No Latvijas lielveikaliem padzen lietuviešu desu un igauņu pienu

© Sputnik / Sergey MelkonovЛитовская копченая колбаса
Литовская копченая колбаса - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kas notiks, ja no Latvijas veikaliem izņems ārvalstu izcelsmes produktus, piemēram, Lietuvā un Igaunijā ražoto pārtiku? Lielveikali tam jau ir gatavi.
RĪGA, 2. maijs — Sputnik. Izskatās, ka Latvijas iedzīvotājiem gatavojas atņemt lētu un kvalitatīvu importa pārtiku. Lielveikali sarūpējuši veselu koncepciju, lai pārliecinātu vietējos pircējus atteikties no "svešiem" produktiem, raksta laikraksts "Segodņa".

Ienesīgs patriotisms

Ekonomisti operatīvi aprēķinājuši, ka, atsakoties no 20% importa produktu, Latvijas ekonomikā ik gadu saņemtu papildu 200 miljonus eiro. Vai tas nav brīnums?
В Риге открылся российский магазин-дискаунтер торговой сети Mere - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2021
"Tādu cenu nav": mazumtirgotājs no Krievijas pārveidos tirdzniecības nozari Latvijā?
Pēc bankas Citadele ekonomista Mārtiņa Āboliņa aplēsēm, ik gadu Latvijas iedzīvotāji tērē pārtikai aptuveni 2 –2,5 miljardus eiro. Tomēr Latvijas pārtikas ražotāju apgrozījums vietējā tirgū ir aptuveni 900 miljoni eiro.
"Tātad joprojām ievērojama daļa pārtikas produktu, ko iegādājamies veikalos, ir importa preces. Ja mums izdotos 20 līdz 40% no importa produktiem aizvietot ar vietējiem, Latvijas ekonomika ik gadu varētu papildus iegūt 200 līdz 400 miljonus eiro. Tas varētu dot līdz pat 20 000 darba vietu un valsts budžetā papildus ienest 60 līdz 120 miljonus eiro gadā." skaidro Āboliņš.

Atteikties no lietuviešu precēm

Zviedru bankas ekonomiste Līva Zorgenfreija arī sūrojas, ka Latvijas pircēju ieguldījums vietējo produktu iegādē varētu būt augstāks: "Kā liecina Swedbank aprēķini, apmēram 45% Latvijas iedzīvotāju iepirkumu groza veido vietējā ražojuma pārtika un dzērieni, bet pārējos 55% – importēti produkti. Perfektu līdzsvaru jeb 50:50 būtu iespējams panākt, ja katra mājsaimniecība ik mēnesi aizstātu importa produktus ar vietējo ražojumu vien 20 eiro vērtībā."
Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Arnis Sauka norāda, ka vietējo preču izvēle ir svarīgs priekšnosacījums Latvijas ekonomikas attīstībai – ne mazāk svarīgs, kā ārvalstu investīciju piesaiste, prognozējama un kvalitatīva nodokļu sistēma vai stabila finanšu sistēma.
Телевизоры в магазине. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2021
Covid-19 un Ilons Masks: kāpēc Latvijā vairs nevar atrast lētu klēpjdatoru
Tāpat profesors uzsver, ka ar vietējiem ražojumiem var veidot valsts identitāti, tādējādi piesaistot ārvalstu tūristus: "Jo vairāk naudas paliek pašu mājās un neaizplūst uz citām valstīm, jo vairāk iespēju to ieguldīt kopējās labklājības celšanā. Sevišķi būtiski tas ir pandēmijas ietekmē, kad mūsu izvēle par labu vietējam ražotājam var būt izšķiroša šo uzņēmumu pastāvēšanā. Protams, ir ieteicams izlasīt sīko druku uz etiķetes, lai pārliecinātos, ka produkts patiešām ir ražots Latvijā, nevis tikai pielāgots Latvijas tirgum."

Un kā ar spoguļu atbildi?

Jāpiebilst, ka divi ekonomisti un viens profesors noklusē vienu kutelīgu tēmu: kas notiks, ja Lietuvas un Igaunijas veikali sāks analoģiskā veidā atteikties no Latvijā ražotiem produktiem...
Ziņu lente
0