Tuvojas jauna pandēmija? Zinātnieku slēdzieni ir pesimistiski

© Sputnik / Grigoriy SysoyevРабота лаборатории "Инвитро" в Москве
Работа лаборатории Инвитро в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nav vēl paspējusi beigties koronavīrusa pandēmija, kas daudzu cilvēku dzīvēs novilkusi svītru "pirms" un "pēc", bet zinātnieki jau nāk klajā ar jaunām prognozēm.
RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Par jaunas pandēmijas iemeslu var kļūt putnu gripa, uzskata Ķīnas zinātnieki, stāsta Bb.lv.
Птицефабрика - Sputnik Latvija, 1920, 21.02.2021
Putnu gripas vīruss H5N8 kļūst bīstams cilvēkam
Ķīniešu zinātnieki Veifens Ši un Džordžs Gao konstatējuši: kopš 2010. gada, kad putnu gripa tika fiksēta pirmo reizi, H5N8 uzliesmojumi reģistrēti 46 valstīs, kas liecina par vīrusa ātru izplatību. Zinātniekus satrauc arī tas, ka ar šī tipa gripu saslimuši cilvēki, un krustošanās rezultātā vīruss ļoti ātri pielāgojies jaunajam pārnēsātājam.
Bažas rada putnu gripas augstā patogenitāte. 2021. gada februārī parādījās satraucošas ziņas par to, ka Jūrmalas pludmalē konstatēti miruši gulbji – īpaši patogēna putnu gripas vīrusa paveida nesēji.
Putnu gripa ir ļoti lipīga vīrusu slimība, kas skar gan mājputnus, gan savvaļas putnus. Dažkārt ar to saslimst zīdītāji, arī cilvēki, un slimības iznākums var būt letāls. Tomēr Pasaules Veselības organizācija atzīmēja, ka cilvēka aplipināšanās risks ar augsti patogēnu putnu gripas vīrusa H5N8 paveidu ir zems.
Ziņu lente
0