Minerālmēslu eksports, gāzes tranzīts: ES apspriež sankcijas pret Baltkrieviju

© Sputnik / Егор Еремов / Pāriet pie mediju bankas"Беларуськалий" остановил работу половины рудников
Беларуськалий остановил работу половины рудников - Sputnik Latvija, 1920, 29.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība apspriež sektorālās sankcijas pret Baltkrieviju pēc Ryanair lidmašīnas ārkārtas nosēšanās Minskā.
RĪGA, 29. maijs — Sputnik. ES valstu ārlietu ministri, apspriežot ekonomiskās sektorālās sankcijas, izvērtēs tādas nozares, kā kālija minerālmēslu eksports un Krievijas gāzes tranzīts, paziņoja ES diplomātijas vadītājs Žuzeps Borels, vēsta RIA Novosti.
Политолог Семен Уралов - Sputnik Latvija, 1920, 28.05.2021
Politika
ES sankcijas Baltkrievijai nav kritiskas: eksperts nosauca svarīgāku problēmu
"Valstu un valdību vadītāji pirmdien (samitā – red.) palūdza ierosināt sektorālas sankcijas… Dažas nāk prātā pirmās, piemēram, kālija eksports un Krievijā iegādātās gāzes tranzīts," teica Borels.
Iepriekš Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Asselborns pauda viedokli, ka Brisele varētu līdz 21. jūnijam ieviest sankcijas, kas skar minerālmēslu eksportu no Baltkrievijas uz ES dalībvalstīm.
"Mēs zinām, ka Baltkrievija ražo ļoti daudz kālija, to uzskata par vienu no lielākajiem piegādātājiem pasaulē, un, pēc manām domām, tas būtu ļoti sāpīgi Lukašenko, ja mēs kaut ko saskaņotu šajā jomā," uzsvēra Luksemburgas ārlietu ministrs.
Savukārt Vācijas ārlietu ministrs Haiko Māss, runājot par iespējamām sankcijām pret Baltkrieviju, norādīja: runa ir par to, lai "būtiskā līmenī noteiktu ierobežojumus ekonomiskajai struktūrai un maksājumu kustībai", lai "Lukašenko režīms saprastu: laiks, kad bijām gatavi dialogam, ir pagājis (un neatsāksies – red.), kamēr notiek tādas lietas, kas notika pagājušajā nedēļā".
"Pirmais signāls, ko mēs gaidām, ir vairāk nekā 400 politieslodzīto atbrīvošana. Kamēr tas nav noticis, ES nevar mīkstināt attieksmi jaunu sankciju sagatavošanas aspektā," piebilda Māss.
23. maijā Ryanair lidmašīna, kas devās no Atēnām uz Viļņu ārkārtas režīmā nosēdās Minskā pēc ziņas par spridzekli. Baltkrievu tiesībsargi informēja, ka ar šo reisu lidojis Romans Protasevičs, Telegram kanāla Nexta dibinātājs, kas Baltkrievijā atzīts par ekstrēmistisku. Dokumentu pārbaudes laikā Protasevičs aizturēts. Pret viņu ierosināta krimināllieta saskaņā ar vairākiem pantiem, arī par masu nekārtību organizāciju". Par to paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz 15 gadiem.
ES valstis apgalvo, ka Minska piespiedusi lidmašīnu nosēsties ar izdomātu ieganstu un, protestējot pret Protaseviča aizturēšanu, aizliedza baltkrievu aviokompānijām lidot savā gaisa telpā, kā arī izskata papildus sankciju ieviešanu pret Minsku.
Рижский порт - Sputnik Latvija, 1920, 27.05.2021
Sankcijas pret Baltkrieviju nostādījušas smagā stāvoklī Latvijas uzņēmumus
Baltkrievijas ĀM preses sekretārs Anatolijs Glazs paziņoja, ka varasiestāžu darbības incidentā ar Ryanair lidmašīnu atbilda starptautiskajām normām un Minska ir gatava uzņemt ekspertus, lai izslēgtu nepatiesas apsūdzības.
Eiropas diplomātijas vadītājs Žuzeps Borels incidentu Baltkrievijā nosauca par "sagrābšanu" un "pirātisma aktu".
Baltkrievijas ĀM paziņoja, ka incidents ar Ryanair lidmašīnu tiek politizēts, un norādīja uz Rietumu kareivīgo izteikumu sasteigtību.
24. maijā ES valstu līderi pieņēma politisku lēmumu aizliegt Baltkrievijas lidmašīnu pārvietošanos Eiropas gaisa telpā un ieteica Eiropas aviokompānijām izvairīties no lidojumiem virs Baltkrievijas. ES aicināja pēc iespējas ātrāk apstiprināt jaunas sankcijas pret Baltkrieviju.
Ziņu lente
0