Viedoklis

"Civilos netaupīt": kā ASV karavīri apietas ar mierīgajiem iedzīvotājiem

© AP Photo / Marko DrobnjakovicГорящая нефтяная скважина в Каяра к югу от Мосула, Ирак
Горящая нефтяная скважина в Каяра к югу от Мосула, Ирак - Sputnik Latvija, 1920, 28.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumu tiesībsargājošās organizācijas apliecināja, ka ASV vadītās koalīcijas spēki Irākā izmantoja totālas iznīcināšanas taktiku, nerēķinoties ar upuriem civiliedzīvotāju vidū.
Vairāk nekā 130 nogalināti, 91 ievainots – ASV Aizsardzības ministrija publicējusi pārskatu par upuriem civiliedzīvotāju vidū ASV karavīru darbību rezultātā 2019. gadā. Lielākais bojāgājušo skaits bija Afganistānā – 108 cilvēki. Izdevums The New York Times atzīmēja, ka Pentagons ir ļoti "pieticīgs": tiesībsargiem un humānajām misijām ir pavisam citādi dati, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Sīrijas Drēzdene

No 2017. gada 6. jūnija līdz 17. oktobrim amerikāņu lidmašīnas apšaudīja Raku, nežēlojot munīciju. Beidzot ASV vadītā koalīcija oficiāli paziņoja, ka pilsēta ir ieņemta. Par uzlidojumu intensitāti un neizvēlību var spriest no Krievijas kara korespondentu reportāžām – viņi iekļuva Rakā neilgi pirms tās atbrīvošanas. Bumbas sprāga dzīvojamo namu kvartālos. Amerikāņi un viņu sabiedrotie nekautrīgi izmantoja pat munīciju ar balto fosforu, ko aizliedz starptautiskās konvencijas.
Situācija Sīrijā - Sputnik Latvija, 1920, 23.10.2018
Sīrijas ĀM: starptautiskās koalīcijas darbības Rakā ir genocīds
Pēc vairākus mēnešus ilgiem uzlidojumiem pilsēta pārvērtās drupu kaudzē. ANO oficiālais pārstāvis Sīrijā Jans Egelans 2018. gada aprīlī atzina, ka bojājumi tur ir daudz nopietnāki nekā Alepo un Homsā, ko atbrīvoja Sīrijas valdības spēki sadarbībā ar Krievijas GKS. ANO misijas dati liecina, ka 70% ēku ir bojāti vai iznīcināti.
Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis ģenerālmajors Igors Konašenkovs aviācijas triecienu intensitāti Rakā salīdzināja ar angļu un amerikāņu gaisa armādu uzsākot Drēzdenes bombardēšanu 1945. gadā. Situāciju sarežģī tas, ka humānajām organizācijām ir grūti strādāt pilsētā – daudzi rajoni vēl joprojām ir gruvešos, dažas ielas ir mīnētas. Tādos apstākļos ir neiespējami saskaitīt upurus.
2018. gada novembrī Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka, aizvācot tikai divus procentus gruvešu, atrasti astoņu tūkstošu sīriešu līķi. Dažādas aplēses liecina, ka bojāgājušo skaits varētu sasniegt 13 tūkstošus.

Paviršie uzlidojumi

Vēl nežēlīgāk nekā Raku amerikāņi apšaudīja Mosulas pilsētu Irākā. Cīņa par pilsētu ilga vairāk nekā gadu – no 2016. gada 24. marta līdz 2017. gada 10. jūlijam. Irākas armija ilgi un nesekmīgi centās ieņemt triecienā Mosulu, līdz ASV Gaisa spēki pastiprināja aviācijas uzlidojumu intensitāti.
Rietumu tiesībsargājošās organizācijas apliecināja, ka ASV vadītās koalīcijas spēki Irākā izmantoja totālas iznīcināšanas taktiku, nerēķinoties ar upuriem civiliedzīvotāju vidū.
ANO dati liecina, ka 15 no 54 rajoniem pilsētas rietumu daļā ir teju vai nolīdzināti ar zemi. No 32 tūkstošiem sagrauto ēku lielākā daļa ir dzīvojamās mājas. Irākas valdība vērtē, ka aptuvnei 80% pilsētas slimnīcu kompleksa burtiski nolīdzināti ar zemi.
Военнослужащие армии Ирана, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 11.01.2020
Viedoklis
Suleimani paradokss: Irānas militārā atbilde dāvājusi nepatīkamu atklājumu ASV
Vēl joprojām nav iespējams saskaitīt upurus civiliedzīvotāju vidū. ANO runā par 2463 upuriem, taču, saskaņā ar tiesībsargu datiem, tikai uzlidojumos vien gājuši bojā gandrīz seši tūkstoši civiliedzīvotāju. 2017. gada jūlijā Irākas valdības ministrs Hošijars Zebari, atsaucoties uz kurdu izlūkdatiem, informēja, ka uzbrukumā Mosulai nogalināti vairāk nekā 40 tūkstoši civiliedzīvotāju. Politiķis piebilda, ka lielākā daļa no viņiem ir koalīcijas aviācijas masveida uzlidojumu upuri. Raksturīgs piemērs – Džadidas rajona apšaude 2017. gada 17. martā. ASV GS apšaudīja ēku, uz kuras jumta atradās ISIS* snaiperi, lai arī ēkā bija civilie. Rezultātā gāja bojā aptuveni 200 cilvēki.

