiem.
Женщины и дети идут через поле в освобожденные Красной Армией деревни. Прибалтийский фронт. - Sputnik Latvija, 1920, 21.05.2021
Krievijas FDD pastāstīja par igauņu kolaboracionistu noziegumiem Pleskavas apgabalā
Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra lūdz Lietuvu nopratināt šīs valsts bijušo prezidentu Valdi Adamku kā liecinieku krimināllietā par baltkrievu genocīdu Lielā Tēvijas kara gados, informēja jurists.
"Viņš ir liecinieks, jo saņemta informācija, ka viņš pildījis "Minskas miesnieka" uzdevumus. Lūdzam nopratināt viņu atrašanās vietā," Skurats teica.
Viņš paskaidroja, ka runa ir par palīgam līdzīgu posteni, ko 1944. gadā ieņēma Adamkus. "Šobrīd mūsu rīcībā ir ziņas par 1944. gadu. Iespējams, tiks noskaidroti citi dati," turpināja prokuratūras pārstāvis.
Братская могила советских воинов, партизан и жертв фашизма в окрестностях деревни Жестяная Горка - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2021
Identificēti latviešu soda vienību dalībnieki, kas piedalījās genocīdā Žestjanaja Gorka
Skurats atklāja: izmeklētāji Baltkrievijā pārbauda informāciju par to, ka Valdemārs Huberts Laimutis Adamkavičs (vēlāk nomainījis vārdu pret Valdu Adamku) brīvprātīgi devis zvērestu tā saucamās Tēvijas aizsardzības armijas štābā un sācis dienestu kā "Minskas miesnieka" palīgs.
Saskaņā ar izmeklēšanas datiem, Antans Ludviko Impulēvičs-Impulēns ar iesauku "Minskas miesnieks" komandēja lietuviešu bataljonu, kas pildīja soda operācijas Minskas, Minskas un Brestas apgabalu teritorijā. Sarkanajai armijai tuvojoties Lietuvas robežām, "Minskas miesnieks" un citi bataljona locekļi piedalījās citu bruņoto kolaboracionistu formējumu, arī fašistiskās Vācijas komandētās un apgādātās Tēvijas aizsardzības armijas darbībā.
Ziņu lente
0