Krievijā

Krievijas ĀM pastāstīja, kāpēc Ziemeļu jūras ceļš ir labāks nekā Suecas kanāls

© Sputnik / Михаил Фомичев / Pāriet pie mediju bankasСеверный морской путь. Порт Певек
Северный морской путь. Порт Певек - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļu jūras ceļš ir par 40 procentiem īsāks nekā transporta maršruts caur Suecas kanālu un tam ir virkne priekšrocību.
RĪGA, 2. jūnijs — Sputnik. Krievijas Ārlietu ministrijas īpašo uzdevumu vēstnieks, Arktikas padomes augstākā amatpersona Nikolajs Korčunovs intervijā RIA Novosti pastāstīja, kāpēc Ziemeļu jūras ceļš (ZJC) ir labāks nekā Suecas kanāls.
Diplomāts norādīja, ka incidents ar milzīgo konteineru kuģi "Ever Given" Suecas kanālā šī gada martā parādīja, cik liela nozīme ir alternatīvu globālo transporta maršrutu attīstībai un piegādes ceļu diversifikācijai, kā arī parādīja pašreizējo jūras maršrutu trūkumus.
"Ziemeļu jūras ceļš ir par 40% īsāks nekā transporta maršruts caur Suecas kanālu un tam ir virkne priekšrocību, arī politiskas priekšrocības. Īsāks maršruts ļauj saīsināt ne tikai laiku ceļā, bet arī degvielas izdevumus, kas ļauj mazināt antropogēno slodzi uz apkārtējo vidi," norādīja Korčunovs.
Viņš akcentēja, ka pēdējos gados Krievija fiksē pa ZJC pārvadājamo kravu apjoma pozitīvu dinamiku un kuģniecības attīstību. Politiķis piezīmēja, ka tas labvēlīgi ietekmēs ziemeļu teritorijas, tirdzniecību un tūrismu, kā arī veicinās Arktikas iedzīvotāju, arī pamattautu dzīves līmeņa augšupeju.
Северный морской путь. Порт Певек - Sputnik Latvija, 1920, 04.04.2021
No ekoloģijas līdz Ziemeļu jūras ceļam: jauna Arktikas attīstības programma Krievijā
Iepriekš Krievijas austrumu teritoriju attīstības ministrs Aleksejs Čekunkovs paziņoja, ka lielākās Āzijas valstis jau uzskata ZJC par alternatīvu pārslogotajam Suecas kanālam. Valsts vicepremjers Jurijs Trutņevs atzīmēja: Krievija darīs visu iespējamo, lai ZJC ekspluatācija būtu droša un ērta, kā arī ļautu mazināt kaitīgo vielu izmešu apjomu apkārtējā vidē.
ZJC trases garums no Karskas Vārtiem līdz Providences līcim sastāda vairāk nekā 5,6 tūkstošus kilometru, tajā ietekošo kuģojamo upes ceļu garums – apmēram 37 tūkstoši kilometru. Alternatīvu tam dāvā transporta artērijas, kas ved caur Suecas un Panamas kanāliem vai apliec Labas Cerības ragu.
Krievijā atradusi alternatīvu Suecas kanālam. Kādas ir Ziemeļu jūras ceļa perspektīvas? - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2021
Video
Krievijā atradusi alternatīvu Suecas kanālam. Kādas ir Ziemeļu jūras ceļa perspektīvas?
Šī gada 23. martā 400 metrus garais konteineru kuģis "Ever Given", kas devās no Ķīnas uz Roterdamu ar Panamas karogu, uzsēdās uz sēkļa Suecas kanāla 151. kilometrā, aizšķērsoja to un bloķēja satiksmi uz 6 dienām. Kuģi nocēla no sēkļa 29. martā pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem. Operācijā piedalījās vairāk nekā 15 velkoņi. Pēdējie no 422 kuģiem, kas stāvēja rindā incidenta dēļ, šķērsoja kanālu tikai 3. aprīlī.
Ziņu lente
0