Dronu terors

19 gadus ilgajā karā Afganistānā ASV un to sabiedrotie ne vienu reizi vien izrādījās uzmanības centrā skandālos ap civiliedzīvotāju slepkavībām. Bieži vien kļūdainus aviācijas uzlidojumus izdarīja ar bezpilota lidaparātiem, tāpēc ASV sākās diskusija par to, vai ir ētiski izmantot šos ieročus kaujas darbībās. Pēdējais dronu "draudzīgās uguns" gadījums fiksēts janvāra nogalē, kad uzlidojumā Kunduza provincē gāja bojā pieci civiliedzīvotāji.
Formāli ASV ievēro pieklājības normas un katru reizi atvainojas. Taču nekādus secinājumus neizdara un turpina šaut, kur pagadās. 2009. gada 4. maijā amerikāņi uzstādīja savdabīgu rekordu – sagrāva divus ciemus Faraha provincē un noslepkavoja 150 mierīgos iedzīvotājus. ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone paziņoja, ka Vašingtona "dziļi nožēlo notikušo". Savukārt prezidenta Baraka Obamas palīgs nacionālās drošības jautājumos, atvaļinātais ģenerālis Džeimss Džonss aukstasinīgi atzīmēja, ka Pentagons saglabā tiesības orglanizēt aviācijas uzbrukumus teroristiem un talibiem Afganistānas teritorijā, pat tad, ja tkas noved pie upuriem civiliedzīvotāju vidū.
Precīzi četrus mēnešus vēlāk, 4. septembrī, amerikāņi teju atkārtoja savu "rekordu", uzbrūkot ar bezpilota lidaparātiem benzīna cisternu kolonnai Čardaras rajonā Kunduza privincē. Ap to stāvēja desmitiem vietējo. Gāja bojā aptuveni 90 ziņkārīgie.
Испытательный пуск новой российской противоракеты на полигоне Сары-Шаган - Sputnik Latvija, 1920, 26.12.2020
Viedoklis
"Pa ādu dabūs visi": ko ASV slēpj aiz vārdiem par "Krievijas draudiem"
Pie tam nav saskatāmi gadījumi, kad amerikāņu piloti afgāņu kāzas uzskatīja par kaujinieku karavānām un apšaudīja tās.
Jau 2009. gadā Afganistānas prezidents Hamids Karazajs intervijā telekompānijai CNN paziņoja, ka tādas militārās operācijas ir "nepieņemamas". Amerikāņu kara aviācijas uzbrukumi, kuru rezultātā iet bojā civiliedzīvotāji, "jau sen rada nopietnas bažas" tautā, altgādināja Karzajs. Viņš uzsvēra, ka Kabula samierinās ar tamlīdzīgu situāciju tikai pateicoties "ciešajai aliansei ar ASV, tautas cerībām uz labāku nākotni un vēlmi pilnībā sakaut terorismu".
"Jo biežāk notiek tādi incidenti, jo vairāk izsīkst mūsu pacietība," konstatēja prezidents. Spriežot pēc visa, pat vienpadsmit gadus vēlāk tā vēl nav izsīkusi.
* Teroristisks grupējums, aizliegts Krievijas Federācijā un vairākās citās valstīs
Ziņu lente
0