Dokumentu sūtīšana, nodokļu nomaksa, procents – bankai: kā no 1. jūlija saņemt sūtījumus

© Foto : latvijas pastsПочтальон
Почтальон - Sputnik Latvija, 1920, 30.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 1. jūlija mainās noteikumi sūtījumu saņemšanai no trešajām valstīm. Visas preces vajadzēs atmuitot un maksāt PVN.
RĪGA, 30. maijs — Sputnik. Līdz šim pasta sūtījumi no trešajām valstīm tika aplikti ar pievienotās vērtības nodokli tikai gadījumā, ja to cena pārsniedza 22 eiro. No 1. jūlija būs jāmaksā nodoklis 21% apmērā par visiem sūtījumiem. Nodokli būs iespējams nomaksāt, atmuitojot preces uz vietas – "Latvijas Pastā" vai ar elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) palīdzību.

Ko plāno "Latvijas Pasts"

Muitas noformēšanas jaunā procedūra no 1. jūlija attieksies uz visu pasta sektoru visā ES teritorijā, ieskaitot visus pasta operatorus Latvijā un to klientus, arī Latvijas pilsoņus, kuri iegādājas preces Lielbritānijas, Ķīnas un citu trešo valstu interneta veikalos vai saņem preces no draugiem vai tuviniekiem aiz ES robežām, atgādināja žurnāls "Otkrito!".
Почта Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2021
"Biksītes 1 gab.": pasta darbinieces prasība samulsinājusi apmeklētāju
Tālākā situācija lielā mērā būs atkarīga gan no Valsts ieņēmumu dienesta spējas izskaidrot jauno procedūru, gan arī no pasta operatoru vēlmes piedāvāt klientiem ērtu atmuitošanas pakalpojumu.
"Latvijas Pasts" valdes loceklis Kristaps Krūmiņš paziņoja, ka patlaban tiek izstrādāts elektroniskais instruments, piemērots jebkurai viedierīcei vai datoram un nodrošinās ērtu un vienkāršu atmuitošanu un nodokļu nomaksu. Tāpat kā līdz šim atmuitojamas preces saņēmējs varēs izvēlēties – veikt procedūru patstāvīgi EDS sistēmā vai pasūtīt pakalpojumu "Latvijas Pastam".
Klientiem ieteikts norādīt mobilā tālruņa numuru, iepērkoties e-komercijas vietnēs trešajās valstīs. plānots, ka pēc sūtījuma saņemšanas, par ko jāmaksā muitas nodoklis, "Latvijas Pasts" nosūtīs klientam īsziņu, tāpat kā līdz šim, taču tagad tiks pievienota saite, kas ļaus viegli pāradresēt atmuitošanu pasta nodaļai. Tā savukārt nodrošinās pakalpojumu.

Pārsvarā sūtījumi ir nelieli

"Latvijas Pasts" prognozē: no 1. jūlija atmuitoto sūtījumu apjoms pārsvarā palielināsies uz relatīvi nedārgu sūtījumu rēķina no Ķīnas, uz ko līdz šim muitas formalitātes neattiecās un kas dažkārt sastāda līdz 95% no kopējā atmuitojamo kravu apjoma.
"Latvijas Pasts" pieredze pēc Brexit liecina, ka sūtījumu apjoms no Lielbritānijas pēc 1. janvāra gandrīz nav sarucis, jo daži britu interneta veikali pārvietojuši savas noliktavas uz ES. Kopējais sūtījumu apjoms pat pieaudzis.

Jāpatur prātā

Lai fiziska persona varētu atmuitot sūtījumu "Latvijas Pastā", klientam jāiesniedz:
- dokuments, kas apstiprina pirkumu/rēķins
- maksājuma uzdevums (apmaksāts rēķins);
Банковская карта на клавиатуре - Sputnik Latvija, 1920, 06.03.2021
ES uzbrūk tirdzniecībai tīmeklī: no patērētājiem "nokāsīs" 7 miljardus eiro
- jāaizpilda un jāparaksta pilnvara, kas apstiprina – jūs pilnvarojat "Latvijas Pastu" izpildīt muitas formalitātes jūsu vārdā. Pilnvaru var lejupielādēt un aizpildīt vietnē pasts.lv.
Šie dokumenti jānosūta uz e-pastu pastabrokeris@pasts.lv. Saskaņā ar "Latvijas Pasts" sagatavoto aprēķinu, pēc nosūtīšanas jūs varēsiet ierasties pastā un nomaksāt nodokli uz vietas, uzrādot pilnvaras oriģinālu. Maksājums prasīs apmaksu par pārskaitījumu kā bankas pakalpojumu – 2% no maksājuma summas, minimālā summa – 4 eiro. Pirms veikt vairākus pasūtījumus par dažiem eiro, padomājiet, vai nebūs ērtāk un lētāk apvienot vēlamās preces vienā pirkumā.

VID centīsies maksimāli vienkāršot

VID plāno ieviest divus vienkāršotus apmaksas variantus.
Почтовое отделение - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
Sūtījumu vērtēja pēc saviem ieskatiem: kā Latvijas Pasts no sirmgalves 72 eiro pieprasīja
Reģistrēti treideri varēs samaksāt PVN jau pirkuma brīdī. Otrs variants paredzēts īpaši pastam un kurjeram. Piegādes laikā PVN varēs iekasēt no preču saņēmēja, bet nākamā mēneša laikā iemaksāt naudu valsts budžetā.
Jau tagad nodokļu iekasēšana un muitas noformēšana tādējādi organizēta lielākajā daļā Eiropas valstu, jautājums ir tikai par to, vai Latvijas sūtījumu piegādātāji ir tam gatavi.
Tāpat VID ļauj katram sūtījuma saņēmējam patstāvīgi deklarēt preces, izmantojot EDS. Tur pieejamas uzskatāmas instrukcijas par to, kā to izdarīt pareizi. Šis process atbilst likumdošanai, taču nav gluži vienkāršs, un nāksies rēķināties ar papildu izdevumiem.
Ziņu lente
0