Politika

Eiropa pieprasa "tūlītēju skaidrojumu" no Baltkrievijas Ryanair lidmašīnas jautājumā

© AP Photo/Markus SchreiberГлава Еврокомиссии Урсула фон дер Ляйен
Глава Еврокомиссии Урсула фон дер Ляйен - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija un virkne ES valstu pieprasa no Baltkrievijas pamatot Ryanair lidmašīnas ārkārtas nosēdināšanu Minskā. Baltkrievijā ierosina krimināllietu par nepatiesu informāciju par mīnēšanu.
RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja informēja, ka ierosināta krimināllieta par nepatiesu informāciju – saņemta ziņa, ka, mīnēta aviokompānijas Ryanair lidmašīna, kas veida ārkārtas nosēšanos Minskā. Lietu izmeklēs Minskas Oktjabrskij rajona tiesa, stāsta RIA Novosti.
Vienlaikus Eiropas Komisija pieprasa Baltkrievijas skaidrojumus par incidentu. EK priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena savā mikroblogā Twitter uzrakstīja, ka ir "nepieņemami nosēdināt Minskā lidmašīnu, kas devusies no Atēnām uz Viļņu".
Viņa uzsvēra, ka visiem pasažieriem jādot iespēja nekavējoties turpināt ceļojumu uz Viļņu ar drošības garantijām un atzīmēja, ka "jebkādam gaisa transporta starptautisko noteikumu pārkāpumam jābūt sekām".
​Politiķe pieprasa ICAO izmeklēšanu un "tūlītējus skaidrojumus" no Baltkrievijas valdības.
Lietuva, Latvija, Francija un Polija ir sašutušas par incidentu un tāpat pieprasa izmeklēšanu.
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs savā lapā Twitter informēja, ka sazinājies ar Baltkrievijas pilnvaroto pārstāvi Latvijā Natāliju Sadovsku un "izteicis protestu par Ryanair lidmašīnas piespiedu nosēšanos Minskā", kā arī pieprasījis "atbrīvot Latvijas valstspiederīgos un opozicionāru Romanu Prataseviču, un ļaut viņiem turpināt ceļu" (autora ortogrāfija saglabāta – tulk. piez.).
​Sestdien, 23. maijā aviokompānijas Ryanair lidmašīna Boeing 737, kas devās no Atēnām uz Viļņu, veica nosēšanos Minskā.
Provizoriska informācija liecina, ka lidmašīna nosēdināta, ņemot vērā ziņas par spridzekli uz tās. Lidmašīnas eskortam gaisā tika pacelts iznīcinātājs MiG-29. Pēc piezemēšanās lidmašīnu nekavējoties sāka pārmeklēt sapieri.
Vēlāk preses dienests pastāstīja, ka spridzeklis nav atrasts, tomēr speciālie pasākumi turpinās. Iznīcinātājam MiG-29 vajadzēja pavadīt lidmašīnu līdz Lietuvas robežai.
Paralēli kļuva zināms, ka ar minēto reisu lidoja Romāns Protasevičs – par ekstrēmistisku atzītā Telegram kanāla Nexta veidotājs un par ekstrēmistisku atzītā Telegram kanāla "Galvas smadzeņu Baltkrievija" galvenais redaktors. Viņš Baltkrievijā iekļauts terorisma atbalstītāju sarakstā un izsludināts meklēšanā.
Protasevičs ir aizturēts, informēja Baltkrievijas IeM Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas galvenā pārvalde.
Baltkrievijas valsts telekanāls "Belarus 1" pastāstīja, ka milicija aizturējusi Baltkrievijā par ekstrēmistisku atzītā Telegram kanāla Nexta dibinātāju Protaseviču, kad viņa draudzene nosūtīja viņa fotogrāfiju no lidostas citam opozicionāram blogerim.
Ziņu lente
0