ASV Valsts departaments pūlējās paskaidrot domstarpības ar KF līgumā NEW START

CC BY-SA 3.0 / Ctac / Harry S. Truman Building, headquarters of the U.S. State DepartmentЗдание штаб-квартиры Госдепартамента США, архивное фото
Здание штаб-квартиры Госдепартамента США, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 27.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savienotās Valstis apgalvo, ka izpildījušas visas savas līgumā paredzētās saistības līdz 2017. gadam.
RĪGA, 27. maijs - Sputnik. ASV ir gatavas pamatot iespējamās domstarpības ar Krieviju stratēģiskā uzbrukuma bruņojuma skaita kontekstā, sarunā ar RIA Novosti paziņoja Valsts departamenta pārstāvis.
Iepriekš Krievijas Ārlietu ministra publicēja datus par Krievijas un ASV stratēģisko uzbrukuma ieroču kopskaitu Līguma NEW START ietvaros, kas pagarināts par pieciem gadiem. Resors konstatēja, ka ASV pārsniegušas līgumā iekļautos rādītājus par 101 iekārtu, ņemot vēŗā starta iekārtas un smagos bumbvedējus.
"Divpusējās konsultatīvās komisijas ietvaros ASV daudzkārt ir skaidrojušas, kāpēc amerikāņu konversijas procedūras pilnībā atbilst līgumā noteiktajām saistībām, un mēs esam gatavi no jauna (paskaidrot) tālākajā līguma īstenošanas gaitā papildu piecu gadu laikā, kam Krievija piekrita februārī," teica Valsts departamenta pārstāvis.
"ASV pilnībā ievēro savas līgumā noteiktās saistības un īsteno NEW START," viņš piebilda.
Diplomāts apliecinaja, ka ASV turpinās aizstāvēt savas konversijas procedūras un uzskata, ka izpildījušas līguma noteikumus līdz 2017. gada augustam.
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова во время брифинга в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 05.03.2021
Krievijas ĀM pārstāve pastāstīja, kā Krievija "apdraud" ASV
Krievijas Aizsardzības ministrijas Starptautisko līgumu pārvaldes bijušais priekšnieks Jegēņijs Bužinskis atklāja RIA Novosti, ka Krievijas un ASV domstarpību pamatā ir "konstruktīvā nenoteiktība" (constructive ambiguity), kas raksturīga jebkuram tāda veida līgumam. NEW START nav teikts, kas tieši jānomaina, kā jāparveido tehnika, lai to varētu uzskatīt par nederīgu kodolbruņojuma lietošanai.
Krievijas ĀM nav apsūdzējusi ASV par Stratēģiskā uzbrukuma bruņojuma līguma pārkāpumiem, runa ir par atšķirībām tā izpildē, savukārt RIA Novosti paskaidroja Krievijas zinātņu akadēmijas Starptautiskās ekonomikas un starptautisko attiecību institūta Starptautiskās drošības centra zinātniskais līdzstrādnieks, projekta "Vatfor" līdzautors Dmitrijs Stefanovičs.
Ziņu lente
0