Viedoklis

Kāpēc Pentagons atsakās no iznīcinātājiem F-35A un trieciena droniem Reaper

© AP Photo / Aaron AllmonИстребитель ВВС США F-15E
Истребитель ВВС США F-15E - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Krievijas un Ķīnas bruņojuma iespēju analīzes ASV Aizsardzības ministrija ir spiesta izmest atkritumos "jaunākos" daudzfunkcionālos iznīcinātājus F-35A un par mītu pataisītos izlūkošanas un trieciena dronus MQ-9 Reaper – tie ir bezjēdzīgi intensīvos konfliktos.
Savienotajās Valstīs turpinās diskusija par 5. paaudzes iznīcinātāju F-35 nelaimīgo likteni. Iepriekš ASV Gaisa kara spēki atzina, ka projekts ir izgāzies, un valdības ierēdnis Dens Greizers paziņoja: "F-35 visos aspektos ir vien dārgs prototips, laists masveida ražošanā," stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Pirmo modifikāciju "neredzamos" iznīcinātājus F-35A valstī atzina par nederīgiem cīņā ar attīstītu pretinieku. Domājams, drīz vien tos svītros no bruņojuma un nodos metāllūžņos.
Новейший ударный беспилотник Охотник совершил первый совместный полет с Су-57 - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
Viedoklis
Krievijas "Okhotnik" – salīdzinājums ar ASV, Turcijas un Izraēlas droniem
Bezpilota lidaparāti Reaper MQ-9 nonākuši ASV GKS nežēlastībā, jo nespēj pārvarēt ne Krievijas un Ķīnas PGA, ne arī Irānas un Ziemeļkorejas pretgaisa aizsardzību. Pēc oficiālā slēdziena: Reaper neder tuvcīņai ar tehnoloģiski attīstītu pretinieku, Pentagons atteicās audzēt to skaitu GKS (šobrīd ierindā ir apmēram 300 vienības) un lūdz 172 miljonus dolāru "General Atomics" ražošanas līnijas slēgšanai Kalifornijā.
Štābu priekšnieku Apvienotās komitejas priekšsēdētājs Marks Millijs paziņoja, ka līdzekļi jāiegulda platformās, izlūkošanas un novērošanas sistēmās, kas patiešām spēj pārvarēt PGA. Jāpiebilst, ka ASV GKS izmanto vienu no vecīgākajām flotēm pasaulē, lidmašīnu vidējais vecums pārsniedz 28 gadus. Piemēram, 5. paaudzes iznīcinātājus F-22 sāks norakstīt 2030. gadā.
Многоцелевой истребитель F-22 Raptor - Sputnik Latvija, 1920, 20.10.2020
Viedoklis
ASV jau izspēlē uzbrukumus Ķīnai
GKS komandieri jau vairākus gadus iesaka atteikties no novecojušajām sistēmām, un 2022. finanšu gada budžeta apspriešanas ietvaros plāno vērsties pie Kongresa ar lūgumu norakstīt 421 vecu iznīcinātāju līdz 2026. gadam un nomainīt tos pret 304 jaunām lidmašīnām – lai ietaupītu līdzekļus perspektīvo lidmašīnu Next-Generation Air Dominance (NGAD) iegādei 2020. gadu beigās un daudzfunkcionālā iznīcinātāja MR-X iepirkumam 2030. gados. Lai "neatpaliktu no draudiem", ASV GKS pieprasa papildu 6-7 miljardus dolāru gadā. Baltais nams aprīlī informēja, ka nākamajā finanšu gadā no 752 miljardiem aizsardzības budžeta Pentagons saņems 717 miljardus – par 10 vairāk nekā šogad. Militārie izdevumi aug, bet tehnoloģijas atpaliek.

"Neredzamo" utilizācija

F-35 Lightning II sākotnēji paņēma virkni efektīgu, dārgu un nepārbaudītu tehnoloģiju un "saķepināja" no tām lidmašīnu, kas par milzu naudu (vidēji 100 milj. dolāru gabalā) sagādā vienas vienības problēmas:
netiek atbalstīts visskaņas kreisera ātrums bez forsāžas (5. paaudzes svarīga īpašība), forsāžas režīmā lidaparāts sāk jukt gabalos;
nav apstiprināta efektivitāte cīņā ar mūsdienu draudiem un PGA sistēmām;
lidmašīnai ir vairāk nekā 870 notpietni trūkumi, ieskaitot 10 kritiskus (tie var novest pie pilota nāves vai lidmašīnas bojāejas);
savlaicīgai tehniskajai apkopei vajadzīgo rezerves daļu automatizētas piegādes problēma neļauj uzturēt lidmašīnu parka cīņasspēju (mākoņu sistēma ALIS nestrādā, tā vienkārši ir atslēgta).
Neizskaidrojams paradokss: tehnoloģiski vienkāršākās F-35A pirmās modifikācijas ar standarta pacelšanās un nolaišanās funkciju ir vismazāk spējīgas cīņai un prasa lielākos līdzekļus, tām ir grūtāk "sadabūt" munīciju. Atgādināšu: modifikācija F-35B – ar saīsinātu pacelšanās joslu, F-35C – ar vertikālu pacelšanos. Iznīcinātāji F-35A pārsvarā tiek izmantoti lidotāju apmācībām.
Vienlaikus Krievija izvērsusi jauno RLS "Nebo M" tīklu, kas saskata 5. paaudzes stealth lidmašīnas F-22 un F-35 līdz 600 km attālumā. ZRS S-400 "Trium" ierauga "neredzamos" tikpat tālu un spēj trāpīt līdz 400 km attālumā no raķetes starta vietas. Krievijas eksporktē ZRS S-400 uz dažādiem pasaules reģioniem, un nav nekādas vajadzības skaidrot, ar ko kaujas apstākļos beigsies amerikāņu tehnoloģiskā atpalicība.
Первый полет новейшего беспилотного летательного аппарата Охотник - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2020
Viedoklis
Kāpēc Krievijas bezpilota "Okhotnik" tik ļoti satrauc ASV un NATO
Pentagons izskata viarākus Lightning II problēmu risināšanas variantus, iesklaitot nodošanu metāllūžņos un pirmo modifikāciju F-35A nodošanu sabiedrotajiem. Domāju, visticamākais, ka morāli novecojušie "neredzamie" tiks pārdoti NATO sabiedrotajiem Austrumeiropā, kas pagadām lido ar padomju laika iznīcinātājiem MiG-29 (Bulgārija, Polija), MiG-21 (Rumānija) un pakāpeniski nomaina tos pret lietotiem F-16 no trešajām valstim. Iepriekš Polija parakstīja līgumu 4,6 miljardu dolāru apmērā par 32 daudzfunkcionālo iznīcinātāju F-35A iegādi ASV, tomēr par to pašu naudu var nopirkt divreiz vai trīsreiz vairāk norakstītu "neredzamo".

