Bērnam dara pāri skolā, bet apsūdz ģimeni: latviešiem Zviedrijā atņemti bērni

© Unsplash / Annie SprattПлачущий ребенок
Плачущий ребенок - Sputnik Latvija, 1920, 03.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stāstām, kā nācies, ka Latvijas pilsoņiem Zviedrijā atņemti divi bērni, un kā Latvijas dienesti pūlas palīdzēt ģimenei.
RĪGA, 3. jūnijs — Sputnik. Zviedrijas sociālie dienesti izņēmuši no Latvijas pilsoņu ģimenes divus nepilngadīgos aizdomās par vardarbību ģimenē, ko vecāki kategoriski noliedz. Tagad situāciju risina Latvijas vēstniecība, stāsta TV3.
Zane Dreijere ar vīru Zviedrijā dzīvo jau vairāk nekā desmit gadus. Ģimenē aug septiņus gadus vecais Matīss un piecgadīgā Samanta. Bērnu mamma stāsta, ka dēlam skolā sākušās problēmas – Matīss sūdzējās, ka tiek apsaukāts un sists.
 Пикет молодежной организации Протест за права представителей ЛГБТ - Sputnik Latvija, 1920, 11.05.2021
Viedoklis
Par TO. Krievu vecākus kaitina seksuālā audzināšana Vācijā
"Pirms pāris nedēļām telefoniski skolai pārmetu, ka situācija ir aizgājusi pa traku, ka bērns nāk katru dienu mājās un sūdzas par to, ka viņu sit, baksta un grūsta. Es uzdevu jautājumu, vai man ir jāziņo kaut kur tālāk, jo man kā mammai ir jāaizstāv savs bērns – viņa teica, – nē, viss jau ir nodots tālāk rektoram," stāsta Zane.
Tomēr skola nav iesaistījusies problēmas risināšanā, un viss beidzies ar kautiņu skolā.
"Viņš (dēls – red.) bija ļoti uztraukts, ka mamma būs dusmīga, negribēja, lai stāsta mums, jo viņš domāja, ka mēs dusmosimies, jo mēs pēc būtības mājās bērnam mācām, ka kauties nav labi, mums ir mazāka māsiņa Samanta, kas arī ir izņemta. Nepagāja nedēļa, un man zvanīja no sociālā dienesta. Mūs izsauca uz pārrunām, skola bija uzrakstījusi iesniegumu par situāciju mājās, ka Matīss esot teicis skolotājai – ka viņam ir bail, ka tētis dusmosies, viņi to atreferēja sociālajam dienestam, ka tētis viņu sitīs," pastāstīja mamma.
В Риге открылся российский магазин-дискаунтер торговой сети Mere - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2021
Naudu nodzēra, bērnam nopirka šokolādīti: kā iztērēja 500 eiro pabalstu
10. maijā sociālais dienests izsauca bērnus un vecākus. Pēc sarunām dienests paziņojis, ka abi bērni tiks izņemti no ģimenes. Pēc tam ģimenei tikai 31. maijā bija ļauts dienesta uzraudzībā uz divām stundām satikt savas atvases. Abi bērni atdoti pagaidu audžuģimenē.
"Viņi pateica, ka ir pieņēmuši lēmumu, ka, uzskatot, ka bērniem draud briesmas, un viņi tūlīt pat izņēma bērnus no ģimenes.
Mūsu bērni ir veseli – nekad nav bijušas nekādas traumas, vardarbība ģimenē nenotiek, tas, ka vecāki kādreiz paaugstina balsi, kad viņiem neklausa, tas notiek jebkurā ģimenē. Nav neviena ieraksta, ka bērni kaut ko tādu ir teikuši," skaidroja Zane.
Vecāki nekavējoties vērsušies Latvijas vēstniecībā Zviedrijā, līdz ar to šajā procesā iesaistījušās arī Latvijas varasiestādes.
Кукла в руках - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2020
Igauniete aizbēgusi uz Krieviju no vīra, ko tur aizdomās par pedofiliju
"Strādājam kopš pirmās dienas, kad saņēmām informāciju, šī ir nopietna konsulārās palīdzības lieta kā jebkura cita, kas ir saistīta ar mazgadīgajiem, bērniem un to izņemšanu no ģimenes. Ņemot vērā, ka konsulārā palīdzība ir tieša un individuāla, es nevaru komentēt konkrēto gadījumu. Mēs darām visu un ticam, ka ārvalstu interesēs ir šos gadījumus iespējami ātri atrisināt, jo, protams, ka bērnam jābūt ģimenē," uzsvēra Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris
Tieslietu ministrijā atklāja, ka bērnu atņemšana Latvijas pilsoņiem ārvalstīs ir bieži sastopams gadījums, īpaši, ja runa ir par Skandināvijas valstīm, kur uz bērnu tiesībām raugās visstingrāk. Šajā gadījumā Tieslietu ministrija pieprasījusi lietas apstākļus Zviedrijas varasiestādēm.
Охранный периметр тюрьмы - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2020
"Spļāviens sejā Latvijai": Dānija grasās izdot arestēto latvieti DĀR
"Mūsu galvenais mērķis ir, lai šie bērni nokļūst atpakaļ savās bioloģiskajās ģimenēs, ja tas nav iespējams, tad paplašinātajās bioloģiskajās ģimenēs – vecmamma, vectēvi, māsas, brāļi. Ja tiek uzskatīts, ka bērns nevar atgriezties bioloģiskajā ģimenē, tad mēs, iesaistot Latvijas sociālos dienestus, meklējam iespējas, kā bērnus nodot aizgādībā paplašinātai ģimenei," stāstīja TM Starptautiskās sadarbības departamenta direktore Baiba Jugane-Lintere.
Savukārt Zviedrijas bērnu tiesību aizstāvji vecākiem teikuši, ka jautājuma risināšana var ilgt gadiem.
"Mēs neesam briesmīga ģimene, mēs esam vidusmēra ģimene. Nekad neesam fiziski vai morāli iespaidojuši, mēs savus bērnus mīlam un vienmēr esam darījuši visu iespējamo, lai sekmētu viņu labu attīstību, dzīves apstākļus, viņiem ir viss, kas viņiem ir vajadzīgs," apliecināja bērnu māte.
Ziņu lente
0