Video

Putins nodeva Ermitāžai dāvanā saņemtās cara dārglietas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins sarūpējis Ermitāžai patiesi karalisku velti. Valsts muzeja kolekcijā nonākuši Romanovu nama dārgumi.
Krievijas valsts vadītājs Vladimirs Putins nodevis Ermitāžas muzejam Sanktpēterburgā baznīcas piederumu komplektu – 16 sudraba priekšmetus. Tie darināti 1877. gadā Nikolsa un Plinkes fabrikā Pēterburgā pēc imperatora nama pasūtījuma un veidoja Aleksandra II meitas, lielkņazes Marijas pūra elementu, vēsta RIA Novosti.
Komplektā ir šķīvis maizes svētīšanai un trauks ūdens svētīšanai, slacināmais, vairāki krusti, svečturi, vīraka kvēpināmais trauks un citi izstrādājumi. Tas paredzēt lietošanai mājas baznīcā Klārenhausa rezidencē Londonā lielkņazei Marijai, pēc precībām – Edinburgas hercogienei.
Putins pastāstīja, ka šie priekšmeti viņam uzdāvināti, turklāt pa daļām. Taču jau 2019. gadā, kad pasniegta pirmā dāvana, viņš nolēmis, ka cara dārglietas paredzētas Ermitāžas kolekcijai. Vēl reizi priekšmeti no kolekcijas iegādāti un Putinam uzdāvināti 2021. gadā.
Cara dārglietu ceļš līdz Ermitāžas kolekcijai bija ilgs. Pēc Marijas Aleksandrovnas un prinča Alfrēda, Edinburgas hercoga laulībām 1874. gadā viss komplekts – 22 priekšmeti no apzeltīta sudraba un trīs bronzas izstrādājumi nonāca Londonā, pēc tam sekoja monarhu pārim uz Koburgu Vācijā, bet pēc dzīvesbiedru nāves nonāca antikvariāta tirgū.
Jau pēc Otrā pasaules kara šie priekšmeti nonāca amerikāņu kolekcionāra Pola Tekula kolekcijā. Galu galā tie nonākuši Pēterburgā. Dāvanu pieņēma Ermitāžas ģenerāldirektors Mihails Piotrovskis.
Par to, kā cara dārglietas nonāca muzejā, stāsta mūsu video.
Ziņu lente
0