Nav vakcinācijas - nav darba: tiesībsargiem ir jautājumi par airBaltic politiku

© Sputnik / Sergey MelkonovAirbaltic
Airbaltic - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāpēc airBaltic neuzskata par diskriminējošu prasību vakcinēties pret koronavīrusu, kā būs ar tiem, kuri nevar vakcinēties veselības stāvokļa dēļ, un ko par to domā tiesībsargi.
RĪGA, 20. maijs — Sputnik. Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic pakāpeniski atgriež darbā pandēmijas dēļ atbrīvotus darbiniekus. Gandrīz pilnīgas aviosatiksmes pārtraukšanas dēļ airBaltic nācās atlaist aptuveni septiņsimt cilvēku, un tagad daži no viņiem ir saņēmuši uzaicinājumu atgriezties savās darbavietās. Taču ar nosacījumu – vai nu jāvakcinējas pret koronavīrusu, vai nu jāpierāda šāds nodoms. Arodbiedrībā un tiesībsargu vidū attieksme pret šādu nosacījumu ir neviennozīmīga, vēsta LTV7.
Kā atgādināja Latvijas Aviācijas arodbiedrības valdes priekšsēdētāja Dace Kavasa, pašlaik nav likuma, kas atļautu darba devējam ieviest šādu kritēriju. Turklāt tikai ārsts var lemt, vai cilvēks var vakcinēties un ar kādu vakcīnu, darba devējam nav tiesību to darīt.
Айнарс Шлесерс на Балтийском форуме - Sputnik Latvija, 1920, 10.04.2021
Politika
Šlesers: Latvijas parādus maksās mūsu mazbērni
Tiesa, airBaltic par šādu situāciju padomāja. Uzņēmumā atļauts strādāt tiem, kuriem ārsts atteica vakcināciju medicīnisko pretindikāciju dēļ.
Kā norādīja tiesībsargs Juris Jansons, daži darba devēji šobrīd pieņem līdzīgus ierobežojumus, jo darbs paredz kontaktu ar klientiem, piemēram, pasažieriem. Tomēr likumdošana neļauj atbrīvot no darba cilvēku, kurš nevēlas vakcinēties.
airBaltic vadītājs Martins Gauss uzsver, ka uzņēmumā cenšas sasniegt maksimālu vakcinēto darbinieku skaitu, taču saņemt poti nevienu nepiespiež. Savukārt jauniem darbiniekiem vakcinācija ir obligāta, turklāt šādas prasības ievieš arī citas aviokompānijas, uzsvēra Gauss.
Gauss uzsver, kā tā nav diskriminācija, jo pat tie cilvēki, kuri nevēlas vakcinēties, gribētu, lai transportā viņiem blakus sēdētu vakcinētie.
Iespēja saņemt darbu airBaltic nav vienīgā vakcinēto personu privilēģija. 18. maijā valdība atcēla masku režīmu kolektīviem līdz 20 cilvēkiem, kuru dalībnieki ir vakcinējušies un pārslimojuši ar Covid-19. Priekšrocību saraksts nākotnē paplašināsies.
Самолет Airbus a220-300 авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2021
Lidmašīnas nelido, taču jākontrolē: Civilās aviācijas aģentūrai piemeta naudu
Satversmes tiesību eksperts Edgars Pastars uzskata, ka juridiskajā izpratnē diskriminācija ir tā, kas paredz atšķirīgu attieksmi pret cilvēku viņa vecuma, dzimuma, tautības vai rases dēļ, taču jautājumā par vakcinēto tiesībām, viņaprāt, var runāt par atšķirīgu attieksmi.
"Ar ko nevakcinētajiem ir jārēķinās, ka tajos brīžos, kad šīs personas var apdraudēt sabiedrības drošību un veselību, viņiem var būt papildu ierobežojumi, ko nevarēs darīt," paziņoja Pastars.
Viņaprāt, vakcinācijai arī ir alternatīva – par to varētu kļūt par regulāra testu veikšana.
Ziņu lente
0