Intervija

Eksperts: Baltija upurē sevi ASV drošības labad

© Latvijas armija/Gatis Dieziņš, RJCВоенные НАТО на полигоне Адажи
Военные НАТО на полигоне Адажи - Sputnik Latvija, 1920, 23.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā Maskava un Minska var stāties pretī rietumvalstu militārajam blokam un kāpēc baltieši ir gatavi brīvprātīgi ziedot dzīvības ASV drošības labad? Uz šiem jautājumiem atbildēja militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs.
RĪGA, 23. maijs – Sputnik. Patlaban turpinās lielākās NATO mācības pēdējo 25 gadu laikā – "Defender Europe 2021". Tajās piedalās 28 tūkstoši karavīru no alianses dalībvalstīm. Kā Maskava un Minska var stāties pretī rietumvalstu militārajam blokam un kāpēc baltieši ir gatavi brīvprātīgi ziedot dzīvības ASV drošības labad? Uz šiem jautājumiem Sputnik studijā atbildēja militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs.

Baltieši upurē sevi ASV labā

"Politiķi Baltijas valstīs un Polijā atkārto to, ko viņiem pateikuši priekšā no okeāna viņa krasta. Savukārt tur risina globālu stratēģisko uzdevumu – maksimāli nodrošināt ASV nākamo karu gadījumā. Pie tam karā ir jāsadeg visiem viņu sabiedrotajiem, partneriem, viņiem jāziedo dzīvības, lai ASV nenokristu neviena bumba, nesasniegtu neviena raķete, tāpat kā Pirmā un Otrā pasaules karu laikā. Šim nolūkam jāpanāk, lai visi partneri – vasaļi, kā viņus dēvēju es, - piekristu brīvprātīgi iet bojā par amerikāņu demokrātijas ideāliem," konstatēja Ļeonkovs.
Министр обороны РФ, генерал армии Сергей Шойгу - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2021
Krievijas aizsardzības ministrs brīdina NATO par augošo rosību pie KF robežām
Viņš piebilda, ka Vašingtona piedevām vēlas nopelnīt, tirgojot sabiedrotajiem Eiropā savu tehniku un tehnoloģijas.
"Jebkāda ieroču un bruņojuma līdzekļu parādīšanās Eiropā, kas nes stratēģiskos uzbrukuma līdzekļus, ballistiskās raķetes, spārnotās raķetes ar kodollādiņiem, automātiski padara to bāzes vietas par pirmo mērķi Krievijas ballistiskajām raķetēm, un tās NATO valstu pretgaisa aizsardzības, pretraķešu aizsardzības līdzekļi nespēs apturēt," atzīmēja eksperts.

Baltkrievija vienmēr ir Krievijas aizsardzībā

Baltkrievijas Ģenerālštābs brīdināja: Ziemeļatlantijas alianses aviācija lidojumos virs Austrumeiropas teritorijas var izspēlēt triecienus pret Krieviju un Baltkrieviju. Pēc Ļeonkova domām, republikas robežas droši sargā abi Sabiedroto valstu locekļi. Turklāt Baltkrievijas armija ir teicami sagatavota un ekipēta.
Военнослужащие Белоруссии и России проводят учения - Sputnik Latvija, 1920, 19.03.2021
Viedoklis
Bez liekām runām: Krievija un Baltkrievija strauji stiprina militāro sadarbību
"Izdevums Military Watch izspēlēja Polijas un Baltkrievijas kara scenāriju, ņemot vērā, ka NATO Polijai nepalīdzēs, bet Baltkrievijai nepalīdzēs Krievija. Baltkrievija hipotētiskajā karā uzvarēja, jo republikai ir mūsdienīgie aviācijas kompleksi, pretgaisa aizsardzības kompleksi, turklāt Baltkrievijas armijas, Gaisa spēku un pretgaisa aizsardzības sagatavotības līmenis ir ļoti augsts," paskaidroja eksperts.
Ļeonkovs uzskata, ka nepieciešamības gadījumā Baltkrievijā iespējams izveidot Krievijas priekšposteņa bāzi, lai pastiprinātu pretgaisa aizsardzības grupējumu. Taču Krievija jau izveidojusi ešelonētu pretgaisa aizsardzības sistēmu – tas jau ir vesels komplekss, un Baltkrievija ir tā elements.
"Visu, ko neieraudzīs Baltkrievijas PGA sistēmas, ieraudzīs Krievijas sistēmas, un tās var nodot informāciju Baltkrievijai. Tādējādi republika vienmēr būs Krievijas aizsardzībā," viņš secināja.

Virtuālais iznīcinātājs

ASV apgalvoja, ka sākusies sestās paaudzes iznīcinātāja izmēģinājumu aktīva fāze, līdz 2030. gadam mašīnai vajadzētu nomainīt gaisa spēku izmantoto iznīcinātāju F-22. Pie tam agrāk Pentagons atzina, ka starp piektās paaudzes iznīcinātājiemF-35 Lightning reālām operācijām gatava vien trešā daļa.
Militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovks uzskata, ka kvalitatīvs aviācijas komplekss ASV pastāv tikai virtuālajā realitātē.
"Amerikāņi nesen ziņoja, ka izmēģinājuši hiperskaņas spārnoto raķeti AGM-183. Tā palaista no bumbvedēja, attīstījusi hiperskaņas ātrumu un trāpījusi mērķi. Bija tikai viena finese – visi izmēģinājumi notika virtuālajā telpā. Tikpat labi tā var runāt par sestās paaudzes lidmašīnām," stāstīja eksperts.
Ļeonkovs paskaidroja, ka lidmašīnu nākamā paaudze parādās pēc tam, kad visas iepriekšējās paaudzes tehnoloģijas un militārās iespējas sasniegušas noteiktu punktu.
"Krievijai ir ceturtās paaudzes lidmašīnas, mēs tās modernizējām, parādījās 4+, 4++ paaudzes lidmašīnas. Tālāk modernizācijai vairs nav jēgas, un mums parādījās piektās paaudzes lidmašīna Su-57," viņš uzsvēra.
Ziņu lente
0