Strādnieki iznīcinājuši senu apbedījuma vietu Kurzemē

© Sputnik / Александр ПоляковЗахоронение
Захоронение - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ceļa būvdarbu laikā Kurzemē pasūtītājs un izpildītājs ignorēja prasību iesaistīt darbā arheologus iecirknī ar dzelzs laikmeta Baltijas somu apbedījumu. Tagad seno apbedījumu vairs atjaunot neizdosies.
RĪGA, 5. maijs – Sputnik. Daži dati liecina, ka Kurzemē, Ventspils apkaimē, iespējams, iznīcināti Nābeļu apbedījumi, kuru vecums sasniedz 1500 gadus, vēsta Tvnet.lv. Ceļa būvdarbu laikā uzņēmums "Latvijas Valsts meži" varēja sabojāt akmeņu grupu – dzelzs laikmeta Baltijas somu apbedījumu vietu.
Zinātnieki uzskata, ka šie akmeņi glabā svarīgas liecības par lībiešu priekšgājējiem, Baltijas somiem. 2020. gadā pētnieki jau iepazinās ar daļu apbedījumu, tomēr palika vēl viena daļa, slēpta zem sūnu slāņa. Zinātnieki plānoja šogad atgriezties pie senatnes pētīšanas. Tomēr remontdarbi šajā iecirknī pārvilka krustu visiem plāniem. Vēsturnieks Armands Vījups atzīmēja, ka tagad viss ir likvidēts.
Самый древний на Земле храмового комплекса — турецкий Гебекли-Тепе - Sputnik Latvija, 1920, 22.08.2020
Senākajā templī uz Zemes arheologi atraduši "dievu pēdas"
Atzīmēts, ka "Latvijas valsts mežu" darba dokumentācijā bija norādīta prasība piesaistīt darbam speciālistus, tomēr ne pasūtītājs, ne izpildītājs nav pievērsuši šai prasībai uzmanību.
Iepriekš Sputnik Latvija stāstīja par negaidītu atradumu Ēģiptē – arheologi uzdūrušies smiltīs pazudušai "zelta pilsētai", kas nosaukta par godu saules dievam - "Atona ausma". Tā ir lielākā senākā apdzīvotā vieta, ko jebkad bija atraduši Ēģiptes teritorijā, celta laikā no 1391. līdz 1353. gadam pirms mūsu ēras, Amenhotepa III valdīšanas laikā. Ēģiptes zinātniekiem būs vajadzīgi vismaz 10 gadi, lai atraktu atradumu un izpētītu visus fragmentus.
Ziņu lente
0