Ekonomisti brīdināja par drīzu vispasaules krīzi

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasТрейдеры
Трейдеры - Sputnik Latvija, 1920, 12.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Globālās ekonomikas pašreizējā monetārā stimulēšana izprovocēs tirgu pārkaršanu, kas vedīs pie jaunas krīzes ekonomikā.
RĪGA, 12. maijs — Spunik. Globālās ekonomikas pašreizējā monetārā stimulēšana izprovocēs tirgu pārkaršanu, kas novedīs pie jaunas krīzes ekonomikā 2025. gadā, liecina Makroekonomiskās analīzes un īstermiņa prognožu centra pārskats, vēsta RIA Novosti.

Pasaules ekonomika

Cita starpā speciālisti sastādījuši divus galvenos pasaules ekonomikas attīstības scenārijus.
Экономист Евгения Зайцева - Sputnik Latvija, 1920, 03.03.2021
Krīze vēl ir priekšā: Zaiceva kritizē Latvijas Ekonomikas ministriju
Saskaņā ar pamata variantu, koronavīrusa pandēmija noslēgsies līdz šī gada vidum, pasaules IKP pieauguma tempi tiek prognozēti 4% gadā, naftas cenas pieaugs līdz 82-85 dolāriem par barelu līdz desmitgades beigām.
"Strukturālās krīzes" scenārijs paredz, ka pandēmija ievilksies līdz 2022. gada vidum, pasaules IKP pieauguma tempi sastādīs 2-3% gadā, bet naftas cenas kritīsies līdz 50-55 dolāriem par barelu desmitgades pirmajā pusē un pieaugs līdz 65 dolāriem līdz 2030. gada sākumam.
Ekonomisti atzīmēja, ka abi scenāriji paredz ciklisku lejupslīdi, kas gaidāma 2020. gadu vidū, taču pirmajā variantā tās būs tirgu pārkaršanas sekas monetārās stimulēšanas dēļ, bet otrajā – parādu krīzes turpinājums, piemēram, Dienvideiropas un Turcijas valstīs ieilgušās pandēmijas dēļ.
"2025. gadā pasaules IKP pieauguma tempi saruks līdz 1-2%," uzsver eksperti.

Krievijas ekonomika

Vienlaikus, vērtējot Krievijas ekonomikas perspektīvas, eksperti prognozēja, ka tās dinamikas raksturs būs savaldīgs izejvielu jomas dēļ.
Pēc viņu domām, IKP pieaugs par 1,5-2% gadā, bet krīze praktiski būs nivelēta,
Ekonomisti sastādīja trīs scenārijus Krievijai šim gadu desmitam.
Pirmais, kas nosaukts par "jauno industrializāciju", iespējams, ja īstenosies pasaules ekonomikas attīstības pamata scenārijs. Tas paredz investīciju aktīvu stimulēšanu Krievijā, darba atdeves pieaugumu un ražošanas tehnisko atjaunošanu, kas vedīs pie algu un patēriņa pieauguma.
Speciālisti uzskata, ka lielākā nozīme šajā gadījumā būs piešķirta privātajam biznesam, bet valsts radīs "karkasu, ap ko koncentrēsies viss jaunās, uz intensīvu attīstību spējīgas Krievijas ekonomikas organisms".
Эгилс Левитс - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2020
Levits: Latvija ātri atkopsies pēc krīzes
Saskaņā ar "sociālā pavērsiena" scenāriju, ekonomikas izaugsme notiks, pateicoties algu, pensiju un minimālās darba algas pieaugumam, kas tomēr ietekmēs kompāniju peļņu. Tas palēninās ražošanas aparāta modernizāciju un ietekmēs tirdzniecības bilanci, pateicoties paātrinātam importa pieaugumam.
Scenārija "stabilizācija" īstenošana nozīmēs pasaules ekonomikas strukturālo krīzi, tātad kļūs par iemeslu tiešās izaugsmes un importa aizvietošanas stimulācijas trūkumam.
Tomēr pārskata autori uzskata, ka minēto scenāriju īstenošanās būs atkarīga arī no tādiem faktoriem, kā straujš reālā bezdarba pieaugums, militāru konfliktu risks un iespējams sociālās stabilitātes zudums pēc paaudžu maiņas.
Ziņu lente
0