Viedoklis

Nav attaisnojusi uzticību: Grētai Tūnbergai "šuj lietu" par terorismu

© REUTERS/Carlo AllegriГрета Тунберг
Грета Тунберг - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savus bērnus iznīdē ne tikai revolūcija vien – arī globalizācija. Tagad problēmas sākušās slavenajai Grētai Tūnbergai.
Izrādās, meitene ļaunprātīgi izmanto savu popularitāti. Miljoniem jauniešu elks manipulē ar apkārtējiem, un visiem, kas, piemēram, Vācijā sveiks viņas piekritējus no kustības "Piektdienas nākotnei", ir jāzina: viņi atbalsta terorismu un antisemītismu. "Grēta Tūnberga atbalsta HAMAS teroru pret Izraēlu" – tā raksta vācu prese, piemēram, Focus, portālā RIA Novosti pastāstīja Pjotrs Akopovs.
Kas īsti noticis? Vienkārši 18 gadus vecā Tūnberga savā lapā Twitter pārpublicējusi svešus komentārus par Palestīnas un Izraēlas konfliktu. To vidu ir arī kanādietes Naomi Klainas domas, kura apsūdz Izraēlu par "vienu kara noziegumu pēc otra". Kāpēc Klaina šķiet tik briesmīga? Tāpēc, ka viņa ir "kampaņas BDS ("Boikots, izolācija, sankcijas") aktīva piekritēja, kas cenšas kaitēt Izraēlas valstij ekonomikas, kultūras un politikas jomās", klāsta Focus. Savukārt Tūnberga, kam Twitter ir pieci miljoni lasītāju, publicē atsauci uz Klainu. Piedevām arī "Piektdienas nākotnei" atbalsta BDS, arī viņu lapā Instagram parādījušās vairākas ziņas, kas apsūdz Izraēlu par neseno eskalāciju – "etnisko tīrīšanu" – un aicina boikotēt ebreju valsti.
Грета Тунберг - Sputnik Latvija, 1920, 05.03.2020
"Vienmēr ir tie, kas ir nedaudz vienlīdzīgāki": Grēta Tūnberga pārkāpa EP karantīnu
Tāpēc, Focus pasludina spriedumu, "Grēta Tūnberga daudzus savaldzinājusi ar savu cīņu pret klimata pārmaiņām. Tagad klimatiskā aktīviste izmanto slavu, lai izplatītu naidu pret Izraēlu. Visiem, kas gavilēdami sveiks Tūnbergu un viņas piekritējus Vācijā kustības "Piektdienas nākotnei" nākamajās demonstrācijās, ir jāsaprot: viņi atbalsta palestīniešu-teroristu centienus iznīcināt Izraēlu un tās tautu."
Vajadzētu tikt skaidrībā arī ar "Piektdienām" – tur ieperinājušies kreisie radikaļi, "kuri neslēpj simpātijas pret teroristisko organizāciju HAMAS" un "iespējams, jau sen pilnā sparā turpinās "Piektdienu" graušana no radikālo ideologu puses":
"Tieši visu vecumu vācieši nedrīkst pieļaut, ka viņus izmantotu politiskiem mērķiem ar klimatiskās politikas lozungiem – pret ebrejiem."
Lūk, kāda smagā artilērija – skarta ir vāciešiem ļoti sāpīgā antislemītisma tēma. Izraēlas un Palestīnas konflikta saasināšanās nopietni atbalsojusies arī Vācijā, kur dzīvo miljoniem musulmaņu. Viņu vidū vairākums, protams, ir palestīniešu pusē – sinagogas ieeja Bonnā apmētāta ar akmeņiem, dažās pilsētās demonstrāciju gaitā sadedzināts Izraēlas karogs, Berlīnē nozagts Izraēlas karogs, kas bija uzvilkts pie valdošās Kristīgi demokrātiskās savienības galvenās mītnes.
Par to Vācijas prezidents Vranks Valters Štainmeiers paziņoja: "Tas, kurš dedzina Vācijas pilsētu ielās karogus ar Dāvida zvaigzni un izkliedz antisemītiskus lozungus, ne tikai ļaunprātīgi izmanto demokrātijas brīvību, bet arī pastrādā noziegumu, par ko paredzēta kriminālvajāšana. (..) Mēs necietīsim naida izpausmes pret ebrejiem, lai no kādas puses tās nāktu."
