Video

Kas notika pēc Ryanair lidmašīnas nosēšanās un Protaseviča aizturēšanas

© RuptlyПротасевич и Сапега: что произошло после посадки самолета Ryanair?
Протасевич и Сапега: что произошло после посадки самолета Ryanair? - Sputnik Latvija, 1920, 27.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc aviokompānijas Ryanair lidmašīnas ārkārtas nosēšanās Minskā, Romana Protaseviča un viņa draudzenes Sofijas Sapegas aizturēšanas sekoja asa rietumvalstu reakcija. Vairākas valstis un aviokompānijas paziņoja, ka aviosatiksme ar Baltkrieviju tiek pārtraukta.
Baltkrievijā par esktrēmistisku atzītā Telegram kanāla bijušais galvenais redaktors Romans Protasevičs aizturēts Minskā. Likumsargājošās iestādes publicēja Protaseviča nopratināšanas operatīvo video.
"Patlaban atrodos Minskas 1. izmeklēšanas izolatorā. Varu paziņot, ka man nav nekādu problēmu ar veselību, arī ar sirdi vai citiem iekšējiem orgāniem. Darbinieku attieksme pret mani ir maksimāli korekta un likumīga. Pašlaik turpinu sadarbību ar izmeklēšanu un sniedzu atzīšanās liecības par masveida nekārtību organizāciju Minskā," Romans Protasevičs paziņoja video uzrunā.
Žurnālistam izvirzīta apsūdzība saskaņā ar trim pantiem, viņam var draudēt brīvības atņemšana uz laiku līdz 15 gadiem. Krievijas pilsone Sofija Sapega, kas aizturēta kopā ar Protaseviču, atrodas izolatorā. Viņa aizturēta aizdomās par noziegumiem, kas pastrādāti 2020. gadā.
Protasevičs, ko Minska izsludināja starptautiskajā meklēšanā, 23. maijā lidoja kopā ar Sapegu no Atēnām uz Viļņu. Lidmašīna bija spiesta piezemēties Minskā pēc ziņas par spridzekli. Pārbaudot lidaparātu, informācija par spridzekli neapstiprinājās. Valsts Izmeklēšanas komiteja ziņoja, ka par nepatieso informāciju ierosināta krimināllieta.
Incidenta kontekstā aviokompānija Ryanair nosodīja Baltkrievijas varasiestādes. Minskā situāciju komentēja valsts Transporta ministrija.
"2021. gada 23. maijā Minskas Nacionālās lidostas elektroniskajā pastā no elektroniskās adreses Protonmail.com tika saņemta sekojoša ziņa angļu valodā: "Mēs – HAMAS karavīri, pieprasām, lai Izraēla pārtraukti apšaudes Gazas sektorā. Mēs pieprasām, lai Eiropas Savienība pārtrauktu atbalstīt Izraēlu šajā karā. Zināms, ka Delphi Economic Forum dalībnieki atgriežas mājās ar reisu OP-4978. Šajā lidmašīnā novietota bumba. Ja jūs neizpildīsiet mūsu prasības, bumba sprāgs 23. maijā virs Viļņas." Ņemot vērā saņemto draudu nopietnību, informācija no Minskas Nacioālās lidostas tika nodota uzņēmuma Belaeronavigacija gaisa satiksmes pārvaldes atbilstošajām iestādēm," paziņoja Baltkrievijas Transporta mnistrijas Aviācijas departamenta direktors Artjoms Sikorskis.
Jauna informācija par Romana Protaseviča pagaidām nav saņemta. Sofija Sapega arestēta uz diviem mēnešiem, viņa atrodas VDK izmeklēšanas izolatorā. Tuvākajā laikā arestētā meitene tiksies ar Krievijas konsulu.
Ziņu lente
0