Vācu zinātnieki konstatējuši trombu veidošanās iemeslu pēc AstraZeneca un J&J vakcīnām

© REUTERS/Alessandro GarofaloВакцина "AstraZeneca"
Вакцина AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 30.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Martā parādījās ziņas par bīstamām blaknēm vairākiem pacientiem pēc vakcinācijas ar AstraZeneca un Oksfordas universitātes preparātiem.
RĪGA, 30. maijs — Sputnik. Zinātnieki no Gētes universitātes Frankfurtē noskaidrojuši trombozes mehānismu dažiem ar AstraZeneca un Johnson&Johnson preparātiem vakcinētajām personām, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Financial Times.
Министр здравоохранения Латвии Даниэль Павлютс - Sputnik Latvija, 1920, 14.05.2021
Pavļuts: viena nāve un 60 "blaknes" pēc vakcīnas saņemšanas Latvijā
Profesors Rolfs Maršales paskaidroja, ka abi preparāti SARS-CoV-2 savienojuma olbaltumvielas nogādei organismā izmanto adenovīrusa vektorus. Pie tam tā tiek novirzīta nevis uz veselās šūnas hialoplazmu, bet gan uz kodolu. Pēc tam dzeloņolbaltumvielas daļas sadalās un rada mutācijas, kas noved pie trombu veidošanās vienā gadījumā no simt tūkstošiem.
Pētnieks paskaidroja, ka uz vīrusa ribonukleīnskābes pamata radītās vakcīnas, piemēram, kompāniju Pfizer un Moderna preparāti nogādā ģenētisko materiālu hialoplazmā. Tas novērš bīstamas blaknes.
Maršaleks atklāja, ka dzeloņolbaltumviela J&J preparātā jau sairst mazākā mērā, tāpēc trombu veidošanās gadījumu skaits pēc šīs vakcīnas bija daudz zemāks nekā pēc AstraZeneca preparāta.
Martā parādījās ziņas par bīstamām blaknēm vairākiem pacientiem pēc vakcinācijas ar AstraZeneca un Oksfordas universitātes preparātiem. Pirmā par to informēja Austrija: vienai vakcinētajai personai diagnosticēja plašu trombozi, cilvēks miris desmit dienas pēc vakcinācijas. Cita persona hospitalizēta ar plaušu artērijas trombemboliju. Līdzīgi gadījumi reģistrēti arī citās valstīs.
Вакцина от COVID-19 производства компании AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 11.04.2021
ES pēta jaunu AstraZeneca vakcīnas blakni
Pēc tam dažas valstis apturēja vakcināciju ar šo preparātu vai vakcīnu no noteiktas partijas. Eiropas zāļu aģentūra ierosināja izmeklēšanu un izteica pieņēmumu, ka saikne starp vakcīnu un trombozes gadījumiem pastāv, tomēr tai šķita mērķtiecīga vakcinācijas turpināšana.
Līdzīgas blaknes reģistrētas arī ar Johnson & Johnson preparātu vakcinētiem cilvēkiem. Informācija par tām iekļauta vakcīnas aprakstā, mediķiem uzdots informēt pacientus un piedāvāt iespēju novērot viņu stāvokli pēc vakcīnas.
Ziņu lente
0