Eiropa nesteidz papildināt gāzes rezerves: deficīts PGK sasniedzis 98%

© Sputnik / Sergey MelkonovИнчукалнское подземное газохранилище
Инчукалнское подземное газохранилище - Sputnik Latvija, 1920, 06.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aprīlī, pēc ziemas sezonas noslēguma, gāzes krājumi pazemes krātuvēs Eiropā nav izdevies palielināt – vēl vairāk, tie pat padziļinājušies.
RĪGA, 6. maijs – Sputnik. Gāzes krājumu papildināšanas tempi Eiropas pazemes krātuvēs joprojām ir zemi, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz "Gazprom" paziņojumu.
"Krājumu papildināšana PGK Eiropā joprojām ir lēna. Saskaņā ar "Gas Infrastructure Europe" datiem, kopš 16. aprīļa, kad krātuvēs reģistrēts minimāls gāzes apjoms kopš gada sākuma, līdz 30. aprīļa, pusmēneša laika, iesūknēts tikai 1,1 miljards kubikmetru no 66,5 miljardiem kubikmetru, kas nepieciešami krājumu atjaunošanai līdz pagājušā gada līmenim," teikts Krievijas koncerna paziņojumā.
Tātad pagājušo divu nedēļu laikā gāzes apjoms PGK pieaudzis par nepilniem 2% no apjoma, kas vajadzīgs krājumu papildināšanai, deficīts pārsniedz 98%. Turklāt pieaug negatīvā "delta" starp gāzes krājumu apjomiem PGK salīdzinājumā ar pērnā gada rādītājiem. Patlaban šis rādītājs sastāda jau -31,9 miljardus kubikmetru gāzes.
"Gas Infrastructure Europe" dati liecina, ka 30. aprīlī PGK Eiropā bija aizpildītas tikai par 29,65% pret 30,06% mēnesi iepriekš. Tātad aprīlī pēc izejvielas atsūknēšanas ziemas sezonas krājumu līmeni nav izdevies palielināt – gluži pretēji, tie ir sarukuši.
Газопровод высокого давления - Sputnik Latvija, 1920, 13.04.2021
Viedoklis
Krievija un ASV sadala Eiropas tirgu: kas uzpilda gāzes krātuves
Aprīļa sākumā "Gazprom" paziņoja, ka sagaida rekordlielus gāzes iesūknēšanas apjomus Eiropas PGK jaunajā sezonā, ņemot vērā pašreizējo deficītu. Koncerna dati liecināja, ka aizvadītajā sezonā no Eiropas PGK izsūknēti 65,6 miljardi kubikmetru gāzes – tas ir maksimālais rādītājs desmit gadu laikā. Eksperts enerģētikas jautājumos Aleksejs Grivačs atzīmēja, ka aizvadītā ziema ir parādījusi: Eiropas gāzes tirgus stāvoklis nebūt nav teicams.
Jaunajā sezonā Eiropai nāksies iesūknēt par 57,3% (23,9 miljardiem kubikmetru gāzes) vairāk nekā pērn, lai atjaunotu krājumus PGK. "Gazprom" norāda, ka tāds pieaugums salīdzināms ar Krievijas gāzes apjomu, kas eksportēts visa pagājušā gada laikā tādiem lieliem patērētājiem kā Francija un Nīderlande.
Ziņu lente
0