Krievijā

Krievijas Ārlietu ministrija: SWIFT sistēma varētu tikt iesaistīta "sankciju spirālē"

CC BY 2.0 / frankieleon / Банковские карты. Иллюстративное фото.
Банковские карты. Иллюстративное фото. - Sputnik Latvija, 1920, 31.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Speciālisti norāda, ka pagaidām nav runas par atslēgšanu no SWIFT, taču tam jāgatavojas, ņemot vērā situācijas neprognozējamību.
RĪGA, 31. maijs — Sputnik. SWIFT sistēma varētu tikt iesaistīta pret Krieviju vērstajā "sankciju spirālē", intervijā RIA Novosti paziņoja Ārlietu ministrijas Ekonomiskās sadarbības departamenta direktors Dmitrijs Biričevskis.
"Nevienam nav noslēpums, ka tiek izteikti draudi, galvenokārt no Savienotajām Valstīm, atslēgt Krieviju no SWIFT sistēmas," viņš atgādināja.
Turklāt Biričevskis uzsvēra, ka saskaņā ar starptautiskajām tiesībām sankcijas var ieviest tikai leģitīmā iestāde, proti, ANO Drošības padome. Atsevišķu valstu vai valstu grupu veiktos vienpusējus pasākumus nevar nosaukt par sankcijām, viņš norādīja.
"To, ko piemēro mūsu rietumu partneri, tas drīzāk ir barjeras, lai aizsargātu savus ražotājus un savas intereses pasaules arēnā. Pastāv bažas, ka SWIFT sistēma varētu tikt iesaistīta šajā "sankcijas spirālē," sacīja Biričevskis.
Atslēgšanas no SWIFT gadījumam Krievija izstrādā šīs sistēmas analogu, atgādināja diplomāts. "Pagaidām, cik mēs saprotam, par to nav runas, taču tam jāgatavojas, ņemot vērā situācijas neprognozējamību. Krievija ar to nodarbojas jau pietiekami ilgu laiku, jo tā ir objektīva nepieciešamība," viņš atzīmēja.
TELEGRAMMMM "{$url}"
SWIFT ir Starptautiskā starpbanku maksājumu veikšanas un informācijas pārraides sistēma. Pie tās ir pieslēgti vairāk nekā 11 tūkstoši uzņēmumu gandrīz divsimt valstīs. Medijos regulāri parādās ziņojumi, ka Rietumu sankciju pastiprināšanas ietvaros Krieviju var atslēgt no SWIFT.
Tomēr atslēgt Krieviju no SWIFT nemaz nav tik vienkārši. Pēc Eiropas diplomātijas vadītāja Žuzepa Borela teiktā, SWIFT ir starptautiskā privātā organizācija, šajā ziņā Eiropas Savienībai nav kompetences atslēgt no tās Krievijas Federāciju. Arī Krievijas banka neuzskata, ka valstij draud risks tiks atslēgtai no SWIFT, taču šāda scenārija gadījumā Finanšu ziņojumu pārraides sistēmu būs iespējams pārslēgt uz iekšzemes trafiku, iepriekš ziņojusi regulatora priekšsēdētāja pirmā vietniece Olga Skorobogatova
Jāpiebilst, ka atbildē uz iespējamo Krievijas banku atslēgšanu no SWIFT, Krievijā tika izveidota sava Finanšu ziņojumu pārraides sistēma. 2021. gada 1. janvārī FZPS tika pieslēgtas 404 organizācijas, ieskaitot 19 nerezidentus.
Ziņu lente
0