Politika

Ukraina skumst stūrītī: eksperts pamatoja ASV lēmumu par Nord Stream 2

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Pāriet pie mediju bankasГазораспределительный центр магистрального газопровода "Северный поток - 2" в Германии
Газораспределительный центр магистрального газопровода Северный поток - 2 в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV lēmums atteikties no sankcijām pret kompāniju "Nord Stream 2" ne tikai atbīda Kijevu no Krievijas gāzes tranzīta, - tas apliecina, ka Ukraina vairs nav amerikāņu interešu orbītā.
RĪGA, 24. maijs – Sputnik. ASV Republikāņu partijas senatoru grupa iesniegusi Kongresā likumprojektu, kas paredz sankciju atjaunošanu pret kompānijām, kas piedalās gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbos. Viens no dokumenta autoriem, senators Kevins Krāmers uzsvēra, ka "Putina cauruļvads ir jāaptur", taču iepriekš Valsts departaments "nacionālās drošības interesēs" atteicās no sankcijām pret projekta operatoru – kompāniju "Nord Stream 2 AG".
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 21.05.2021
Politika
Amerikāņi kritizē Baidenu par viedokli "Ziemeļu straumes 2" jautājumā
Konfrontācija ap "Ziemeļu straumi 2" rāda, kādas intereses savā ārpolitikā ņem vērā Vašingtona. Ukrainas šajā orbītā nav, radio Sputnik ēterā konstatēja Krievijas Tautu draudzības universitātes Stratēģisko pētījumu un prognožu institūta direktora vietnieks, politoloģijas zinātņu kandidāts Pāvels Feldmans.
Eksperts atzīmēja, ka republikāņu un demokrātu viedoklis par amerikāņu nacionālajām interesēm atšķiras.
"Tramps uzskatīja, ka "Ziemeļu straumes 2" būvdarbi tieši apdraud amerikāņu ekonomisko varenību, jo ASV pašas gribēja eksportēt ogļūdeņražus uz Eiropu. Tagadējā administrācija uzskata, ka daudz svarīgākas ir draudzīgas attiecības ar ES galveno valsti. Un Baidena administrācija, gribēdama saglabāt siltas attiecības ar Vāciju, piekāpusies "Ziemeļu straumes 2" jautājumā," paskaidroja Feldmans.
Politologa ieskatā, šāds ASV administrācijas viedoklis ir izdevīgs Maskavai un Berlīnei, taču ne Kijevai.
""Ziemeļu straume 2" tiks pabeigta. Pats galvenais šķērslis, kas padarīja to nepiemērotu starptautiskajām kompānijām, ir novērsts. Tātad būvdarbi tiks noslēgti, un kaut kur maliņā skumst Ukraina, kas tagad, domājams, zaudēs Krievijas gāzes tranzītu. Arī tas liecina par daudz ko – tas nozīmē, ka amerikāņi, veidojot savu ārpolitiku, neņem vērā Ukrainas intereses," uzsvēra Feldmans.
Ukrainas bijušais ārlietu ministrs paziņoja, ka Vašingtonas lēmums nevērst sankcijas pret "Nord Stream AG" kļuva par smagu triecienu Kijevai. Pēc viņa vārdiem, tā nerīkojas ar partneriem, kurus ciena. Politiķis atzīmēja, ka mazākais, kas patlaban vajadzīgs Ukrainai, ir uzticēšanās krīzes pazīmes attiecībās ar ASV.
Склад труб для строительства газопровода Северный поток - 2 в порту города Засниц в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 14.05.2021
Viedoklis
Apglabāt miljardiem eiro. Vai "Ziemeļu straumi 2" pabeigs līdz oktobrim?
Krievijas koncerns "Gazprom" sadarbībā ar Eiropas kompānijām būvē divus gāzesvada "Ziemeļu straume 2" cauruļvadus pāri Baltijas jūrai līdzās jau esošajai "Ziemeļu straumei". Abu "straumju" plānotā jauda – 110 miljardi kubikmetru gāzes gadā. Krievija jau vairākkārt uzsvērusi, ka gāzesvads ir vienīgi ekonomisks projekts, taču ASV, Ukraina un Baltijas valstis uzstāj, ka tas ir viens no instrumentiem Maskavas ietekmei Eiropā.
Vašingtona jau ieviesusi ierobežojošus pasākumus kompānijām, kas piedalās projektā, tāpēc būvdarbi jau tika apturēti. Maskava asi nosodīja ASV eksteritoriālās sankcijas un paziņoja, ka "Ziemeļu straume 2" tiks pabeigta. Saskaņā ar "Gazprom" datiem, projekta gatavība patlaban pārsniedz 95%.
Ziņu lente
0