Jaunā sociālo iemaksu sistēma stipri iesitīs darbiniekiem: Latvijas uzņēmēji sit trauksmi

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasСотрудники в офисе
Сотрудники в офисе - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas valdības apstiprināta jaunā minimālo iemaksu sistēma, kas stājas spēkā jau no 1. jūlija, nenovēršami provocēs masveida atlaišanu, uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā.
RĪGA, 26. maijs — Sputnik.  Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera cer pārliecināt politiķus atlikt minimālo sociālo iemaksu sistēmas ieviešanu, raksta Lsm.lv. Iepriekš valdība apstiprināja jaunās sistēmas ieviešanu ar 2021. gada 1. jūliju. Tomēr, pēc kameras vadītāja Jāņa Endziņa domām, tas palielinās bezdarbnieku skaitu valstī, jo par tiem, kuri strādā nepilnu slodzi, būs jāmaksā sociālais nodoklis no minimālās algas.
Viņš skaidroja, ka sociālais nodoklis no minimālās algas vismaz 170 eiro apmērā būtu jāmaksā arī, ja cilvēks strādā tikai vienu vai divas stundas, tāpēc no 1. jūlija tie aptuveni 260 000 cilvēku, kas strādā nepilnu slodzi, nopietni varētu sākt uztraukties par savu nākotni.
Финансовые расчеты - Sputnik Latvija, 1920, 14.05.2021
Minimālās sociālās iemaksas neatcels: kādas izmaiņas gaidāmas no 1. jūlija
Endziņš nenosaucis konkrētus uzņēmumus vai skaitļus, bet, pēc viņa vārdiem, daži individuālās sarunās atzina, ka atlaidīs šādus darbiniekus.
Pēc Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītāja domām pāreja uz nopietnāku valsts sociālo apdrošināšanu esot pareizs solis, bet ne krīzes laikā. Turklāt darba devējiem ir jānodrošina prognozējamība, jo esošais plāns nozīmē, ka iemaksājamā sociālā nodokļa summu par cilvēkiem, kuri strādā vairākās darbavietās nepilnu slodzi, darbadevējs uzzinās tikai pēc trīs mēnešiem, kas Valsts ieņēmumu dienests apkopos šos datus.
"Iedomājieties, jūs ielejat degvielu, bet tikai pēc 3 mēnešiem uzzināsiet, cik par to jāmaksā," salīdzināja Endziņš.
Viņš uzskata, ka uzņēmēji pirmkārt vēlas prognozējamību, tāpēc par savu minimālo sociālo iemaksu varētu atbildēt pats darbinieks un viņam būtu pienākums to samaksāt. Turklāt uz šādu minimālo iemaksu no vismaz 500 eiro būtu jāiet pakāpeniski, nevis šādā vienā lēcienā, un tas nav jādara krīzes epicentrā.
Endziņš apsolīja, ka turpinās tikties ar koalīcijas partijām, lai pārliecinātu politiķus atlikt minimālo sociālo iemaksu ieviešanu.
Ziņu lente
0