Politika

"Normālā" valstī Kariņš būtu demisionējis: politologs par Saeimas un MK domstarpībām

© AFP 2023 / JOHN THYSПремьер-министр Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija, 1920, 04.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas gandrīz vienprātīgais lēmums atļaut kafejnīcu un restorānu vasaras terašu darbu demonstrē, ka Krišjāņa Kariņa kabinetam ir lielas grūtības ar atbalstu, uzskata politologs.
RĪGA, 4. maijs — Sputnik. Uzticība valdībai krītas, šī tendence nonākusi arī līdz Saeimai, deputāti uzklausa procesus sabiedrībā, jo nākamās parlamenta vēlēšanas gaidāmas jau pec gada, bet ar tādu Ministru kabinetu un tādu vadību nākamajā sasaukumā var neietikt. Tā politologs Filips Rajevskis komentēja Saeimas "demaršu" jautājumā par kafejnīcu terašu atvēršanu.
29. aprīlī Saeima galīgalā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas ļauj sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem no 7. maija sniegt pakalpojumus ārpus telpām saskaņā ar valdības noteiktajām epidemioloģiskās drošības prasībām. Tā parlaments ignorēja iepriekš valdībā panākto vienotšanos par to, ka ieorobežojumi netiks pārskatīti līdz 11. maijam. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš visnotaļ sāpīgi uztvēra Saeimas lēmumu un norādīja, ka tā esot nolēmusi iet pati savu ceļu.
Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija, 1920, 03.05.2021
Politika
Kučinskis: Kariņa valdībai jāizcieš pandēmija līdz galam
Saeimas un valdības domstarpības ir slikta zīme Kariņa kabinetam, uzskata politologs Rajevskis.
"Tas ir parlamenta neuzticības votums valdībai. Normālā situācijā premjeram vajadzētu teikt: viss, es atkāpjos, man nav vairākuma.
"Te taču ne tikai vairākuma nav – nobalsoja viss parlaments, arī opozīcija. Viņi it kā nonākuši jaunā nenoteiktības teritorijā. Redziet, ja mēs skatāmies grāmatu politoloģiju, šai valdībai nav uzticības parlamentā. Un tad nav skaidrs, kāpēc tā vispār pastāv," teica Rajevskis.
Viņš atzīmēja, ka saskaņā ar likumu valdībai vajadzētu demisionēt, ja Saeima nobalsojusi pret tās pieņemto budžetu. taču Covid-19 pandēmijas laikā epidemioloģiskie jautājumi ir pat svarīgāki nekā budžets "parastā" laikā. Tā kā radušās šaubas, vai valdība saņem atbalstu "kovida" pasākumu jomā, tai vismaz vajadzētu to pārbaudīt.
"Domāju, vajag ne tikai pārveidot valdības sastāvu, bet arī organizēt jaunu balsojumu par uzticību, lai saprastu, vai šai valdībai vispār ir mandāts. Domāju, tas ir gandrīz neizbēgams process," secināja Rajevskis.
Ziņu lente
0