Viedoklis

Arktiskie krājumi: Krievija gatavojas izstumt ASV no Eiropas

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasРезервуар для хранения стабильного газового конденсата на заводе СПГ
Резервуар для хранения стабильного газового конденсата на заводе СПГ - Sputnik Latvija, 1920, 19.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu sašķidrinātās dabasgāzes eksporta apjomi pārspēj rekordus. Taču novērotāji neizslēdz, ka perspektīvā Krievija izstums ASV no Eiropas tirgus.
Vašingtonā uztraucas, ka šī ažiotāža nenoturēsies ilgi, jo pēc "Ziemeļu straumes 2" palaišanas Eiropu pārpludinās lētā Krievijas gāze. Turklāt Maskava tuvāko pāris gadu laikā var ieņemt spēcīgākas pozīcijas SDG tirgū. To veicinās vērienīgi nacionālie projekti, portālā RIA Novosti konstatēja Natālija Dembinska.

Katara nenodos Āziju

Martā amerikāņi eksportēja 10,5 miljardus kubikmetru sašķidrinātās gāzes dienā, paziņoja ASV Enerģētikas ministrijas enerģētiskās informācijas pārvaldē (EIA). Aprīlī bija 9,2 miljardi, bet arī tas bija absolūts maksimums pavasara sākumam.
Газопровод высокого давления - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2021
Viedoklis
Krievija un ASV sadala Eiropas tirgu: kas uzpilda gāzes krātuves
Ziņojumā atzīmēts, ka pērn un šī gada janvārī SDG eksporta lielākā daļa tika nosūtīta no ASV uz Āziju. Bet februārī un martā pusi no eksportētā apjoma iegādājusies Eiropa. Lieta tāda, ka tās tūlītējās cenas pielīdzinājās Āzijas cenām.
"Kas attiecas uz maiju, mēs gaidām, ka eksports samazināsies līdz 8,6 miljardiem kubikmetru diennaktī, bet pēc tam, vasarā, pacelsies līdz deviņiem miljardiem, lai apmierinātu maksimālo pieprasījumu Eiropā un Āzijā," ziņoja iestāde.
Starptautiskajā enerģētikas aģentūrā (SEA) pieļauj, ka 2024. gadā amerikāņi var kļūt par līderiem šajā segmentā. Pēc SEA aplēsēm, līdz šim laikam kopējās dabasgāzes sašķidrināšanas jaudas ASV, Austrālijā un Krievijā nodrošinās 90% no SDG pasaules eksporta izaugsmes. Taču par līderību vēl var pastrīdēties.
Lielākais spēlētājs - Katara neļaus Amerikas Savienotajām Valstīm sagrābt Āzijas tirgu. 2020. gadā šī valsts eksportēja 77,6 miljonus tonnu SDG, proti, 26,5% no kopējā apjoma. Un jau 2024. gadā Persijas līča piekrastes pundurmonarhijas ieguves apjoms var palielināties gandrīz divas reizes. Februārī Dohā tika pieņemts lēmums apgūt Ziemeļu atradnes austrumu daļu. Tas ir lielākais SDG projekts.
Uzreiz aiz Kataras "skrien" Austrālija ar saviem 26 procentiem. Trešo un ceturto vietu attiecīgi ieņem ASV (14,7%) un Krievija (10%). Turklāt 2019. gadā KF eksportēja uz Eiropu un Āziju vairāk SDG nekā amerikāņi. Paredzams, ka tuvākajos gados konkurence saasināsies, un Maskavai ir visas izredzes tajā uzvarēt. Runa ir par milzīgiem krājumiem Arktikā.

Arktikai ir prioritāte

Jau kādus piecpadsmit gadus Krievijas varas iestāžu prioritāte ir Ziemeļu Ledus okeāna naftas un gāzes resursu plānveida apguve. Martā Ministru kabinets apstiprināja sašķidrinātās dabasgāzes ražošanas attīstības ilgtermiņa programmu, kas ir vērsta uz avotu diversifikāciju, galvenokārt tā ir Arktikas šelfa un Tālo Austrumu aktīva apgūšana. Plānots, ka tuvāko piecpadsmit gadu laikā SDG ražošanas jauda pieaugs trīs reizes.
Прибытие  двух танкеров со сжиженным газом проекта «Ямал СПГ в Китай  - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2021
Krievijas "Gazprom" nosūtījis uz Eiropu pirmo "zaļās" SDG partiju
Ja ASV ir kļuvušas par vienu no lielākajiem eksportētājiem slānekļa ieguves dēļ, tad Krievijai palīdzēs Arktika, norāda amerikāņu izdevums "OilPrice", kas specializējas naftas un gāzes nozares analītikā. Reģiona krājumi ir milzīgi — 35,7 miljardi kubikmetru dabasgāzes un vairāk nekā 2,3 miljardi tonnu naftas un kondensāta.
Uzmanības centrā ir "Novatek" projekti: "Jamal SPG" un "Arktik SPG 2". Otro projektu, kura vērtība ir 21 miljards dolāru, palaidīs 2023. gadā, plānots, ka savu pilnu jaudu, kas ir gandrīz 20 miljoni tonnu gadā, tas sasniegs 2026. gadā.
Marta beigās projekta finansējums jau sasniedzis 39 procentus. Šogad tajā ieguldīs vēl sešus miljardus - divreiz vairāk nekā pērn. Investoru vidū ir franču "Total", Ķīnas naftas gāzes korporācijas CNPC, CNOOC, Japānas konsorcijs "Mitsui & Co" un "JOGMEC".
Paredzēts, ka "Arktik SPG 2" ietvaros tiks uzbūvētas trīs līnijas sašķidrinātās dabasgāzes ražošanai ar ražošanas jaudu 6,6 miljonus tonnu gadā katra, un stabilā gāzes kondensāta ražošanai — līdz 1,6 miljoniem tonnu gadā. Resursu bāze atrodas Jamalas Ņencu autonomajā apvidū. Pirmās līnijas palaišana paredzēta 2023. gadā, otrās un trešās – 2024. un 2026. gadā.
"OilPrice" atzīmē, ka atradņu apguves veiksmīgākajā gadījumā "Novatek" piedāvās tirgum aptuveni 100 miljonus tonnu sašķidrinātās gāzes gadā. Šādus apjomus kompānija sasniegs pēc 2030. gada. Turklāt tās pašizmaksa būs ļoti zema.
Pēc Enerģētikas ministrijas vadītāja Aleksandra Novaka novērtējuma jau 2025. gadā Krievija varēs ražot vairāk nekā 68 miljonus SDG tonnu gadā un līdz 25 procentiem palielinās daļu pasaules tirgū.

