"Britu" un "Indijas" koronavīrusa paveidi apvienojās Vjetnamā

© Sputnik / Сергей Русанов / Pāriet pie mediju bankasНабережная в курортном городе Нячанг во Вьетнаме.
Набережная в курортном городе Нячанг во Вьетнаме. - Sputnik Latvija, 1920, 31.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vjetnamā atklātais jaunais koronavīrusa variants var būt lipīgāks par citiem - tas viegli izplātās pa gaisu.
RĪGA, 31. maijs — Sputnik. Saskaņā ar izdevuma VnExpress informāciju, Vjetnamas Veselības ministrija ir atklājusi jaunu koronavīrusa paveidu, vēsta RIA Novosti.
Bija saņemta informācija par to, ka jaunais koronavīrusa variants ir "britu" un "Indijas" paveidu hibrīds. Šīs vīruss ir kļuvis lipīgāks, un spēj vieglāk izplatīties pa gaisu.
Tiek atzīmēts, ka pēc jaunā paveida izveidošanas Vjetnamā ir pieaudzis jaunu Covid-19 inficēšanās gadījumu skaits.
Палата в коронавирусном отделении Даугавпилсской региональной больницы - Sputnik Latvija, 1920, 30.05.2021
Diennakts Covid-19 statistika: testēšanas temps krītas
Iepriekš ziņots, ka Latvijā tika atklāts pirmais inficēšanās gadījums ar koronavīrusa "Indijas" paveidu. Līdz šim valstī dominēja "britu" variants.

Kas ir paveids?

Katram vīrusam ir savs genoms. Tā ir unikāla DNS vai RNS secība. Koronavīruss SARS-CoV-2 pieder pie RNS vīrusu grupas. To genoms ir diezgan sarežģīts un iešifrēts garajā ribonukleīnskābes molekulā (RNS).
Kad vīruss replicējas jeb veido savas kopijas, reizēm tas nedaudz mainās. Šādas pārmaiņas sauc par mutācijām. Ar vārdu "paveids", zinātnieki saprot ģenētiski atšķirīgu vīrusa atzaru, kas no sava "vecāka" atšķiras ar vienu vai vairākām mutācijām.
Jo vairāk vīrusi cirkulē, jo vairāk tie var mainīties. Šīs izmaiņas dažkārt var sekmēt vīrusa varianta parādīšanos, kas salīdzinājumā ar sākotnējo vīrusu labāk pielāgojas apkārtējai videi. Šādu vīrusa veiksmīgāko variantu atlases procesu sauc par "vīrusa evolūciju".
Dažas mutācijas var novest pie izmaiņām tādās vīrusa īpatnībās, kā vīrusa izplātīšanas mehānisms, un vīruss sāks izplatīties ātrāk. Vai arī slimības gaita būs smagāka.
Līdz šīm zinātnieki atklājuši SARS-CoV-2 "Lielbritānijas", "Dienvidāfrikas", "Brazīlijas", "Indijas" un "Amerikas" paveidu.
Ziņu lente
0