OIK afēra Latvijā būs ilga: kas vainīgs, kas maksā un ko darīt

© Sputnik / Sergey MelkonovВетряк на побережье в Лиепае
Ветряк на побережье в Лиепае - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politiķi uzveļ ierēdņiem vainu par krāpšanos OIK sistēmā, taču pielikt punktu shēmai neplāno. Gluži otrādi: draud paplašināt atbalstu alternatīvajai enerģētikai, lai līdz 2050. gadam pilnībā atteiktos no dabasgāzes.
RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Patlaban 293 elektrostacijas Latvijā ražo elektroenerģiju, kas nodara kaitējumu valsts ekonomikai un iedzīvotājiem obligātā iepirkuma komponentes (OIK) izskatā, raksta Neatkarīgā.
Pret dažiem ierēdņiem celtas apsūdzības, taču politiķi, kas paši izgudroja un gadiem ilgi shēmu atbalstīja, nekādu atbildību neuzņemas un plāno tā dēvētās zaļās enerģijas ražošanu izvērst vēl plašākā apmērā.

Politiķi nav vainīgi

OIK galvenā problēma ir tā, ka pēc valdības lēmuma iedzīvotāji ir spiesti pirkt preci, kas viņiem ir lieka. No 2008. līdz 2038. gadam subsīdijās OIK un tās blakusproduktu - elektrības un siltuma - ražotājiem plānots izmaksāt kopumā 3,2 miljardus eiro. Jāpiebilst, ka aprēķinā nav iekļautas jau 90. gados izmaksātās subsīdijas, kad par mazajām HES un vēlāk arī vēja stacijām rūpēties sāka politiķis Indulis Emsis. Viņa viltīgo biznesa plānu ātri vien uzķēra arī citi politiķi, un visas turpmākās valdības ir dāļājušās obligāto iepirkumu komplektā ar subsīdijām pa labi pa kreisi visiem saviem biznesa draugiem. Turklāt maksāts tika pat par neuzceltām elektrostacijām, dīzeļģeneratora saražotu elektrību un gaisā izvēdinātu siltumu, stāsta izdevums.
Ветрогенераторы - Sputnik Latvija, 1920, 31.03.2021
"Zaļie miljonāri" sola sūdzēt Latviju tiesā par OIK atcelšanu
Politiķi par pašu pieņemtajiem atbildību uzņemties netaisās un uzveļ vainu ierēdņiem, kuri pildīja viņu pavēles. Pret diviem Ekonomikas ministrijas darbiniekiem ir ierosināta krimināllieta par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Valsts policija ziņo, ka šomēnes lieta nodota prokuratūrai.
"Pirmstiesas izmeklēšanā tika noskaidrots, ka laikā no 2012. līdz 2019. gadam divu Ekonomikas ministrijas amatpersonas pienākumu neizpildīšanas rezultātā obligātās iepirkuma komponentes (OIK) ietvaros tika negodprātīgi pārdota elektroenerģija un valstij nodarīti zaudējumi vairāk nekā trīs miljonu eiro apmērā," atklāja Valsts policija.
Protams, politiķi tāpat ir atbildīgi par OIK shēmas izgudrošanu, darbināšanu daudzu gadu garumā un nekā nedarīšanu, lai tādu shēmu novērstu. Gluži otrādi - viņi plāno izvērst tā dēvētās zaļās enerģijas ražošanu vēl lielākā apjomā. Izcirst mežus un būvēt jaunus vēja parkus, pret ko izmisīgi cīnās Kurzemes iedzīvotāji, pļavas atdot saules paneļu parkiem, un subsidēt kukurūzas un mēslu pūdētavas biogāzes ieguvei.

Sazvērestība?

