Eiropas Padome aizliedz baltkrievu lidmašīnām pārlidojumus pār ES gaisa telpu

© Sputnik / Виктор ТолочкоБоинг белорусской авиакомпании "Белавиа"
Боинг белорусской авиакомпании Белавиа - Sputnik Latvija, 1920, 25.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības valstu līderi vērsās pie ES bāzētajām aviokompānijām ar aicinājumu izvairīties no pārlidojumiem pār Baltkrieviju.
RĪGA, 25. maijs — Sputnik. ES valstu līderi vienojušies par ekonomisko un individuālo sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju, tai skaitā par aizliegumu Baltkrievijas aviokompānijām veikt pārlidojumus pār ES gaisa telpu un izmantot ES lidostas, tiek ziņots Eiropas Padomes mājaslapā.
"Šodien Eiropadomes sēdē es aicināju ES līderus stingri atbildēt un ieviest jaunas sankcijas pret baltkrievu režīmu un atrast kopīgu atbildi uz Krievijas rīcību, kas grauj mūsu vērtības," raksta premjerministrs Krišjānis Kariņš savā Twitter lapā.
​Eiropadome stingri nosodīja aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēšanos Minskā kā draudus lidojumu drošībai. ES līderi pieprasīja nekavējoties atbrīvot aizturēto Baltkrievijas opozīcijas aktīvistu Romanu Protaseviču un viņa draudzeni Krievijas pilsoni Sofiju Sapegu, kā arī garantēt viņu pārvietošanās brīvību.
Саммит ЕС и задержание Протасевича: закроют ли небо над Беларусью? - Sputnik Latvija, 1920, 25.05.2021
Video
ES samits un Protaseviča aizturēšana: vai slēgs debesis virs Baltkrievijas?
Eiropas Padome tāpat aicināja Starptautisko civilās aviācijas organizāciju "steidzami izmeklēt šo nepieņemamo bezprecedenta incidentu" un vērsās pie ES bāzētajām aviokompānijām ar aicinājumu izvairīties no pārlidojumiem pār Baltkrieviju. Pašlaik no Baltkrievijas gaisa telpas izvairās Latvijas aviokompānija "airBaltic", Polijas LOT, Ungārijas "Wizz Air" un Somijas "Finnair".
Valstu un valdību vadītāji aicinājuši Eiropadomi pēc iespējas ātrāk pieņemt lēmumu par sankcijām attiecībā uz incidentā iesaistītājām personām un organizācijām, kā arī ieviest mērķtiecīgas ekonomiskās sankcijas.
Eiropas Padome pauda solidaritāti ar Latviju sakarā ar tās diplomātu izraidīšanu no Baltkrievijas. Pēc tam, kad Rīgā pie viesnīcas Radisson Blu Hotel Latvija, kur ir izkārti Pasaules čempionāta hokejā valstu karogi, Baltkrievijas valsts karogs tika nomainīts uz vēsturisko baltsarkanbalto karogu, Latvijas vēstnieks tika aicināts pamest Baltkrieviju 24 stundu laikā.
Apspriešana norisinājās bez sīkrīkiem, konfidencialitātes nodrošināšanas nolūkos Eiropadomes vadītājs Šarls Mišels lūdza veikt diskusijas bez elektroniskajām ierīcēm.
Pēc samita rezultātiem Mišels paziņoja, ka "nedrīkst spēlēt krievu ruleti" ar cilvēku dzīvību un radīt draudus civilajai aviācijai.
​"Tas ir drauds civilās aviācijas drošībai... mēs nepieņemam mēģinājumus spēlēt krievu ruleti ar cilvēku dzīvībām. Tas, kas notika, nav pieņemams, mūsu reakcija atbilst notikušā nopietnībai," viņš sacīja.
Atgādinām, ka 23. maijā notika incidents ar lidmašīnu Ryanair, kas, veicot lidojumu no Atēnas uz Viļņu, tika spiesta nolaisties Minskas lidostā, ziņojuma dēļ par spridzekli uz tās klāja. Baltkrievu tiesībsargi paziņoja, ka ar minēto reisu lidoja Romāns Protasevičs – par ekstrēmistisku atzītā Telegram kanāla Nexta veidotājs un par ekstrēmistisku atzītā Telegram kanāla "Galvas smadzeņu Baltkrievija" galvenais redaktors. Viņš Baltkrievijā iekļauts terorisma atbalstītāju sarakstā un izsludināts meklēšanā.
Глава Еврокомиссии Урсула фон дер Ляйен - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2021
Politika
Eiropa pieprasa "tūlītēju skaidrojumu" no Baltkrievijas Ryanair lidmašīnas jautājumā
Pēc dokumentu pārbaudes Minskas lidostā Protasevičs tika aizturēts, pret viņu ir ierosināta krimināllieta pēc vairākiem pantiem, ieskaitot pantu "masu nekārtību organizācija". Par to opozicionāram draud brīvības atņemšana līdz pat 15 gadiem.
Lidmašīnu piespiedu nosēdināšanas gadījušās arī iepriekš. Skandalozākais incidents notika 2013. gadā, kad Bolīvijas prezidenta Evo Moralesa lidmašīnu piespieda nolaisties Vīnē 2013. gadā. Iemesls — baumas, ka tajā kopā ar prezidentu atrodas bijušais CIP aģents Edvards Snoudens, kuru apsūdz ASV par valsts noslēpuma izpaušanu.
Ziņu lente
0