Tiesa, gribētos gan zināt: priekš kam izkarināt Izraēlas karogu pie KDS galvenās mītnes? Lai demonstrētu solidaritāti, vai provocētu par valsts politiku sašutušos pilsoņus?
Грета Тунберг - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2020
Grētas Tūnbergas māte pastāstīja par meitas grūto bērnību
Ne jau tikai musulmaņi vien nosoda Izraēlas darbības, sākot ar provokācijām – palestīniešus padzīšanu no mājām Austrumu Jeruzalemē un beidzot ar Gazas apšaudēm. Tāpat uzskata arī daudzi vācieši ar dažādiem politiskajiem uzskatiem. Bet prese papūlēsies nosaukt par antisemītismu jebkādu Izraēlas kritiku. Par to liecina Focus melīgā publikācija pret Grētu Tūnbergu.
Lieta tāda, ka vispasaules kustība "Boikots, sankcijas, izolācija" nav antisemītiska, to pat par antisionisku nosaukt īsti nevar (lai arī pēdējos gados Eiropā spītīgi mēģina pielīdzināt antisionismu antisemītismam) – tā iebilst pret absolūti konkrētiem Izraēlas soļiem. To pašu politiku, ko par okupāciju dēvē ne tikai ANO, bet arī vairākas Eiropas valstis. Nesen Tūnbergas tautiete, Zviedrijas ārlietu ministre, EDSO priekšsēdētāja Anna Linde paziņoja, ka Izraēla ir valsts, kas okupējusi Palestīnu un anektējusi Jeruzalemi, tāpēc tā nes īpašu atbildību, bet palestīniešiem nav savas valsts, un viņi nevar pilnā mērā atbildēt par savu teritoriju pārvaldi. Linde aicināja puses pārtraukt savstarpējo vardarbību un vērsās pie Izraēlas valdības ar aicinājumu neatņemt palestīniešiem mājas, kurās viņi dzīvo jau desmitiem gadu:
"No abām pusēm skan naida retorika. Īstermiņa perspektīvā tas ir jāaptur nekavējoties. Tālāk, ilgtermiņa perspektīvā, jāatrisina pats konflikts, jāpārtrauc okupācija, jāaptur terorakti no Gazas un jānonāk pie divu valstu principa".
Jau ilgu laiku turpinās strīdi par to, ar kādām metodēm piespiest Izraēlu atteikties no okupācijas. Vieni uzskata, ka tā jāpierunā sākt pārrunas, citi, piemēram, "Boikots, sankcijas, izolācija" atbalsta organizētu pasaules sabiedrības spiedienu. Pie tam viņi atsaucas uz sekmīgo kampaņu pret aparteīdu DĀR - arī tajā sākotnēji nepiedalījās visa pasaule, tikai vēlāk, procesā iekļaujoties Rietumiem, DĀR valdība bija spiesta izšķirties par kardinālām reformām. Skaidrs, ka Izraēla visiem spēkiem diskreditē kustību "Boikots, sankcijas, izolācija", pat dažkārt panākt tās atzīšanu par antisemītisku – tā noticis pusē ASV štatu un Vācijā.
Jā, Vācijā "Boikotu" atzina par antisemītiem, bet te parādījās Tūnberga. Var jau pasludināt par antisemītiem tos, kuri atbalsta sankcijas pret Izraēlu, bet kā cīnīties ar populāro Grētu, kas audzināta pavisam citiem mērķiem?
Кукла в руках - Sputnik Latvija, 1920, 09.10.2019
Viedoklis
Jaunums – bezdzimuma lelles. Kā cīnīties ar transpersonu uzbrukumu
Globalizācijai vajadzīga jaunatnes enerģija, ko varēs vērst pret planetārām problēmām (novēršot no vietējiem jautājumiem) un koordinēt pārnacionālā līmenī. Cilvēci apdraud globālā sasilšana? Tieši tā, un par tās vaininiekiem var nosaukt jebko, no automašīnām un lidmašīnām (proti, rūpniecību) līdz govīm. Galvenais – pareizi audzināt jauniešus, dot viņiem pareizos elkus, kuri neliekuļoti tic saviem sprediķiem.
