Pagriezās virs Latvijas: Igaunijā noliedz B-52 lidojumu virs Tallinas

© Public domain / Defense Visual Information Distribution Service / U.S. Marine Corps / 1st Lt. Pawel PuczkoСтратегический бомбардировщик B-52H Stratofortress ВВС США
Стратегический бомбардировщик B-52H Stratofortress ВВС США - Sputnik Latvija, 1920, 21.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu stratēģiskais bumbvedējs B-52H Igaunijā – iespējams, tas lidoja virs Tallinas, iespējams, ne.
RĪGA, 21. maijs - Sputnik. Amerikāņu stratēģiskais bumbvedējs B-52 neesot lidojis virs Tallinas – tas pagriezās virs Latvijas, paziņoja Igaunijas Gaisa spēki.
Iepriekš Igaunijas Aizsardzības spēku Galvenais štābs paziņoja, ka trešdienas vakarā amerikāņu stratēģiskais bumbvedējs devās lidojumā virs Tallinas un Emari aviobāzes galvaspilsētas.
Стратегический бомбардировщик ВВС США  B-52 - Sputnik Latvija, 1920, 31.08.2020
Ģenerālis atbildēja uz ASV GKS pretenzijām par B-52H pārtveršanu virs Melnās jūras
"Amerikāņu stratēģiskais bumbvedējs B-52 Stratofortress trešdienas vakarā nelielā augstumā lidoja virs Tallinas un Emari aviobāzes. Tādu bumbvedēju grupa paredzēta ar mērķi nodemonstrēt Savienoto Valstu uzticību NATO kolektīvās aizsardzības principam un nodemonstrēt ASV savaldīšanas potenciāla pastiprināšanos," teikts paziņojumā.
Pie tam Krievijas Rietumu kara apgabals informēja, ka iznīcinātājs Su-27 pacēlās gaisā, lai pavadītu amerikāņu stratēģisko bumbvedēju B-52H virs Baltijas. Saskaņā ar Krievijas karavīru datiem, Su-27 nepieļāva Krievijas robežu pārkāpumu.
Tomēr vēlāk Igaunijas Aizsardzības spēku Galvenais štābs apgalvoja, ka B-52 patesībā nav ieIidojis Igaunijas gaisa telpā.
"Amerikāņu stratēģiskais bumbvedējs B-52, kam šodien bija jālido virs Tallinas un Emari aviobāzes galvaspilsētas piepilsētā, Latvijā pagriezās atpakaļ, nesasniedzis Igaunijas gaisa telpu," teikts paziņojumā.
Стратегический бомбардировщик ВВС США B-1 - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2020
Nelidojošie cietokšņi: ASV stratēģiskajā aviācijā iestājusies smaga krīze
Patlaban Igaunijā turpinās starptautiskās mācības "Pavasara vētra" (no 17. maija līdz 5. jūnijam). Mācībās piedalās gandrīz 7 tūkstoši kareivju no Igaunijas, ASV, Lielbritānijas, Latvijas, Polijas, Itālijas, Francijas un Dānijas.
Stratēģiskais bumbvedējs B-52 Stratofortress ir ASV tālās bumbvedēju aviācijas galvenā lidmašīna. Tā var nest kodolieročus un strādāt aptuveni 7000 km attālumā no bāzes bez degvielas uzpildes, pārvietojoties ar ātrumu virs 800 km/h. Pērnā gada jūnijā tā jau lidoja virs Tallinas.
Eksperti uzsver, ka B-52 nav jauns lidaparāts, laiku pa laikam ar tiem notiek nelaimes gadījumi. Tie ir īpaši bīstami, jo bumbvedēji var nest kodoltermiskās bumbas. 
Ziņu lente
0