Spēcīgs trieciens

"OilPrice" analītiķi uzskata, ka Krievija gatavojas spēcīgi ietriekt amerikāņu pozīcijām Eiropā un ir spējīga izstumt no tās konkurentus. Maskava uzbruks divās frontēs: eiropiešiem ir izdevīga ne tikai Krievijas gāze, kas nāk pa gāzesvadu, bet arī sašķidrinātā dabasgāze.
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 28.09.2020
Viedoklis
Vai Amerikas SDG izdosies aizstāt Krievijas gāzi
"Ilgtspējīgā perspektīvā Eiropas Savienības patērētājiem divu iemeslu dēļ ir pievilcīgāka tieši Krievijas SDG: piegāde ir ātrāka un lētāka nekā no ASV. Ne velti gan Lietuva, kas uzstājas par enerģētisko neatkarību, tomēr pērk SDG no mums. Tai vienkārši nav citas izejas: Norvēģijai ir arī citi klienti, bet piegādāt SDG no okeāna citas puses sanāk pārāk dārgi," norāda neatkarīgs rūpniecības eksperts Leonīds Hazanovs.
Turklāt viņš norāda, ka amerikāņu piegādātāju prioritāte ir Ķīna un Japāna, jo cenas tur ir augstākas. Eiropā nav gatavi maksāt tikpat daudz, un pārdošanas apjomi uz Veco Pasauli parasti aug tikai sezonas laikā.
"Tāpēc Krievijas SDG var izspiest ASV gāzi no Eiropas tirgus lielākās daļas, atstājot konkurentiem Atlantijas okeāna piekrastes valstis — Spāniju un Portugāli, lai gan tur arī nav pamata palielināt amerikāņu gāzes importu: 2019. gadā "Novatek" uz 15 gadiem parakstīja ar "Repsol" līgumu par miljonu tonnu SDG piegādi gadā," stāsta Hazanovs.

Objektīvi riski

Tomēr pastāv arī objektīvie riski — ņemot vērā SDG pārpalikumus un konkurences pastiprināšanos, vismaz līdz 2025. gadam pasaules tirgū diez vai būtu vērts gaidīt augstas cenas.
"Arktik SPG 2" startē 2023. gadā, un līdz šim globālā ražošana pieaugs līdz 650 miljardiem kubikmetru gadā (salīdzinājumam: 2016. gadā bija 452). Patērētāji saņems vairāk iespēju cenu samazināšanai," skaidro Nikolajs Nepļujevs, uzņēmuma "Toljattiazot" direktoru padomes loceklis un ķīmijas nozares eksperts. Tāpēc, viņaprāt, "Arktik SPG 2" derētu apdrošinājums ilgtermiņa līgumu veidā, kas palīdzētu nodrošināt noietu starptautiskajā tirgū.
Газовоз везет первый СПГ груз из США в Литву - Sputnik Latvija, 1920, 15.09.2020
Amerikāņu gāzes piegādes Eiropā strauji kritušās
Ja runājam par konkurenci ieguvē un eksportā, tad te Krievijas dabisks pretinieks ir ASV, piekrīt Nepļujevs. Neskatoties uz marta eksporta rekordiem, amerikāņiem neizdosies pilnībā izstumt no tirgus citus piegādātājus, pārliecināts analītiķis.
 "Ir laiks atzīst, ka Krievija grasās kļūt par lielu spēlētāju nozarē," savā ziņojumā norāda Oksfordas Enerģētikas pētījumu institūts.
Tajā pašā laikā eksperti interesējas: vai nesanāks tā, ka Krievijas SDG kļūs par tās pašas gāzesvada gāzes konkurentu. "Kremlis izvēlējies praktisku pieeju un deva prioritāti SDG sektora ātrajai izaugsmei un attīstībai," norāda ziņojuma autori.
Tomēr eksperti secina, ka Krievijas SDG eksports ir pietiekami diversificēts. Lielākā daļa nāk uz Āzijas-Klusā okeāna reģionu, nozīmīga daļa – uz tām Eiropas valstīm, kuras "gāze pa gāzesvadu parasti nesasniegs ". Turklāt, pat tad, kad Krievijas SDG sasniedz "Gazprom" noieta pamattirgu, piemēram, Franciju, Beļģiju un Nīderlandi, tā, spriežot pēc visa, "neaprij" pa cauruļvadiem piegādātās degvielas pieprasījumu, jo noiets pieaug ar katru gadu.
Ziņu lente
0