Politika

Krievijas ĀM: ASV un ES jau iepriekš pasludina vēlēšanas Sīrijā par neleģitīmām

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasПередовые позиции сирийской армии в районе Алеппо
Передовые позиции сирийской армии в районе Алеппо - Sputnik Latvija, 1920, 25.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Ārlietu ministrijas darbinieks konstatēja, ka ASV un Eiropas Savienība solidarizējusies ar Sīrijas opozīciju un iepriekš pasludinājušas par nelikumīgu vēl nenotikušu balsojumu Sīrijā.
RĪGA, 25. maijs - Sputnik. ASV un Eiropas Savienība jau iepriekš pasludina vēlēšanas Sīrijā par neleģitīmām, paziņoja Krievijas ĀM īpašo uzdevumu vēstnieks Vladimirs Čurovs intervijā RIA Novosti.
"ASV, Turcija, Eiropas Savienība solidarizējušās ar organizāciju, kas sevi dēvē par Sīrijas revolucionāro un opozīcijas spēku nacionālo koalīciju, ja iepriekš pasludinājušas par nelikumīgu vēl nenotikušu balsojumu Sīrijā un nolēmušas neatzīt tā rezultātus," viņš konstatēja.
Čurovs atzīmēja, ka starptautisko standartu pamatā ir princips: vēlēšanām jābūt vispārējām, līdztiesīgām, slepenām, tiešām un organizētām ar saprātīgu periodiskumu.
"Tomēr šie standarti netiem izmantoti, tiek minēti tikai subjektīvi raksturojumi, piemēram, "brīvas"¸ "godīgas", "konkurētspējīgas", "taisnīgas", "atklātas". Taču tie ir subjektīvi vēŗtējumi. Tādi spriedumi kalpo balsojuma, tātad arī varas iestāžu atzīšanai par leģitīmām vai neleģitīmām," viņš paskaidroja.
Военнослужащие в освобожденном квартале восточного Алеппо - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2021
Viedoklis
"Kaut vai šo dienu izdzīvot". Kā sākās lielākais karš XXI gadsimtā
Diplomāts atgādināja, ka vairākās vārdnīcās vārds "leģitimitāte" tiek uzskatīts par "likumības" sinonīmu. "Taču mūsdienu politisko manipulatoru leģitimitāte ir kaut kas cits, - līdztekus balsojuma objektīvajiem rezultātiem novērtēta kaut kāda tautas "uzticēšanās" ievēlētajai varai, "brīvprātīga" piekrišana pildīt šīs varas noteiktos likumus. Vienlaikus likumība ir absolūti saprotama lieta. Likumīga ir vara, kas ievēlēta saskaņā ar suverēnas valsts likumdošanu," uzsvēra Čurovs.
Viņš piezīmēja, ka prezidenta vēlēšanas Sīrijā vislielākajā mērā apdraud terorisms un starptautiskais nosodījums.
Diplomāts norādīja, ka vēlēšanas organizētas sarežģītos apstākļos. "Taču es tagad atturētos no termina "pilsoņu karš" pielietojuma. Iepriekšējās kampaņas laikā 2014. gadā to pielietoja visai bieži, arī starptautiskie novērotāji," viņš atgādināja.
"Tagad lielāko risku tiešu, vispārēju, līdztiesību vēlēšanu organizācijai ar saprātīgu periodiskumu, ievērojot balsošanas noslēpumu, domājams, rada daļējā starptautiskā obstrukcija un bruņotais terorisms. Manuprāt, tie ir divi galvenie riski demokrātisku vēlēšanu organizācijai," atzīmēja Čurovs.
Vēlēšanas Sīrijā notiks 26. maijā. Visā valstī no pl. 7:00 rītā līdz 19:00 vakarā strādās vairāk nekā 10 tūkstoši vēlēšanu iecirkņu. Vēlēšanu laiku iespējams pagarināt vēl par 5 stundām, ja to pieprasa kada no valsts provincēm. Šodien valstī noteikta "klusuma diena".
Starp Sīrijas prezidenta kandidātiem ir: Mahmuds Ahmeds Merija no iekšējās opozīcijas, bijušais sociālistiskās partijas deputāts Abdallahs Sallums Abdallahs un pašreizējais valsts vadītājs, partijas "BAAS" ģenerālsekretārs Bašars Hafezs Asads.
Ziņu lente
0