ASV stāsta par Krievijas gigantiskajām iespējām Arktikā

© пресс-служба ООО "Балтийский завод-Судостроение" / Pāriet pie mediju bankasГоловной атомный ледокол "Арктика"
Головной атомный ледокол Арктика - Sputnik Latvija, 1920, 31.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ledlaužu flote ir lielākā pasaulē, un, pateicoties tai, Krievija "garantē globālu piekļuvi Arktikā", stāsta amerikāņu žurnālists.
RĪGA, 31. maijs — Sputnik. Kopš Padomju Savienības laikiem mantotais bruņojums ir ļāvis Krievijai teicami sagatavoties cīņai par Arktiku, raksta amerikāņu izdevums National Interest.
Совместный выход в море кораблей разных флотов в Приморье - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2021
Viedoklis
"Bez tām neiztikt": kā Krievijas Ziemeļu flote atbildēs NATO Jūras spēkiem
Raksta autors Roberts Fārlijs stāsta, ka jau aukstā kara gados Maskava gatavojās stāties pretī Rietumiem Arktikas reģionā. Uzkrātā pieredze un dažādu veidu bruņojums ļāvuši tai iegūt "nāvējošu iespēju kompleksu" gadījumam, ja Ziemeļu Ledus okeānā notiks "kaut kas neiedomājams".
Vispirms žurnālists pieminēja Krievijas ledlaužu floti – lielāko pasaulē. Šāda tipa kuģi ir aizvien pieprasītāji, augot komerciālai interesei par reģiona apgūšanu, un ledlauži ļauj Krievijai "garantēt globālu piekļuvi Arktikai". Līdz ar to Maskava varot mierīgi plānot militāro kampaņu un stratēģiju piekļuvei resursiem reģionā, uzsvēra autors, stāsta RIA Novosti.
Par vienu no nāvējošākajiem Krievijas ieročiem Arktikā eksperts uzskata "Akula" projekta zemūdenes. Viņš tās dēvē par "monstriem". Zemūdenes izmēri un milzīgais bruņojuma arsenāls pietiekami kompensē tās nepietiekamo nemanāmību, uzsvēra Fārlijs.
Белый медведь на льдине в Северном Ледовитом океане - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2021
ASV valsts sekretārs stāsta par "jaunu konflikta teātri" ar Krieviju Arktikā
Turklāt Krievija aktīvi pielieto lidmašīnas Arktikas gaisa telpā, piemēram, amerikāņu bumbvedēju "medībām" radītos iznīcinātājus MiG-31. Žurnālists stāstīja par to spēcīgajiem radariem un izcilo manevrētspēju. Viņš minēja arī bumbvedējus Tu-95 un pretzemūdeņu lidmašīnas Tu-142. Lai arī Tu-95, pēc autora vārdiem, tiek uzskatītas par vecām lidmašīnām, tās vēl aizvien "jūtas lieliski Arktikas aukstajās debesīs".
Fārlijs pieminēja ar Krievijas speciālo uzdevumu vienību treniņus: karavīri ir iemācījušies ieņemt un noturēt grūti pieejamus rajonus, veikt izlūkošanas darbības un palīdzēt operācijās civiliedzīvotāju meklēšanai un glābšanai.
Ziņu lente
0