Politika

Rīgā tika pacelts baltkrievu opozīcijas karogs

© Foto : Viktor Tolochko / Pāriet pie mediju bankasУчастница акции протеста оппозиции "Народный ультиматум" в Минске
Участница акции протеста оппозиции Народный ультиматум в Минске - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas hokeja izlasi tagad sveicinās ar baltkrievu opozīcijas baltsarkanbalto karogu oficiālā karoga vietā.
RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Rīgas mērs Mārtiņš Staķis noņēma Baltkrievijas oficiālo karogu no karoga kāta pilsētas centrā un nomainīja to ar baltkrievu opozīcijas baltsarkanbalto karogu.
Visu čempionāta dalībnieku karogi, tostarp Krievijas karogs, kas ir aizliegts demonstrēšanai stadionā, tika izmantoti Rīgas dekorēšanai 2021. gada Pasaules hokeja čempionātam, kas patlaban notiek Latvijas galvaspilsētā.
"Starp hokeja čempionāta karogiem paceļam brīvās Baltkrievijas karogu, kuru man uzticēja baltkrievu politiskie bēgļi! Rīgā nedrīkst plīvot karogi, kas simbolizē režīmu, kurš nodarbojas ar valsts terorismu – tos esam noņēmuši," raksta Staķis savā Twitter lapā.
​Karogu maiņas ceremonijā piedalījās arī Latvijas Ārlietu ministrijas vadītājs Edgars Rinkēvičs.
​Baltkrievijas valsts karogs tika apstiprināts 1995. gada referenduma rezultātā, tas ir taisnstūra audums, ar divām horizontāli izvietotām krāsu joslām: augšējā – sarkanā krāsā un apakšējā – zaļā krāsā.
Staķa izkārtais baltsarkanbaltais karogs ar ģerboņa attēlu, bija Baltkrievijas oficiālais karogs 1918. -1919. un 1991. — 1995. gadā. Lielā Tēvijas kara gados to izmantoja Baltkrievijas kolaboracionisti. Pašlaik baltsarkanbalto karogu izmanto baltkrievu opozīcija.
Pagājušajā nedēļā Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas Korupcijas apkarošanas galvenā pārvalde paziņoja par nodomu ierosināt baltsarkanbaltā karoga iekļaušanu aizliegtās nacistiskās simbolikas sarakstā.
Par šāda Rīgas mēra lēmuma cēloni kļuva incidents ar lidmašīnu Ryanair, kas, veicot lidojumu no Atēnas uz Viļņu, 23. maijā, tika spiesta nolaisties Minskas lidostā, ziņojuma dēļ par spridzekli uz tās klāja. Baltkrievu tiesībsargi paziņoja, ka ar minēto reisu lidoja Romāns Protasevičs – par ekstrēmistisku atzītā Telegram kanāla Nexta veidotājs un par ekstrēmistisku atzītā Telegram kanāla "Galvas smadzeņu Baltkrievija" galvenais redaktors. Viņš Baltkrievijā iekļauts terorisma atbalstītāju sarakstā un izsludināts meklēšanā.
Pēc dokumentu pārbaudes Minskas lidostā Protasevičs tika aizturēts, pret viņu ir ierosināta krimināllieta pēc vairākiem pantiem, ieskaitot pantu "masu nekārtību organizācija". Par to opozicionāram draud brīvības atņemšana līdz pat 15 gadiem.
Lidmašīnu piespiedu nosēdināšanas gadījušās arī iepriekš. Skandalozākais incidents notika 2013. gadā, kad Bolīvijas prezidenta Evo Moralesa lidmašīnu piespieda nolaisties Vīnē 2013. gadā. Iemesls — baumas, ka tajā kopā ar prezidentu atrodas bijušais CIP aģents Edvards Snoudens, kuru apsūdz ASV par valsts noslēpuma izpaušanu.
Bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess aicināja Starptautisko Ledus hokeja federāciju (IIHF) atstādināt Baltkrieviju no piedalīšanās Pasaules čempionātā hokejā. Pagaidām tas nav noticis, taču šodien Baltkrievijas izlase spēlēs ar Čehijas izlasi.
Latvijas Ārlietu ministrijas vadītājs Edgars Rinkēvičs aicināja slēgt Baltkrievijas gaisa telpu visiem starptautiskajiem lidojumiem. Latvijas aviokompānija airBaltic no šodienas izvairīsies šķērsot Baltkrievijas gaisa telpu.
​Baltkrievijas Ārlietu ministrija izsauca Latvijas vēstnieku Eināru Semani sakarā ar valsts karoga aizskaršanu Rīgā, viņam pausts protests un lūgts kopā ar vēstniecības darbiniekiem pamest Baltkrieviju. Latvijas ĀM ziņoja par simetriskiem atbildes pasākumiem.
"Šodien Latvijas vēstnieks tika uzaicināts ierasties Ārlietu ministrijā sakarā ar incidentu, kas pirms neilga laika notika Rīgā un saistīts ar Baltkrievijas Republikas karoga aizskaršanu. Vēstniekam izteikts protests sakarā ar šo incidentu, viņam nepārprotami paziņoja, ka tas ir cinisks visu starptautisko tiesisko normu pārkāpums, faktiski – valsts vandālisma akts," konstatēja Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs.
Diplomāts piezīmēja, ka Baltkrievija pieprasījusi Latvijas valdībai veikt izmeklēšanu, atvainoties un atgriezt Baltkrievijas valsts karogu.
Ziņu lente
0