Viedoklis

"Pietiks ar desmit kuģiem": Krievijas flote apgūst jauno trieciena kompleksu

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasРепетиция парада в честь Дня Военно-морского флота
Репетиция парада в честь Дня Военно-морского флота - Sputnik Latvija, 1920, 21.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunās pretkuģu raķetes "Cirkon" izmēģinājumi tuvojas noslēgumam – Ziemeļu flotes fregate "Admiral Gorshkov" gatavojas finiša pārbaudēm.
Jaunākie dati liecina, ka finiša testi ieplānoti vasaras beigās. Pēc tam sistēmu turpinās pilnveidot uz zemūdenēm. Ko "Cirkon" nozīmē Krievijas Jūras kara flotei – portālā RIA Novosti stāsta Nikolajs Protopopovs.

Pirmais nesējs

Noslēguma izmēģinājumu sākuma datums vēl nav noteikts, tomēr aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu apliecināja, ka raķete tiks pārbaudīta visā pilnībā līdz gada beigām. Savukārt prezidents Vladimirs Putins uzrunā Federālajai sapulcei aprīlī pavēstīja, ka drīz vien ierocis stāsies dežūrā. Sērijveida piegādes Bruņotajiem spēkiem ieplānotas nākamgad. Fregate "Admiral Gorshkov" pirmā palaida perspektīvo raķeti "Cirkon" pa mācību mērķiem. Fregate uzņemta flotē 2018. gada vasarā. Pateicoties mūsdienīgajām elektroniskajām sistēmām un augstajam automatizācijas līmenim, kuģis iedēvēts par "peldošo datoru". Daudzas tehnoloģijas pielietotas pirmo reizi. Fregates galvenais bruņojums ir spārnotās raķetes "Kalibr" 16 vertikālajās starta iekārtās. Artilērija – universālie 130 mm lielgabali ar šaušanas ātrumu 30 šāvieni minūtē un darbības rādiusu 23 km attālumā. debesis kontrolē zenītraķešu komplekss "Poliment Redut". Pret zemūdenēm – četri torpēdu aparāti "Paket NK".
Совместный выход в море кораблей разных флотов в Приморье - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2021
Viedoklis
"Bez tām neiztikt": kā Krievijas Ziemeļu flote atbildēs NATO Jūras spēkiem
"Admiral Gorshkov" būve sākās 2006. gadā – tas bija pirmais jaunais lielais kuģis kopš PSRS laikiem. Fregate kļuva par izmēģinājumu poligonu virknei projektu, dažādām bruņojuma sistēmām, pretgaisa aizsardzības līdzekļiem un radioelektroniskajām iekārtām, tātad lēmums aprīkot to ar eksperimentālo "Cirkon" ir gluži loģisks.
Pirmie izmēģinājumi sākās 2019. gada decembrī. AM atklāja, ka palaisti trīs lādiņi: divi – pa mērķiem jūrā, viens – pret mērķi uz zemes.

Piesegt Arktiku

Principiāli jaunā jūras un sauszemes bāzes hiperskaņas kompleksa izstrāde sākās 2010. gados, par projekta sekmīgu realizāciju prezidents Vladimirs Putins pirmo reizi pastāstīja 2018. gadā.
© Sputnik / Пресс-служба Минобороны РФ / Pāriet pie mediju bankasИспытательные стрельбы гиперзвуковой крылатой ракеты "Циркон" с фрегата "Адмирал Флота Советского Союза Горшков" из акватории Белого моря
Испытательные стрельбы гиперзвуковой крылатой ракеты Циркон с фрегата Адмирал Флота Советского Союза Горшков из акватории Белого моря - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Испытательные стрельбы гиперзвуковой крылатой ракеты "Циркон" с фрегата "Адмирал Флота Советского Союза Горшков" из акватории Белого моря
Hiperskaņas raķetes "Cirkon" starts no fregates "Admiral Gorshkov" Baltajā jūrā
Plānots, ka jūras bāzes komplekss nomainīs pretkuģu raķetes "Granit", ko JKF izmanto kopš 80. gadu vidus. "Cirkon" saņems mūsdienīgie un modernizētie kuģi. Vispirms – kreiseris "Admiral Nakhimov" un perspektīvie eskadras kuģi "Lider". Ar "hiperskaņu" tiks apbruņota arī virkne daudzfunkcionālo atomzemūdeņu. Prioritāte tiks dota Ziemeļu flotei. Šāds lēmums nav pieņemts nejauši.
Ежегодное послание президента РФ Федеральному Собранию - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2021
Politika
Vladimira Putina svarīgākās tēzes vēstījumā Federālajai sapulcei
""Cirkon" ir liels darbības rādiuss, un ekspluatācijas procesā nepieciešami kontroles starti, mācības, - sarunā ar RIA Novosti paskaidroja  Ziemeļu flotes bijušais komandieris Vjačeslavs Popovs. – Ņemot vērā izmērus Ziemeļu flotes operatīvā zona un tās poligoni ir labāk piemēroti, tā sakot, jaunā tipa bruņojuma pilnveidošanai, nekā, piemēram, Baltija vai Melnā jūra."
Turklāt raķešu aspektā Arktika ir bīstamākais virziens visai Krievijai.
"Ziemeļu flote atbild par Arktiku, - atgādināja admirālis. – Grupējuma nostiprināšana ir ne tikai šīsdienas, bet arī perspektīvas jautājums. Arktikai pieder nākotne gan transporta aspektā, gan valsts aizsardzības jomā. Raķete "Cirkon" ir visnotaļ universāla lieta. Un Bruņoto spēku attīstības noteiktā posmā tā kļūs par vadošo raķešu bruņojumu visā JKF, kā arī par spēcīgu savaldošo faktoru citām valstīm lēmumos, kas kaitē Krievijas drošībai."
© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasБольшой десантный корабль "Пётр Моргунов"
Большой десантный корабль Пётр Моргунов - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Большой десантный корабль "Пётр Моргунов"
Lielais desanta kuģis "Pyotr Morgunov"