Un Tūnberga tic cīņai pret sasilšanu – viņa nav neko daudz izglītota, tomēr patiesa meitene. Viņa cīnās par taisnīgumu – lai nākamajām paaudzēm būtu dzīvei piemērota planēta, ir jāsāk mainīt visu un tūlīt (tā viņai paskaidroja). Bet taisnīgums nevar būt selektīvs: ja Tūnberga redz netaisnību Svētajā zemē, kāpēc viņai par to vajadzētu klusēt? Tomēr pēkšņi noskaidrojas, ka "tas ir kas cits", un nevajagot nodot saviem lasītājiem "nepareizu viedokli". Citādi pasludinās par antisemītu un atslēgs no sakaru kanāliem. Gan tevi, gan tavus piekritējus. Aizmirsīs visus nopelnus revolūcijas... ak, atvainojiet – globalizācijas priekšā.
Nesen antisemītu aizstāvja etiķeti mēģināja pielīmēt arī Armīnam Lašetam – kanclera kandidātam no KDS. Iegansts bija sadomāts – nepadzina no partijas bijušo pretizlūkošanas vadītāju, kurš savukārt neko antisemītisku nav teicis, bet "izplatījis kantislemītisku un rasistisku saturu" (patiesībā viņš kritizēja Merkeles migrācijas politiku). Lašets uzbrukumu atsita, arī ar to pašu Izraēlas karogu pie ofisa Berlīnē, tomēr ir skaidrs, ka viņam to vēl pieminēs. Ne tāpēc, ka antisemīts, bet tāpēc, ka "saprot Putinu", tas ir, atbalsta normālas attiecības ar Krieviju. Nav rusofobs. Starp citu, kāpēc vācu (patiesībā – arī citu rietumvalstu) politiķi un sabiedriskie darbinieki nebīstas no etiķetes "rusofobs" tā, kā baidās no  etiķetes "antisemīts"? Vēl vairāk – daudz no viņiem bez gala un malas kritizē Krieviju, ievieš sankcijas, aicina boikotēt un izolēt. Tas ir, uzvedas tieši tāpat, kā tagad attiecībās ar Izraēlu rīkoties tie, ko apsūdz par antisemītismu. Pretruna? Nē – Rietumu ierastā dubultā morāle. Ja Rietumu politiķim, kurš atbalsta spiedienu un sankcijas pret Krieviju, teikt, ka viņš ir rusofobs, viņš būs sašutis – nē, es esmu pret Kremļa politiku, pret Putinu, ne pret krieviem un Krieviju (īpaši ciniskie pat piebildīs – es mīlu krievus un vēlos palīdzēt viņiem atbrīvoties no Putina).
Визит президента РФ В. Путина в Турцию - Sputnik Latvija, 1920, 15.05.2021
Politika
Erdogans paziņoja, ka Turcija nesamierināsies ar Izraēlas agresiju
Nedaudzos (viņi gan nav tik reti kā agrāk) Rietumu politiķus un sabiedriskos darbiniekus, kuri atbalsta reālu spiedienu, sankcijas vai par boikotu Izraēlai, mediji un valdība tūlīt nodēvē par "antisemītiem", vienalga, ko viņi teiktu par savu neapmierinātību ar Izraēlas valdības konkrētiem soļiem un politiku, lai kā apliecinātu mīlestību vai pat piederību pie ebreju tautas. Nē – ārā no publiskas telpas!
Pie tam okupants (Krimas) un slepkava (Skripaļu) ir Krievija, bet Izraēlai nav naida pret padzītajiem no savas zemes palestīniešiem, ne ilgstošās intifādas (vispārējas sacelšanās), ne desmitiem patiešām noslepkavotu irāņu zinātnieku. Viņiem esot "tiesības uz pašaizsardzību", jo viņi ir fašisma upuri. Kas šajā situācijā tad iznāk krievu tauta? Fašisma upuris un uzvarētājs. Rusofobijas upuris. Taču arī rusofobiju gaida tas pats liktenis.
Ziņu lente
0