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šonedēļ skatīja jautājumu par OIK kontrolēšanu un samazināšanu Ekonomikas ministrijas un Būvniecības valsts kontroles biroja pārstāvji atskaitījās par veikto darbu: no desmit Saeimas uzdevumiem OIK sistēmas pārveidei izpildīti ir septiņi.
Pats galvenais - mehānisms pārkompensācijas novēršanai un OIK ražotāju peļņas ierobežošanai - joprojām nav tapis. Nozare pretojas, ministrija nevar pabeigt darbu pie Ministru kabineta noteikumiem. OIK saņēmēji joprojām saņem fantastisku peļņu.
Электроподстанция  - Sputnik Latvija, 1920, 17.07.2020
Politika
Latvija ietaupījusi gandrīz 15 miljonus eiro, atņemot 10 stacijām tiesības uz OIK
Vēl vairāk, komisijas sēdē pastāstīja deputāts Ivars Zariņš, uzņēmēji bezjēdzīgi modernizē elektrostacijas, jo arī šie izdevumi tiek kompensēti no nodokļu maksātāju naudas. Notiek modernizēšana modernizēšanas pēc - caur saistītām firmām. Deputāts Zariņš pauda aizdomas, ka Ekonomikas ministrija apzināti vilcina OIK ierobežošanu OIK saņēmēju interesēs, tomēr EM pārstāvis Edijs Šaicāns to kategoriski noliedza.
Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) vadītāja Svetlana Mjakuškina sēdē sūkstījās, ka esot grūti atrast darbiniekus, kas gribētu strādāt ar OIK ražotņu uzraudzību – alga maza (1380 eiro pirms nodokļu nomaksas), bet kvalifikācijai jābūt augstai, tai skaitā juridiskajai.
Tomēr uzraudzības pasākumi notiek. Kopumā valsts atbalstu 2021. gadā saņem 293 elektrostacijas. BVKB izvērtējis 162 komersantu gada pārskatus. Izteicis 29 brīdinājumus. Klātienē veiktas 7 pārbaudes, 11 elektrostacijām atcēlis tiesības uz obligāto iepirkumu saistībā ar neatbilstošu elektrības uzskaiti stacijās, neatbilstošu kurināmā uzskaiti, nenomaksātām nodevām valstij un tādā garā. Birojs arī iesaistīts 13 tiesvedībās. Gan administratīvos, gan kriminālprocesos.

Atbalsts ar dāsnu roku

Dona Kihota garā cīņa turpinās ar visdažādākajām vējdzirnavām, kas nekaunīgi lielos apjomos pumpē nodokļu maksātāju naudu, mēslu pūdētavām, vēja stacijām, mazajām HES, kas kaitē upju ekosistēmām, gāzes koģenerācijas stacijām. Lai arī vārdos šai nekaunībai jau vairākus gadus no dažādām tribīnēm solīts pielikt punktu. Patiesībā var prognozēt, ka notiks pretējais.
5-й туристический форум Китая и стран Центральной и Восточной Европы на высоком уровне. Министр экономики Ральф Немиро - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2020
Politika
Melu ziņa no premjera: OIK atcelšana nogremdēs "Latvenergo"
EM pārstāvis Tautsaimniecības komisijai apstiprināja, ka līdz 2050. gadam dabasgāzes izmantošana klimata aprūpes vārdā tiks pārtraukta un ir plāns to aizstāt ar vēja un saules enerģiju. Esot gaidāms "masveidīgs atbalsts atjaunojamās enerģijas jomas attīstībai".
Sabiedrībai tās ir sliktas ziņas, jo līdz šim Latvijā nav uzcelts neviens vēja stabs un neviens mēslu reaktors, kas elektrību ražotu, tirgotu un pelnītu atbilstoši godīga enerģijas tirgus principiem. Latvijas izpildījumā vienīgie ieguvēji no tā dēvētās zaļās enerģijas ir OIK ražotāji un viņiem pietuvinātie politiķi. Sabiedrībai arī turpmāk nāksies maksāt par mākslīgi sadārdzinātu elektrību.
Zaļā gaisma zaļajiem projektiem nozīmēs arī to, ka valdība ierobežos iedzīvotāju un pašvaldību iespējas pretoties jauniem OIK projektiem.
Ziņu lente
0