Kontroles līdzeklis

Izmēģinājumu gaitā "Cirkon" likvidēja mērķus jūrā un uz sauszemes līdz 450 km attālumā. Izstrādātāji apliecina, ka tās darbības attālums sasniedz 1000 km. Maksimālais lidojuma ātrums – 9 Mahi, apmēram 11 tūkstoši kilometru stundā. Šī iemesla dēļ raķete ir nesasniedzama jebkādiem mūsdienu un perspektīvajiem pārtveršanas līdzekļiem.
Nav nekāds brīnums, ka uz "Cirkon" nekavējoties reaģēja rietumvalstis, arī ASV. Pentagons vērīgi seko katram startam un atzīst, ka nopietni atpaliek no Krievijas hiperskaņas bruņojuma ziņā. Amerikāņu eksperti uzskata šo kompleksu par nopietna riska faktoru aviācijas bāzes kuģiem – ASV JKS galvenajam trieciena spēkam.
Krievijas flotes atbalsta kustības (KFAK) priekšsēdētājs, 1. ranga kapteinis Mihails Ņenaševs pastāstīja, ka visi projekti armijai un flotei, arī "Cirkon" ir tikai atbilde uz Rietumu agresīvajiem scenārijiem.
Американский авианосец CVN-78 Gerald R. Ford - Sputnik Latvija, 1920, 06.04.2021
Viedoklis
Aviācijas bāzes kuģi – metāllūžņos. Kāpēc ASV vēlas norakstīt "peldošos aerodromus"
"Ņemot vērā Francijas un ASV militārpersonu nesenos izteikumus, ir skaidrs, ka rietumvalstis uzskata par vajadzīgu atainot Krieviju kā bīstamu pretinieku, - viņš teica. – Jau sen izstrādāti scenāriji, un Rietumu politiskā klase būvēs kursu pret Krieviju. Savukārt "Cirkon"ir XXI gadsimta aizsardzīas līdzeklis maksimālās politiskās turbulences apstākļos. Mums ir pārliecinoši jāparāda savas iespējas."
KFAK priekšsēdētājs uzskata, ka pat desmit zemūdenes un kuģi ar "Cirkon", līdz ar uzbrukuma un aizsardzības kodolbruņojumu, ļaus Ziemeļu flotei risināt jebkādus ģeopolitiskos uzdevumus valsts aizsardzībai arktiskajā reģionā.
"Raķetes iespējas ir tādas, ka, saskaņā ar prognozēm, bez ārkārtas pasākumiem amerikāņi kaut ko tamlīdzīgu nespēs radīt vēl desmit gadus, - paskaidroja Ņenaševs. – Uz "Cirkon" bāzes tiks veidota stratēģiski efektīva aizsardzība, turklāt par daudz mazāku naudu nekā START vai NEW START laikā. Desmit kuģi aizsargās Arktiku un parūpēsies par Ziemeļu jūras ceļa drošību. "Cirkon" spēj apšaudīt objektus uz zemes un var likvidēt NATO objektus Norvēģijā vai Aļaskā. Turklāt tiek izstrādāts jautājums par "Cirkon" versiju raķešnesēju aviācijai."
© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasПодводный крейсер "Князь Владимир"
Подводный крейсер Князь Владимир  - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Подводный крейсер "Князь Владимир"
Stratēģiskā atomzemūdene "Knaz Vladimir"
Interesants fakts: "Cirkon" vēl nav uzņemts bruņojumā, tomēr jau tagad ietekmē politiku. Piemēram, Krievijas vēstnieks ASV Anatolijs Antonovs atzīmēja, ka kompleksa sekmīgie izmēģinājumi piešķir pārliecību Krievijas diplomātiem pārrunās ar amerikāņiem par bruņojuma kontroli.
Ziņu lente
0