Veikali, sports, vakcinētie: kādi Covid-ierobežojumu atvieglojumi šodien stājas spēkā

© Sputnik / Sergey MelkonovТорговый центр Alfa в Риге
Торговый центр Alfa в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No šodienas tiek atviegloti daži ar koronavīrusu saistītie ierobežojumi, kas attiecas uz veikaliem, nodarbībām svaigā gaisā un mediju darbu, tāpat stājas spēkā daži atvieglojumi vakcinētajiem un Covid-19 pārslimojušajiem.
RĪGA, 20. maijs — Sputnik. Ceturtdien, 20. maijā, stājās spēkā virkne koronavīrusa ierobežojumu atvieglojumu visdažādākajās jomās, ziņo skaties.lv.

Veikali ar atsevišķu ārēju ieeju

No šodienas atsāk darbu tirdzniecības centros izvietotie veikali ar atsevišķu ārēju ieeju.
Пиво в бокалах - Sputnik Latvija, 1920, 10.05.2021
Rīdzinieki plūst uz restorānu terasēm: aculiecinieki sašutuši un prasa paskaidrojumus
Valdība atbalstīja šo Ekonomikas ministrijas priekšlikumu otrdien, 18. maijā.
Līdz šīm tika atklāti tikai tirdzniecības uzņēmumi ārpus tirdzniecības centriem, kuru platība ir virs 7000 kvadrātmetru.

Atvieglojumi vakcinētājiem

Latvijā aktīvi apspriež privilēģijas pret Covid-19 vakcinētājiem, un pirmā no tām tieši šodien stājas spēkā. Valdība nolēma, ka vakcinētie un Covid-19 pārslimojušie darba vietās līdz 20 cilvēku grupās var nelietot sejas maskas.
Pulcēties grupās līdz 20 cilvēkiem vakcinētie un pārslimojušie var ne tikai darbā, bet arī citā slēgtā un kontrolētā vidē, piemēram, darba kolektīvi darba telpās un sanāksmēs, amatiermākslas kolektīvi un sporta komandas.
Tomēr ir jāievēro visi ierobežojumi, ja telpā atrodas vismaz viens cilvēks, par kuru nav zināms, vai viņš ir vakcinēts vai pārslimojis.
Atvieglojumi neattiecas uz grupām vairāk nekā 20 cilvēku apmērā un grupām, kas nav pastāvīgas.

Nodarbības svaigā gaisā

Jaunie noteikumi paredz, ka no 20. maija Latvijas iedzīvotāji svaigā gaisā varēs rīkot nodarbības, līdz 20 personām vienā grupā līdzšinējo 10 personu vietā. Tas attiecas arī uz sporta nodarbībām.
Празднование Дня Лачплесиса в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 10.05.2021
Viedoklis
Spēcīga roka ir laba, ar ieroci – vēl labāk. Cilvēki gatavi nomainīt Saeimu pret huntu?
Izglītības un zinātnes ministrija šādu lēmumu pamato ar to, ka ārā dabiski ir pietiekama gaisa cirkulācija, kā arī lielāka iespēja ieturēt distanci, tādējādi nodarbības grupā nerada palielinātu risku saslimstībai.
Skaitlis 20 izvēlēts, ņemot vērā vidējo skolnieku skaitu klasē.
Treniņu rīkošanas pamatnosacījumi paliek nemainīgi.

Raidījumu vadītāji bez maskām

Sākot ar šodienu, raidījumu vadītāji un dalībnieki varēs nelietot maskas, ja tiem pēdējo 72 stundu laikā pirms raidījuma būs veikts Covid-19 tests vai Covid-19 antigēna noteikšanas tests ar negatīvu rezultātu.
Testa veikšana nav obligāta, ja cilvēks var dokumentāri pierādīt, ka jau pārslimojis ar koronavīrusu un vairs nerada inficēšanās risku apkārtējiem, vai ir pilnībā vakcinējis pret Covid-19.
Taču, ja raidījumu dalībnieki un vadītāji vēlas lietot aizsargmaskas, viņiem tāda iespēja netiks slēgta.
Ziņu lente
0