Platforma nav ideāla

ASV GKS atsakās no dronu MQ-9 Reaper iepirkuma. Pentagona operāciju kurators Tuvajos Austrumos kā ASV Centrālā štāba priekšnieks, jūras kājnieku ģenerālis Kenets Makenzijs paziņoja, ka MQ-9 nav dzīvotspējīgs cīņā pret mūsdienīgiem pretiniekiem. GKS izvērtē iespējas pilnībā aizstāt MQ-9 (2030. gados) pret dronu saimi, kas spēs strādāt plašā iespēju diapazonā. Savukārt ražotājs "General Atomics" uzstāj: MQ-9 ir ievērojams modernizācijas potenciāls, un nevajag no tā atteikties: "Tā ir ideāla platforma eksperimentiem."
Izlūkošanas un trieciena drons MQ-9 Reaper nonāca bruņotajos spēkos 2007. gadā kā trieciena BPLA Predator pēcnācējs, un kopš 2009. gada apšaudīja "Al Kaidas" objektus Irānā, Pakistānā, Jemenā un citās valstīs. Drona galvenais bruņojums – precīzās raķetes AGM-114 Hellfire, tiešās iedarbes lādiņi GBU-38 un lāzera tēmēšanas bumbas GBU-12. Plānots MQ-9 aprīkot ar "gaiss-gaiss" tipa raķetēm AIM-92 Stinger. Nav zināms, ar kādu šāviņu 2020. gada janvārī Bagdādes lidostā tika noslepkavots irāņu ģenerālis Kasems Suleimani, taču uzbrukumā tika izmantots Reaper.
Беспилотник MQ-9 Reaper ВВС США - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2020
ASV uzbrukuma droni pie Krievijas robežām. MQ-9 Reaper dislocēs Igaunijā
2021. gada pavasarī amerikāņu BPLA MQ-9 Reaper tika dislocēti Rumānijā izlūkošanai un novērošanai. Iepriekš tie parādījās Polijā un Igaunijā. Tomēr MQ-9 galvenā speciazācija ir cīņa ar dumpiniekiem bez PGA līdzekļiem.
Amerikāņu drons nespēj stāties pretī tehnoloģiski līdzvērtīgam pretiniekam, arī ne Krievijas, Ķīnas un KTDR kara aviācijas un pretgaisa aizsardzības līdzekļiem. Saskaņā ar izdevuma Military Watch datiem, Ķīna pirmā pasaulē izvērsa bezpilota lidaparātus, kas spēj sasniegt hiperskaņas ātrumu. Pārliecinoši uz priekšu iet Krievijas smagais trieciena drons ar mākslīgo intelektu "Okhotnik", kura piegādes armijai ieplānotas 2024. gadā. Rietumos uzreiz ievēroja, ka spēcīgais "Okhotnik" ir piemērots plaša mēroga militārajiem konfliktiem, 5. paaudzes iznīcinātāju likvidācijai gaisā un pretinieka stratēģisko objektu iznīcināšanai uz zemes.
Mazpamanāmais drons ar reaktīvo dzinēju un vadāmo vilkmes vektoru sasniedz līdz 1000 km/h ātrumu, spēj uzņemt līdz 6 tonnas lietderīgās kravas un strādāt nopietnas PGA pretdarbības apstākļos. Nekā tamlīdzīga Pentagonam nav, trieciena drona X-47B projekts desmit gadu laikā ir degradējis līdz degvielas uzpildes aparāta līmenim.
2020. gada jūnijā ASV GKS pieprasīja informāciju par nākamās paaudzes bezpilota izlūkošanas un trieciena platformu ar "autonomu darbu, mākslīgo intelektu un mašīnas apmācību". Domājams, Reaper netiks nomainīts līdz 2031. gadam. Iepriekš pieteiktā dronu Reaper modernizācija līdz M2DO konfigurācijai nekādu tehnoloģisko apvērsumu nenesīs. Amerikāņi nonākuši neierastā lomā – viņi pūlas panākt tehnisko progresu aizsardzības jomā.
Ziņu lente
0