Politika

Lavrovs un Blinkens sagatavos ierosinājumus Putina un Baidena pārrunām

© Пресс-служба МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров (справа) и государственный секретарь США Энтони Блинкен во время встречи в Рейкьявике
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров (справа) и государственный секретарь США Энтони Блинкен во время встречи в Рейкьявике - Sputnik Latvija, 1920, 21.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ārlietu ministrs informēja, ka tikšanās ar ASV valsts sekretāru bija konstruktīva, un atzīmēja: ir izpratne par to, kā iziet no "neveselīgās situācijas", kas veidojusies Maskavas un Vašingtonas attiecībās pēdējos gados.
RĪGA, 21. maijs – Sputnik. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens sagatavos ierosinājumus abu valstu prezidentiem, arī stratēģiskās stabilitātes jautājumos, paziņoja Sergejs Lavrovs Arktiskās padomes ministru tikšanās laikā Islandē, stāsta Sputnik Baltkrievija.
Pēc pārrunām ar Blinkenu Krievijas diplomāts uz jautājumu par abu valstu vadītāju iespējamo tikšanos atbildēja ar joku: viņam pavaicāja, vai Krievija atļauj prezidentu tikšanos, un ministrs attrauca: "Mēs taču neesam muita, lai atļautu."
"Gatavosim ierosinājumus mūsu prezidentiem jautājumos par mūsu dialoga attīstību stratēģiskās stabilitātes jautājumos. Tas droši vien ir galvenais uzdevums, par kura risināšanu uztraucas lielākā daļa valstu pasaulē," piebilda Lavrovs.
Viņš atgādināja, ka tas ir Krievijas un ASV – lielāko kodollielvalstu pienākums. Vakar Krievija atpstiprināja ierosinājumu sākt dialogu, izskatot visus faktorus, kuri ietekmē stratēģisko stabilitāti: kodola, konvencionālos, uzbrukuma un aizsardzības, paskaidroja Krievijas ĀM vadītājs

Diplomātiskās misijas Krievijā un ASV

Lavrovs pauda viedokli arī par Putina un Baidena ierosinājumiem jautājumā par aizrobežu iestāžu funkcionēšanu. Ministrs paziņoja, ka Maskavai un Vašingtonai jāpieņem lēmums, kā tālāk veidot attiecības, "jo domstarpības ir nopietnas".
Флаги России и США - Sputnik Latvija, 1920, 19.05.2021
Viedoklis
"Amerikāņi mūsu pieeju pazīst". Ko Maskava sagatavojusi Valsts departamentam
Viņš norādīja, ka Krievija ir gatava "atbrīvoties no šķēršļiem, kas nākuši mantojumā no iepriekšējām ASV administrācijām", ieskaitot jautājumu par diplomātisko misiju normālu funkcionēšanu abās valstīs.
"Neapšaubāmi, mēs šodien skārām arī tēmu par Krievijas diplomātisko klātbūtni ASV un ASV – Krievijā. Šo apburto triecienu loku sāka prezidents Obama, kad aizgāja no Baltā nama," atgādināja Lavrovs pēc gandrīz divas stundas ilgās tikšanās ar Blinkenu.
Atgādināsim, ka aprīlī ASV pasludināja par persona non grata vairākus Krievijas vēstniecības darbiniekus Vašingtona un ģenerālkonsultātā Ņujorkā. Krievija informēja par simetrisku atbildi – līdz 21. maijam KF teritorija jāpamet 10 ASV vēstniecības darbiniekiem.

Prezidentu tikšanās

Krievijas prezidenta palīgs Jurijs Ušakovs iepriekš paziņoja, ka abu valstu vadītāju tikšanās varētu notikt jūnijā, ir vairāki konkrēti datumi, taču piezīmēja, ka lēmums tiks pieņemts atbilstoši virknei faktoru.
Aprīlī Krievijas un ASV vadītāji sarunājās pa telefonu, Džo Baidens ierosināja divpusēju samitu. Tikšanos gatavas uzņemt vairākas valstis, arī Austrija, Čehija un Somija. ASV valsts sekretārs paskaidroja, ka Baltā nama vadītājs ierosinājis tikšanos tuvāko nedēļu laikā.
Krievijas ĀM precizēja, ka ierosinājums organizēt abu valstu vadītāju pārrunas uztverts pozitīvi un patlaban tiek izskatīts.
Ziņu lente
0